artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Óvodapedagógus, tanító, rajztanár, festő, illusztrátor, mesemondó. Hol csodálatos festményeivel, hol békét, harmóniát sugárzó illusztrációival, hol pedig magával ragadó mesemondásával kápráztat el minket. De ha semmit nem tesz, csupán "civilként" futunk vele össze a városban valahol, akkor is szembetűnő a kedves, energikus, mindig mosolygós, pozitív egyénisége. Ő Rácz Anikó, a Bodorka NépmesePont egyik szakmai vetője, akivel többek között az alkotás szépségeiről és nehézségeiről, motivációról, a hagyományok tiszteletéről és az elfogadásról beszélgettünk.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. 2018-ban L. Ritók Nóra berettyóújfalui képzőművész, pedagógus két komoly elismerést is kapott: a Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában a Prima díjat, illetve a Prima Primissima Közönségdíjat is átvehette. Ennek apropóján beszélgettünk vele.

Pedagógus pályafutásának 46 esztendejéből 39 évet vezető beosztásban töltött, 16 évet igazgatóhelyettesként, 23 évet igazgatóként. 1985-től 20 évig irányította a város legújabb iskoláját, az 5-ös számú Általános Iskolát, amely vezetése alatt vette fel a II. Rákóczi Ferenc nevet. Négy unoka boldog nagypapája, aktívan tölti a nyugdíjas napjait. Portörő Miklóssal pedagógusi munkásságára emlékezünk.

Az alábbi interjúban megismerkedhetnek Tikászné Demeter Irénnel, a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde Eszterlánc Tagóvodájának vezetőjével.

Az alábbi interjúban megismerkedhetnek Hegyesi Andreával, a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde Gyermekkert Tagóvodájának vezetőjével.

Az alábbi interjúban megismerkedhetnek Szakállasné Körtvélyesi Anitával, a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde Rákóczi Tagóvodájának vezetőjével, aki 2016. január 1-je óta tölti be ezt a tisztséget.

A 2015-2016-os tanévet már a berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Bihari Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójaként irányítja. Nős, két gyermek boldog édesapja. A hegyek és sport szoros része az életének. Az iskola történetének ő a harmadik igazgatója. Kérjük, ismerjék meg Erdei Barnabás igazgató urat.

Gálné Tóth Klára a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde új intézményvezetője, aki 2015. augusztus 1-je óta tölti be ezt a tisztséget. Ennek apropójaként néhány kérdés erejéig felkerestük az új intézményvezetőt.

Már megszokhattuk, hogy a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár többek között rendezvényekkel, kiállításokkal, családi múzeumi délutánokkal, múzeum pedagógiai programokkal, könyvbemutatókkal, évkönyvekkel gazdagítja a város kulturális életét. 2014. október 20-án mutatták be a Bihari Múzeum XVII-XIX. évkönyvét. A publikálók között Szémánné Veres Gabriella neve is feltűnik, aki 2013 óta erősíti az intézmény csapatát. Beszélgetés Szémánné Veres Gabriellával, a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár irodalmi muzeológus-könyvtárosával.

Fotók: berettyohir.hu

Szilágyi Péter három évtizedig (1983-2013) volt a Városi Zeneiskola vezetője, ám mindannyiunk fájdalmára az igazgató-karnagy tavaly távozott az élők sorából. 2013. augusztus 15-én új vezető került az intézmény élére – ismerjék meg Törő Ferencet, akinek segítségével betekinthetünk a zeneiskola mindennapi életébe.

Frissdiplomásként került Berettyóújfaluba, a város valamennyi iskolájában tanított, az édesapja pedig Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter munkatársa volt. Bóér Irénke nénivel, a város 96 éves tanárnőjével a régmúlt időkről, a tanításról, pedagógusi hitvallásáról beszélgettünk.

Ha harminchat órából állna egy nap, akkor is csak akkor hagyná el az iskolát, ha minden munkát elvégzett. Úgy véli, az intézmény a diákokért van, de az Arany pedagógusaira is büszke – Kálnai Zsolttal, az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola intézményvezetőjével beszélgettünk.

Folytatjuk a városunk pedagógusait bemutató sorozatunkat, ezúttal Kari Sándorral, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola számítástechnika-fizika szakos tanárával ismerkedhetnek meg.

L. Ritók Nórát hallgatva nehezen hiszi el az ember, hogy egy nap csupán 24 órából áll – tanít, rajzol, a nevéhez köthető iskola nemzetközi szinten is elismert képzőművészeti műhely; és mindemellett azt is tudjuk, a hátrányos helyzetű gyermekek elmondhatatlanul sokat köszönhetnek neki.

Városunk pedagógusait bemutató sorozatunk utolsó részében Szabó Lászlóval, az Arany János Gimnázium tanárával ismerkedhetnek meg. Aki ismeri, megerősítheti: „Lacibácsi” órái rendkívül jó hangulatúak, nem véletlen, hogy közvetlen stílusa miatt hosszú évek óta a diákok egyik kedvence.

Beszélgetés Harsányi Antalnéval, a Széchenyi István Tagiskola tanítójával.

Folytatjuk a pedagógusokat bemutató sorozatunkat, ezúttal Papné Bói Annát, a Bessenyei György Szakközépiskola tanárát ismerhetik meg.

Beszélgetés Tornyiné Kertész Denise-zel, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárával.

Sorozatunk - melynek célja városunk minden oktatási intézményéből  1-1 pedagógus bemutatása - harmadik részében Tóth Erzsébetet, a József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat munkatársát kérdeztük hivatásáról, a gyerekekhez való viszonyáról és a tanítási módszereiről.

Városunk pedagógusait bemutató sorozatunk második részében Makra Erzsébettel, a Hunyadi Mátyás Tagiskola tanárával ismerkedhetnek meg.