precizbanner

ilonatavasz2019  

ablakállásmuszakiboltallas

 

Idén is megrendezte hagyományőrző család-barát napját a BERÉPÓ Nonprofit Kft. a Fényes-ház lakói és hozzátartozói számára 2019. szeptember 20-án délután, bízva abban, hogy ezzel szebbé tudják tenni az idősek otthonában töltött napokat, jobban megismertetve az intézmény életét a családtagokkal, mintegy hagyományt teremtve az elkövetkezendő időkre. KÉPGALÉRIA

A Püspökladány-Ebes vasútvonal felújítási munkálataihoz kapcsolódóan forgalmi korlátozásokat vezetnek be Hajdúszoboszlón a Szováti úti vasúti átjáró (4804.j.ök.út) útcsatlakozásainak átépítése miatt. 2019. szeptember 23. és 2019. október 23. között lezárják a Szováti úti vasúti átjárót a gépjárműforgalom elől.

Az afrikai sertéspestis környező országok házisertés-állományaiban történő megjelenése és előretörése, valamint a hazai vadállományban történő továbbterjedése miatt jelentősen nőtt a kockázata a betegség hazai sertésállományokba történő bejutásának.

Több olvasónk is érdeklődött, hogy miért nem kezdődtek még el a kivitelezési munkálatok, hiszen korábbi cikkünkben azt írtuk „Előreláthatólag júliusban kezdődik a református templom felújítása”. Az említett cikkben arról is beszámoltunk, hogy a Berettyóújfalu főterén, műemléki védelem alatt álló református templom felújításának újabb ütemét Magyarország Kormánya a „Tiszántúli templomépítési program” keretein belül támogatta, ily módon Berettyóújfalu a református templom felújítására 150 millió forintot, míg a Berettyószentmártoni Egyházközség új gyülekezeti terem építésére 75 millió forintot kapott.

Meghitt ünnepség részesei lehettünk 2019. szeptember 13-án, ugyanis a Fényes-ház kedves lakóját, Kapa Istvánné Marika nénit 90. születésnapján köszöntötték családtagjai, az intézmény lakói és dolgozói. KÉPGALÉRIA

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Berettyó-hídon a tervek szerint 2019. szeptember 13-án, 16 óra után visszaáll az eredeti forgalmi rend és megszűnik a munkavégzéshez bevezetett korlátozás.

A kommunális ügyek bejelentése telefonon, a 06-30/906-1872-es számon lehetséges.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Hajdú-Bihar megyében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című megyei pályázattal kapcsolatosan tájékoztatja a lakosságot arról, hogy házi komposztáló edényeket igényelhetnek díjmentesen. (Az erről szóló korábbi cikkünk IDE kattintva olvasható.)

Mint ismeretes, 2019. szeptember 9-én 16-óráig adhatták le ajánlóíveiket a polgármester- és képviselőjelöltek országszerte, így Berettyóújfaluban is. Ezután sorsolták ki a Helyi Választási Bizottságok, milyen sorrendben szerepelnek majd a jelöltek a szavazólapokon az október 13-i önkormányzati választáson. Városunkban két polgármester-jelölt lesz, továbbá a 8 választkerületben körzetenként kettő, három, illetve négy jelölt. 

A MÁV-START Zrt. értesíti tisztelt utasait, hogy 2019. szeptember 12-től 2019. december 14-ig Kaba – Hajdúszoboszló állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 101 Püspökladány - Biharkeresztes vasútvonalon egyesvonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A Magyar Polgárőr Szövetség 1000 fővel csatlakozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” országos szemétgyűjtési programjához 2019. szeptember 20-án. A két társaság több évre visszanyúló együttműködése így újabb elemmel bővül, a polgárőrök csatlakoznak az önkéntesek mozgósításához és közreműködnek a szemét elszállításában is.

A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tovább bővíti lakossági szolgáltatásait, és a következő hetekben juttatja el az érintetteknek a szelektívhulladék-gyűjtő, valamint komposztáló edényzeteit. Ezzek kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót 2019. szeptember 9-én Muraközi István, a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás elnöke, Berettyóújfalu polgármestere, valamint Simon Péter, a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a Regionális Hulladékkezelő Telepen.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, már júniusban elkezdődtek a munkálatok a Lehel-Madách utcákon, és aki arra jár azt látja, hogy még mindig elég nagy a „felfordulás”, ezért megerestük a Városfejlesztési Irodát és tájékoztatást kértünk arról, hogy áll most a beruházás.

Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület szervezésében 2019. szeptember 14-én, szombaton 16-19 óra között kerül megrendezésre a VI. Debreceni Székely Nap, melynek helyszíne Debrecen, Hatvan utca 24.

2020 nyarára a már meglévő Debrecen–Tépe és Berettyóújfalu–Nagyvárad közötti kerékpáros útvonalak kiegészülnek, így folyamatossá válik a kerékpáros összeköttetés Debrecen és Nagyvárad között. A hiányzó Tépe-Berettyóújfalu közötti szakasz alapkőletételi ünnepségén beszédet mondott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Vitányi István József, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Balogh András, Tépe polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. KÉPGALÉRIA

A fotó csak illusztráció!

Berettyóújfalu Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával folytatott egyeztetés nyomán az önkormányzat megkapta a büntetés-végrehajtás új egészségügyi központja beruházás helyéről kitermelt famennyiséget. Az összesen kb. 600 mázsányi fát konyhakészre feldolgozva, 5 mázsánként tervezi az önkormányzat kiosztani, rászoruló családok között. Kérjük azokat, akik szeretnének részesülni a tüzelőből, hogy erre vonatkozó igényüket a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodáján – erre rendszeresített igénylőlapon, ügyfélfogadási időben – jelentsék be. Az igénylőlap INNEN is letölthető! Berettyóújfalu Város Önkormányzata

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A parlagfű virágzásának csúcsidőszakában vagyunk, amikor a virágzó növények főhajtásának csúcsán és az oldalhajtásokon egyaránt a porzós virágok nagy mennyiségű pollent termelnek, amely hazánkban már több, mint 2 millió embernek okoznak problémát. A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya a megyék többségében 40-100 % közötti, az Alföld a kiemelten szennyezett térségek közzé tatozik. Habár törvény kötelez bennünket a környezetünkben található parlagfű irtására, sajnos nagyon sok bejelentés érkezik hozzánk is arról, hogy a gondatlan ingatlantulajdonosok miatt a szomszédok szenvednek, ezért utánajártunk hol és milyen módon tudjuk bejelenteni az ilyen területeket. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként Hajdú-Bihar megyében a 4213-as jelű Biharnagybajom-Berettyóújfalu összekötő út több mint 3,1 kilométeres szakasza teljes körűen újult meg.

A Nagycsaládosok Egyesülete és a Kopp Mária Intézet által odaítélt díjat a Parlament Vadász termében Muraközi István polgármester és Kovács Lászlóné irodavezető vette át. Gratulálunk!

Egyre szigorúbbak az élővizekbe mint befogadókba engedett tisztított szennyvizet illető környezetvédelmi elvárások, ami igen pozitív fejlemény a hatóságok gondolkodásmódjában. E dícséretes változásnak a csatornát igénybe vevő emberek szemléletében is be kell következnie. Ennek érdekében a Hajdúkerületi és Bihari Vízközmű Szolgáltató Zrt. csatornahasználati illemtant készített a lakosság részére.