artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. december 6. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejszínes meggyleves

Baconnal töltött sertésborda rántva, burgonyapürével

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás palacsinta erdei gyümölcs öntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Városunk pedagógusait bemutató sorozatunk utolsó részében Szabó Lászlóval, az Arany János Gimnázium tanárával ismerkedhetnek meg. Aki ismeri, megerősítheti: „Lacibácsi” órái rendkívül jó hangulatúak, nem véletlen, hogy közvetlen stílusa miatt hosszú évek óta a diákok egyik kedvence.

Miért választotta a tanári pályát?
 
Teljesen véletlenül lettem tanár. Eredetileg gépészmérnöknek tanultam, aztán hazakerülve korrepetáltam ismerőseimet – ekkor gondoltam arra, jó lenne, ha tanár lehetnék.
  
Bejöttek az elképzelései?
 
Félig. Valami igen, valami nem, mert arra azért hamar rájöttem, teljesen más valakit külön korrepetálni, mint egy teljes osztályt tanítani. 
   
Hogyan került a mostani iskolájába?
 
Nevelőtanárt kerestek a kollégiumba, a volt tanárommal, Hannig Béláné tanárnővel összefutottunk, és ő említette ezt a lehetőséget. Ő hozott engem a kollégiumba, ott kezdtem nevelőtanárként a pályafutásom. Egy év múlva informatikát tanító tanárt kerestek, akkor kerültem az Aranyba. 13 éve dolgozom itt – ennyi idő alatt rengeteg minden történt.
 
Hivatásnak tartja a tanítást?
 
Már igen.
 
Megbecsültnek érzi magát, mint pedagógus?
 
Jó kérdés. Általánosságban azt mondanám, nem igazán, de azért vannak olyanok is, akik ezt megcáfolják.
 
Mi tartotta ezen a pályán?
 
Szeretek tanítani, és vannak érdeklődő, jó diákok, akikkel lehet haladni az anyaggal – nekik köszönhetően nem sikerült még elvenni a kedvemet a tanítástól.
 
Hol tanult korábban?
 
Az informatikát Nyíregyházán kezdtem, tanárnak pedig a Debreceni Egyetemen tanultam. Egész életemet a tanulás jellemezte. Kezdtem gépészmérnökként, aztán mérnöktanár lettem, majd számítástechnikai szakmérnök, végül informatikatanár. 24 évet töltöttem eddig tanulással.
 
Mit szeret legjobban a munkájában?
 
Szeretek a diákokkal foglalkozni. Megmutatni nekik a szakmai fogásokat, megtanítani nekik, hogyan kell elkészíteni a különböző dokumentumokat. 
 
Milyen plusz elfoglaltságokat jelent a tanítás?
 
Ezen a területen állandóan képezni kell magunkat, mert az informatika állandóan változik, képben kell lenni az újdonságokkal. Én azért szeretem, mert nem olyan, mint például a magyar, hogy nem változik, vagy csak nagyon ritkán. 13 év alatt is rengeteget változott az informatika, hiszen például én meg a DOS-szal kezdtem.
 
Mit szól az új köznevelési törvényhez? Milyen változásokat vár a törvény életbe léptetésétől?
 
Mivel a törvény végrehajtása még nem történt meg, még konkrét álláspontot kialakítani sem tudok. Majd később fog kiderülni, hogy milyen változások lesznek.
 
Változtatta-e a tanítási módszereit a pályája kezdete óta? 
 
Igen. Eleinte én voltam a középpontban, én mutattam meg mindent. Már bevonom a diákokat is, az ő segítségükkel, közösen készítjük el a feladatokat.
   
Mik a jövőbeli tervei?
 
Továbbra is szeretnék tanulni – jó lenne letenni egy szakvizsgát informatikából, s angolul is szeretnék még megtanulni.
 

You have no rights to post comments