artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék 2022. június 17-én azt a vádlottat, aki tégladarabokkal teli hátizsákkal támadt meg egy eladót Mezőpeterden.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A férfi leghamarabb 25 év múlva szabadulhat feltételesen.

Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet a Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. június 13-án annak a két vádlottnak az ügyében, akik rokonaikat akarták illegálisan Svédországba és Németországba csempészni.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot, valamint mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan, ha a két svéd állampolgár beismerő nyilatkozatot tesz és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A vádlottak a vádirattal egyezően elismerték a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. május 9-én ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak az ügyében, akik megkínoztak egy kutyát a Hajdú-Bihar megyei Zsákán. A bíróság a két férfit állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, amelyet az elsőrendű vádlott bűnsegédként követett el. Ezért az elsőrendű vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint elrendelte a férfi pártfogó felügyeletét, míg a másodrendű vádlottat 1 év 4 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte.  és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott vonatkozásában a bíróság a Berettyóújfalui Járásbíróság korábban jogerőssé vált ítéletében kiszabott 1 év 8 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A Debreceni Járásbíróság 2022. április 19-én, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki szeméremsértő módon viselkedett egy debreceni vendéglátóhely közelében.

A Debreceni Törvényszék 2022. április 21-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki a nőismerősét rávette arra, hogy pénzért szexuális tevékenységet folytasson, majd a pénzt elvette.

A bíróság a vádlottat rendszeres előnyszerzés céljából, a sértett sanyargatásával, szexuális cselekmény végzése érdekében elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a férfit a törvényszék 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A Debreceni Járásbíróság 2022. április 11-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki több kiskorú lányt is arra kényszerített, hogy magáról pornográf tartalmú képeket, videót küldjön. Ezen felül a bíróság más bűncselekmények elkövetésében is bűnösnek mondta ki őt.

A Debreceni Törvényszék 2022. március 30-án ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki kiskorúak sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket.

A Debreceni Törvényszék sikeresen szerepelt az Országos Bírósági Hivatal Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás 2022. évi pályázatán. Az elnyert támogatásnak köszönhetően a törvényszék folytatja a csaknem egy évtizede megkezdett bíróságtörténeti kutatását.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2022. március 17-én előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a volt szerződéses szakaszvezetőnek az ügyében, aki hosszabb időn keresztül bántalmazta élettársát. A férfi a vádirattal egyezően teljeskörű, a bűnösségre is kiterjedő beismerő nyilatkozatot tett, tárgyaláshoz fűződő jogáról lemondott, amelyet a bíróság elfogadott.

A katonai tanács a vádlottat könnyű testi sértés vétségével, becsületsértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében és személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a férfit 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés büntetés kétharmad részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. /A fotó illusztráció!/

Ítéletet hirdetett a Debreceni Törvényszék a 2022. március 8-án megtartott nyilvános tárgyaláson annak a férfinak az ügyében, aki viszonzatlan érzelmei miatt rendszeresen zaklatta, zsarolta a sértettet, a nő férjét elrabolta és egy erdőben a fához kötözte.

2022. március 1. napjával a fellebbezési fórum változik, a törvényszéki közigazgatási perekhez és egyéb közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó fellebbezések elbírálására a Fővárosi Ítélőtábla kap hatáskört.

A Debreceni Járásbíróság 2022. február 25-én előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, aki ellen segítségnyújtás elmulasztása vétség elkövetése miatt emelt vádat az ügyészség.

Beismerte a vádlott, hogy bosszúból tette, amit tett, mert nem hívták meg a rendezvényre. A Berettyóújfalui Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel döntött az ügyében. (A fotó illusztráció.)

A Debreceni Járásbíróság 2022. január 17-én, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki csalással a munkaadójának több millió forintos kárt okozott.

A Via Video rendszer segítségével tárgyaláson hirdetett ítéletet a Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. november 24-én annak a vádlottnak az ügyében, aki késsel a kezében megöléssel fenyegette a rendőröket egy Hajdú-Bihar megyei településen. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a 30 éves férfit felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. november 22-én megtartott tárgyaláson ítéletet hirdetett annak a három vádlottnak az ügyében, akik rátámadtak az intézkedő rendőrökre.

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. november 8-án tartott előkészítő ülést annak a négy vádlottnak az ügyében, akik kártyázás közben döntötték el, hogy jó pénzért migránsokat fognak Nyugat-Európába csempészni.

A Debreceni Törvényszék épületeibe belépéskor és az ott-tartózkodás ideje alatt mindenki köteles a szájat és orrot eltakaró maszkot viselni. A bírósággal szolgálati jogviszonyban álló bíró és az igazságügyi alkalmazott az irodában egyedül történő munkavégzése során nem köteles maszkot viselni, az irodán kívül azonban igen. A bíróságokon a tárgyalótermi protokoll annyiban módosul, hogy a szájat és orrot eltakaró maszk viselése az eljárási cselekmény teljes időtartama alatt minden résztvevő számára kötelező. A tanács elnöke – szükség esetén – a maszk levételét rendelheti el a személyazonosság megállapítása céljából, annak időtartamára. Felhívjuk a szíves figyelmet, hogy az intézkedések 2021. október 28-tól lépnek hatályba. A koronavírus-járvány lassítása érdekében kérjük ügyfeleink együttműködését.

Debrecen, 2021. október 27.

Dr. Kahler Ilona Márta

a Debreceni Törvényszék elnöke

A Debreceni Járásbíróság 2021. október 11-én hirdetett ítéletet abban az ügyben, amelyben négy vádlott átvert öt sértettet, akik a pénzükért cserébe nem kaptak semmit. /A fotó illusztráció!/

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. szeptember 21-én megtartott tanácsülésén, személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítéletében a bűncselekmény minősítését megváltoztatta, egyebekben az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta. A törvényszék álláspontja szerint a személyi szabadság megsértésének bűntette jelentős érdeksérelmet is okozott, ezért a bűncselekmény minősítése ennyiben változott és egészült ki.