artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. szeptember 27. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

 ilonatavasz2020

A kombinált szűrés FMF (Fetal Medicine Foundation) alapú genetikai szűrővizsgálat, melynek során a 11-14.  hét közötti genetikai ultrahang, valamint a vérből lemért két plazmafehérje (ß- hCG és PAPP-A) segítségével kockázatbecslést végzünk a leggyakoribb kromoszómarendellenességekre (Down-, Edwards és Patau-szindrómára). A kombinált szűrés érzékenysége a Down-szindróma tekintetében >95%-os.

A császármetszés utáni szoptatással kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Az egyik leggyakoribb, hogy később indul be a tejelválasztás, a kismama szervezete nem fog elég táplálékot termelni babájának. Mi segíthet abban, hogy a szoptatás a műtéti szülés után is menjen? Mostani cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget Rózsa Ibolya, IBCLC szoptatási szaktanácsadó jóvoltából.

A császármetszésről legutóbb azzal összefüggésben írtam, hogy bár sokak szerint a császármetszés „csak” császármetszés, nem szülés, az önző és/vagy lusta anyák hóbortja. Pedig a császármetszés is szülés, hiszen szülés minden folyamat, melynek végén újszülött jön a világra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lenne jó, ha a jelenleginél kevesebb várandósság végződne császármetszéssel és több hüvelyi szüléssel.

Dietetikai tanácsadásaimon rendszeresen felmerülő kérdés a frissen diagnosztizált terhességi cukorbeteg (GDM) kismamáktól: „Mit csináljak, ha nyaralni szeretnék menni, mi lesz a diétámmal?”

Amikor az életmód kedvező irányú módosítása és a gyógyszeres terápia ellenére sem jön létre terhesség, sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. A műtét jellegét a meddőség hátterében gyanított rendellenesség formája határozza meg.

A vaspótlás célja a napi vasvesztés megfelelő mennyiségű és minőségű vas bevitelével történő ellensúlyozása a vasraktárkészlet megfelelő szintjének megőrzése érdekében. A vashiányos anémia általában gyorsan reagál vaspótló kezelésre. Megelőzésképpen is lehet szükség vaspótló kezelésre terhesség és szoptatás alatt, koraszülötteknek, vagy művesekezelés (hemodíalízis) során.

A baba megszületése utáni időszak különleges szakasza egy anya életének: az egymásra hangolódásé, egymás megismeréséé ilyenkor a főszerep. Számos kívülről látható és láthatatlan változás történik testünkben, lelkünkben egyaránt. A császár utáni gyermekágyi időszakra vonatkozóan gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat Galgóczi-Gyenes Dorottya, szülésznő segítségével.

Egyre több országban működik szervezett HPV-oltási program. A lányok után mind több helyen kiterjesztik a védőoltást a fiúkra is, ami némelyik szülőben nagy megütközést kelt: miért oltassam be a fiamat olyan vírus ellen, ami méhnyakrákot okoz? A valóság az, hogy a humán papillómavírus nemcsak a méhnyakrákért, hanem egyéb ráktípusokért és jóindulatú elváltozásokért is felelőssé tehető. Tehát messze nem haszontalan az oltás a fiúk számára sem.

Az érintettek maguk is sokat tehetnek azért, hogy megteremtsék a lehető legkedvezőbb feltételeket a várva-várt terhesség létrejöttéhez. Az erre vonatkozó tanácsokat az alábbiakban gyűjtöttük össze.

40 éves kor felett bár a teherbeesés esélye csökken, de mindenképpen gondolni kell rá. Sokáig az volt a hivatalos szakmai ajánlás, hogy 40 éves kor felett nem javasolt hormonális fogamzásgátlási módszert alkalmazni, de ez már régen nincs így. Emiatt fontos tisztán látni, hogy ebben a korban milyen fogamzásgátlási módszerek használhatóak biztonsággal.

Egy élelmiszer címkéje sok információval láthatja ez a vásárlókat, bár sokan sajnos meg sem nézik, el sem olvassák, és nem is tudják ezáltal, hogy pontosan mit vesznek meg.

Sokféle egyéb olyan módszer van, melyekkel a vizeletürítésben és tárolásban szerepet játszó izomcsoportok, egyéb mechanizmusok befolyásolhatóak, hogy a tünetek csökkenthetőek legyenek. Ezeket önállóan, de kombinációban pl. gyógyszeres kezelés mellett is szokták ajánlani.

Nem új megállapítás, hogy a női hormonok közé tartozó ösztrogén és a D-vitamin együttesen elősegítik a csontrendszer egészségének fenntartását változókor után. Ezt a megállapítást kínai kutatók most azzal egészítették ki, hogy ezekre szükség van az úgynevezett metabolikus szindróma megelőzésében is.

A múltkoriban vírusként terjedt egy Twitter bejegyzés, melynek szerzője különféle ételeket ajánlgatott „természetes” fogamzásgátlás céljára. Egy botanikus és hozzászólt a tweethez és nyomatékosan hangsúlyozta, hogy fogamzásgátló hatású ételek nem léteznek.

Gyakran merül fel a címben szereplő kérdés. Aki már elég öreg ahhoz, hogy emlékezzen a legendás Veres Pali bácsi szexuális felvilágosító tevékenységére, annak még az is rémlik, hogy ezt a kérdést hetente nagyjából ötször tették fel neki abban az időszakban, amikor még nem volt internet, így az ifjúság kénytelen volt beérni a tini magazinok „Orvos válaszol” rovataival.

Először jársz vizelettartási problémáddal orvosnál? Az orvosi vizsgálat sokak számára stresszhelyzetet jelent, ráadásul ilyen jellegű panaszokról általában nem könnyű beszélni. Összegyűjtöttünk olyan kérdéseket, amelyeket az orvos megkérdezhet annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb kép alakuljon ki benne a jelenlegi állapotodról, a Téged leginkább zavaró tünetekről és a terápiával kapcsolatos elvárásaidról. Ha előre felkészülsz, segíthet, hogy el tudd mondani a lényeges információkat, esetleg olyan fontos dolgot is, ami Téged zavar, de egyébként nem merül fel a beszélgetés során.

Majd három hónapja már, hogy egy láthatatlan ellenség, egy bizonyos Covid-19 névre keresztelt vírus fenekestől felfordította biztonságosnak hitt életünket. Eddig igyekeztünk állni a sarat, s a helyzethez alkalmazkodva megtanultuk online intézni, amit csak lehet: a bevásárlás és banki ügyintézés mellett mára már az ünnepi koccintás is megy monitoron keresztül. A bezártság miatt nehéz időket éltünk át, melyben a jelen napjait nem könnyíthette meg a máskor szebb s boldogabb jövőbe vetett hitünk sem. Célok nélkül nem maradt más biztos, mint a virtuális fotóalbumokba összegyűjtött múlt…

Ha szexuális úton terjedő betegségre (STD-re) gondolunk, legtöbbször olyan kórokozók jutnak eszünkbe, mint a HIV-vírus, esetleg a HPV. Milyen egyéb, kevésbé közismert fertőzések kaphatóak el szexuális úton? Hogyan ismerhetőek fel? Az alábbi összefoglalóban az ureaplasma és a mycoplasma fertőzésekről lesz szó.

Szinte minden kismama arra vágyik, hogy a szülése jó élmény legyen. Minden nőnek alapvető emberi igénye és joga méltósággal szülni, a babáknak pedig alapvető emberi joguk méltósággal megszületni. Ez az igény azért is természetes, mert a saját kisbabánk megszülése nem csupán a párkapcsolatunk, hanem az egyéni személyiségfejlődésünk és a női létünk egyik fordulópontja is az életünk során. És bár az alapvető belső bizonyosság a legtöbb nőnek azt súgja, hogy képes lesz háborítatlanul megszülni a gyermekét, mégis a külvilágból érkező folyamatos impulzusok nagy mértékben képesek lehetnek arra, hogy elbátortalanítsák, elbizonytalanítsák a nőket a saját képességeikbe vetett hitük kapcsán.

Szülés előtt maga az apuka is készülhet a nagy napra, hogy minél nagyobb segítséget nyújthasson vajúdó kedvese számára. Baranyi Linda pszichológus, szülésfelkészítő és relaxációvezető összegyűjtötte a legfontosabbakat!