artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A termékenységi zavarokkal küzdő párok által előszeretettel látogatott közösségimédia-csoportokban és fórumokon számtalan, tudományosan megalapozott, de sokszor sajnos megalapozatlan, sőt akár félrevezető és káros tanács kering arról, mikor hová érdemes fordulni, melyik módszerek vagy meddőségi klinikák kecsegtetnek a legjobb esélyekkel a terhesség terén. Ugyanakkor jóval kevesebb szó esik arról, hogy az érintett párok maguk is sokat tehetnek azért, hogy ők is minél előbb szülővé válhassanak. Az Intima.hu által elindított Útvesztők helyett – Termékenységi program legújabb videójában erről is beszél dr. Szentiványi Zoltán meddőségi specialista.

Ha felmérést végeznénk a termékenységi zavarral küzdő párok között, valószínűleg szinte alig találnánk olyan párt, aki már nem próbálkozott ilyen-olyan étrend-kiegészítővel, az interneten biztos gyermekáldást ígérő „csodamódszerekkel” – hogy aztán legtöbbször újabb keserű csalódás legyen a kísérletezgetés vége. Ráadásul – ami még fontosabb – olyan hetek-hónapok, esetleg évek telhetnek el a próbálkozásokkal, melyek soha nem hozhatók vissza, akár a gyermekvállalás lehetőségét is örökre elvéve az utána sóvárgó pároktól. Pedig a meddőségi kezelések sikere sokszor egészen apró, első hallásra talán banálisnak tűnő módszereken, odafigyelésen múlhat, melyek ráadásul jelentős részben egyetlen fillérbe sem kerülnek. Ezeket veszi sorra dr. Szentiványi Zoltán meddőségi specialista az Intima.hu női egészségportál Útvesztők helyett – Termékenységi programjának legújabb videójában.

Van még időnk? Van, de kevés és egyre fogy...

A meddőségi specialista a legfontosabbnak azt tartja, hogy mielőbb kérje szakorvos tanácsát az a pár, akiknek fejében felmerül, hogy valamilyen ok állhat a természetes megtermékenyítés útjában. A megengedhető „türelmi” idő életkorfüggő: körülbelül egy éven át lehet lényeges időveszteség kockázata nélkül próbálkozni a rendszeres szexuális együttléttel teherbeesés céljából, amennyiben a pár hölgytagja még nem múlt el 35 éves, ám ennél idősebb életkor esetén már fél évnyi eredménytelen próbálkozás is szakorvosi konzultációt sürget. A hangsúly „szakorvos”-on van, ami akár a meddőség felismerésében jártas szülész-nőgyógyász szakorvost, de inkább meddőségi specialistát jelent. Csak így biztosítható, hogy a termékenységi zavar okának feltárásához szükséges vizsgálatok teljes körben, megfelelő minőségben és minél korábban megtörténjenek. Semmi esetre sem javasolható például a közösségi oldalakon működő csoportokban feltenni a felmerülő kérdéseket, hiszen azon túl, hogy e platformokon aligha várhatók szakmailag megalapozott, megbízható válaszok, a tájékozódás akár veszélyes vagy legalábbis időt rabló és felesleges tévutakra is vihet. Ahogyan a szakember is hangsúlyozza, a meddőségi kivizsgálás, de még inkább a kezelés egyénre szabott módon, az adott pár körülményeinek és prioritásainak ismeretében történik, ezért ami az egyik párnál remekül működik, az egy látszólag hasonló másik párnál tökéletes zsákutca lehet, sokszor visszahozhatatlan időveszteséget eredményezve.

A termékenységi zavarok kezelése során talán az idő a legdrágább kincs, ezért érdemes vele nagyon megfontoltan és takarékosan bánni. A jelenlegi szabályozás szerint például 45 éves kor alatt öt kezelés vehető igénybe térítésmentesen, nem mindegy hát azt sem, hogy ebből mennyi realizálódhat, mielőtt a pár „kifutna az időből”.

lombik2

Ha egy vizsgára csak felkészülten mész, akkor a meddőségi centrumba miért nem?

A meddőségi specialista hangsúlyozza, hogy a termékenységi zavarok kezelésében alkalmazott módszerek eredményességét számos tényező befolyásolhatja, egymással összeadódva akár jelentős mértékben. Ezek közül kiemelendők a pszichés faktorok, melyekről az Útvesztők helyett – Termékenyégi program videójában már korábban részletesebben beszélt a pszichológus. Dr. Szentiványi Zoltán is kiemeli, hogy jelentős pszichés teherrel járó, sokszor hosszú éveken át elhúzódó élethelyzetről van szó, aminek átvészeléséhez, a megküzdési mechanizmusok kialakításához érdemes már ideje korán a lelki bajok terén tapasztalt szakember segítségét kérni.

Talán elcsépeltnek és banálisnak tűnik az egészséges életmód hangsúlyozása, hiszen szinte nincs is olyan baj és kórság, melynek megelőzésében az egészségügyi szakemberek ne ismételgetnék fáradhatatlanul ennek fontosságát. Nincs ez másként a termékenységi zavarok esetében sem, hiszen elég csak arra gondolni, hogy tudományos statisztikák sora bizonyítja a magas testtömeg index kedvezőtlen hatását a mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal létrehozott terhességek arányára. De könnyű belátni azt is, hogy nagyobb testsúly esetén nagyobb a hormondózisok alkalmazása válik szükségessé a kezelések során, azok minden nem kívánt hatásával együtt. Az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában pedig mi lehetne eredményesebb, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás?

Nem kell nagy dolgokra gondolni, de nem kell hegyet mászni sem

Arra a kérdésre, hogy kell-e különösebb óvintézkedéseket tenni inszemináció vagy lombikkezelés után, dr. Szentiványi Zoltán azzal kezdi a választ, hogy az inszemináció minden szempontból jóval közelebb áll a természetes fogamzáshoz, mint akár a lombikkezelés. Ennek megfelelően különösebb elővigyázatosságra sincs szükség inszeminációt követően, de az extrém fizikai megterhelést jelentő sportok és egyéb tevékenységek értelemszerűen kerülendők. Lombikkezelés után valamivel nagyobb fizikai kímélet szükséges. A szakember érdekességként említi saját praxisából, hogy egyik páciense éppen az inszemináció utáni napokra tervezte élete első hegymászó túráját, amiről orvosa természetesen igyekezett őt lebeszélni.

Ne ijedj meg a statisztikáktól!

Nem megkerülhető kérdés az sem, milyen sikerességi arány várható a termékenységi zavarok kezelésében alkalmazott egyes módszerektől. A lombikkezelések esetében konkrét számadatot nehéz lenne megadni, hiszen az eredményesség nagyban függ számos körülménytől, elsősorban a pár hölgytagjának életkorától is. A meddőségi szakember az inszemináció vonatkozásában 10-15 százalékos sikerességi arányt említ. Mindazoknak, akik most meglepetten és csalódottan kapják fel a fejüket, annak alapos végiggondolását javasolja, hogy természetes fogamzás esetében sem jelent egy-egy intim együttlét teljes bizonyosságot a terhesség létrejöttére, és az inszeminációval elérhető terhességi arány még így is jelentősen meghaladja a spontán fogamzás valószínűségét. Így valószínűleg már könnyebb derűlátóbban szemlélni ezeket a számokat.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni itt lehet.

A legújabb videóban a meddőségi specialista részletesen elmondja, mi a különbség az inszemináció és a lombikkezelés között, hogyan érdemes rá felkészülni, mi várható a meddőségi klinikán, és milyen tényezők befolyásolhatják a terápia eredményességét.

Forrás: Intima.hu

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus és egészségügyi újságíró, az Intima.hu megbízott főszerkesztője

You have no rights to post comments