artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A mióma az egyik leggyakoribb nőgyógyászati probléma, melynek kezelése számtalan szempont gondos mérlegelését kívánja. Az egyik legfontosabb, hogy az érintett szeretne-e még gyermeket. Bár a közhiedelem nemegyszer azt tartja, hogy a mióma lehetetlenné teszi a fogamzást és a várandósság kiviselését, de ha mégsem, akkor a szülés során egészen biztosan gondokat okoz, a helyzet szerencsére koránt sem ennyire borús. Dr. Lintner Balázs, a Wáberer Medical Center szülész-nőgyógyász és daganatsebész szakorvosa az Intima.hu női egészségportálon beszél a miómák korszerű terápiás lehetőségeiről.

A szakorvos mindenekelőtt kiemeli, hogy a mióma diagnózisát hallva nem kell rosszindulatú daganat veszélyétől tartani, hiszen a mióma jóindulatú sejtszaporulat, melyből nem alakul ki nagyobb valószínűséggel rosszindulatú tumor, mint a méhfal mióma által nem érintett részéből. A mióma felismerését nehezíti, hogy tünetei nagyon sokszínűek és nem specifikusak, azaz egyetlen olyan tünet sincs, mely alapján egyértelműen miómára kellene gondolnunk. Ráadásul a miómák akár egészen extrém méreteket is elérhetnek anélkül, hogy tüneteket okoznának, de ha mégis jelentkezik tünet, az leggyakrabban vérzészavar, erős menstruációs vérzés.

A miómák kialakulásának valószínűségét növelő kockázati tényezők közül a szakember kiemeli az elhízást, a magas vérnyomást, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, valamint az örökletes hajlamot.

A miómákat nem minden esetben kell kezelni

Bár a mióma diagnózisát hallva sok érintettben rögtön a méheltávolítás, a hiszterektómia fenyegető réme derenghet fel, a valóságban a műtéten kívül ma már más kezelési eljárások is léteznek – sőt az sem törvényszerű, hogy szükséges egyáltalán műtét azonnal vagy akár az élet későbbi szakaszában bármikor.

„A kezelés nem feltétlenül sebészeti beavatkozást, műtétet jelent, hiszen ma már léteznek radiológusok által végzett terápiák is. Az egyik ilyen eljárás a méh fő ellátó artériájának mesterséges elzárása, embolizációja, a másik lehetőség nagy frekvenciájú fókuszált ultrahangnyaláb alkalmazása, mely a kisebb miómagöbök megsemmisítésére alkalmas. Gyógyszeres kezelések is rendelkezésre állnak, melyek jól megválasztott esetekben ugyancsak megoldást kínálhatnak a beteg panaszaira” – mondja Dr. Lintner Balázs

A kezelés idejéről és módjáról hozott döntést alapvetően a páciens tünetei és gyermekvállalási tervei határozzák meg.

„Rendkívül fontos szempont, hogy a mióma okozta tünetek miként befolyásolják az érintett életminőségét, hiszen amennyiben az életminőséget rontó tünetek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a miómával, akkor nem kérdés, hogy valamilyen kezelésre szükség van. Tünetmentes esetekben is kezelés szükséges azonban akkor, ha a páciens fertilis korú, gyermeket szeretne, de a mióma olyan sajátosságokkal rendelkezik, melyek rontják a teherbeesési esélyeket” – emeli ki a szakember, aki azt is hangsúlyozza, hogy a műtét sem jelenti automatikusan a méheltávolítást, sőt az esetek többségében megfelelő feltételek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy csak a miómagöb vagy -göbök kerüljenek eltávolításra.

„A mióma gyakori betegség, de nem kell minden miómát kezelni. A miómák nem akadályai a gyermekvállalásnak, hiszen az esetek egy részében kezelést sem igényelnek, de ha mégis, akkor is a túlnyomó többségében a méh megőrizhető, és jól megválasztott műtéttel a teherbe esési esélyek akár még növelhetők is, a terhesség és szülés során fenyegető kockázatok elfogadható szintre csökkenthetők” – zárja a lehetőségek ismertetését a szakorvos.

A teljes interjú az Intima.hu oldalon olvasható el.

A mióma tünetei, okai, kezelési lehetőségei bővebben >>

Szerkesztette: Intima.hu

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos, egészségügyi szakújságíró

You have no rights to post comments