artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet hirdetett a Berettyóújfalui Járásbíróság 2024. április 29-én annak a két algériai vádlottnak az ügyében, akik egy személygépkocsival öt migránst akartak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat embercsempészés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őket – az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően – 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre kiutasította a két férfit Magyarország területéről.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlottak 2023. szeptember 27-én 4 óra 20 perckor egy szlovák rendszámú személygépkocsival azért érkeztek Biharkeresztes külterületére, hogy az időközben Romániából Magyarországra, a zöldhatáron áthaladó négy marokkói és egy egyiptomi személyt felvegyenek és őket - az eljárás során ismeretlenül maradt megbízóik utasításai alapján – segítsék abban, hogy autóval Ausztriába, majd onnan esetlegesen Olaszországba szállítsák.

A bűncselekményt észlelték a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség járőrei, akik az illegális migránsokat a zöldhatáron, a vádlottakat pedig a gépkocsijuk közelében elfogták és a kirendeltségre előállították. A vádlottak az öt személy Ausztriába történő szállításakor együttesen 1000 eurót, Olaszországba történő eljuttatások esetén pedig 1500 eurót kaptak volna a megbízójuktól.

Dr. Budai Szabolcs bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, ugyanakkor súlyosító körülményt értékelte, hogy a vádlottak öt személy illegális módon, Nyugat-Európába történő eljuttatásában nyújtottak segítséget.

A járásbíróság ítélete jogerős, azt mind az ügyészség, mind a vádlottak és védőik tudomásul vették.

You have no rights to post comments