artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kevesen tudják, hogy az egykori Vármegyeháza épülete már az avatásakor egy javaslat által majdnem kórház lett.

Berettyóújfaluról jelentik: Csonka-Bihar vármegye most fölépült székházának fölavatása szerdán folyt le ünnepies keretek között. A fölavatási ünnepségre a fővárosból leutaztak a belügyminiszter képviseletében dr. Vadnay Tibor államtitkár, Létay Ernő és Fráter Pál nemzegyűlési képviselők, Ernyey Imre belügyi osztálytanácsos és Gyiszán Gyula számvevőszéki igazgató. Szolnok vármegye részéről Alexander Imre alispán és Sercsik főjegyző és Szolnok városészéről dr. Tóth Tamás polgármester jelentek meg a föl-, avatáson. A vendégeket az állomáson Molnár Imre vármegyei főjegyző üdvözölte Ezután a vendégek az új vármegyeházára hajtattak, ahol 12 órakor vette kezdetét a törvényhatósági bizottság közgyűlése keretében a fölavató ünnep. Dr. Almássy Sándor főispán mondott fölavató beszédet. Molnár Imréné, Práter Lászlóné és Ladányi Jánosné Bihar vármegye asszonyai nevében szalagot köttetek a vármegye zászlójára, majd dr. Ercsey Péter a következő határozati javaslatot terjesztette elő:



„A vármegye törvényhatósági bizottsága már most fogadja meg és határozatilag mondja ki, hogy abban az esetben, ha ősi várunkat és templomunkat visszakapjuk e székházat a magyarok istenének dicsőségére a magyar nemzet nyomorultjainak, szegényeinek és szerencsétlen betegeinek gyámolítására kórházzá avatja föl". A határozati javaslatot egyhangú lelkesedéssel elfogadták. A székházavató közegülés a Himnusz eléneklésével ért véget.


Az átadásra 1925. szeptember 16-án került sor.

You have no rights to post comments