artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysorozatot idén Hudák Attila: Berettyóújfalu templomai, Az uradalmi temető Szentkozmán és Berettyóújfalu egykori és ma fellelhető temetői című könyveinek bemutatója zárta a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Erdélyi Gábor termében. Az esemény egy rövid ismeretterjesztő kisfilm vetítésével kezdődött, amely Hajdú-Bihar vármegye legrégebbi középkori műemlékét, a Herpály Csonkatornyot mutatta be. A vetítés után a szerzővel Kocsis Csaba népművelő beszélgetett.

Berettyoujfalu templomai temetoi46Berettyoujfalu templomai temetoi45

"1992-ben Berettyóújfalu Önkormányzata elhatározta, hogy a városunkban található olyan középületek, magánházak - köztük egyházi épületek - műemlék illetve műemlék jellegű védettséget kapjanak, melyek megfelelnek ennek a kitételnek. Ekkor a Bihari Múzeumban dolgoztam, és az akkori, Ybl-díjas városi főépítész Boruzs Bernáth felkért - előzetes bejárások alapján - a szóba jöhető épületek lefényképezésére, és amennyiben van, történetük felkutatására, leírására.

Berettyóújfalu templomai című kiadványban a csak a templomok rövid története lett ismertetve, ahol találtam újabb információt, az beleírtam. Az eltelt 18 év alatt ezek az épületek többször lettek renoválva, kisebb-nagyobb külső vagy belső javításokat végeztek, állásmegóvások történtek. De történetük nem változott. "

Berettyóújfalu, 2020. december 30. / Hudák Attila kiadványszerkesztő

Berettyoujfalu templomai temetoi01Berettyoujfalu templomai temetoi05

Nagyításhoz kattints a képre!

Az uradalmi temető Szentkozmán című könyv A Marossy temető új feldolgozása, mintegy 50 oldalon, új adatokkal, benne a Kúria egykori épülete, annak története, és korabeli XIX. századi képekkel az egykori Marossy-Balogh tanya. A két család rövid összefoglaló története, olyan helytörténeti adatokkal, melyek egykori helyi lapokban jelentek meg, valamint a halotti anyakönyvekből ránk maradt bejegyzések.

Berettyoujfalu templomai temetoi04Berettyoujfalu templomai temetoi03

Nagyításhoz kattints a képre!

A Berettyóújfalu egykori és ma fellelhető temetői című kötet A temetők története Berettyóújfaluban kiadvány folytatása, kibővítve sok helytörténeti adattal, többek között Berettyószentmárton egyházi,- és helytörténetével, fellelhető újfalui, és szentmártoni hadisírokkal, és egyéb érdekes helytörténeti adalékokkal, majd 100 oldalon.

Berettyoujfalu templomai temetoi01Berettyoujfalu templomai temetoi53 

 

A kiadványok megtekinthetőek a Sinka István Városi Könyvtárban. 

Berettyoujfalu templomai temetoi44

Berettyoujfalu templomai temetoi47Berettyoujfalu templomai temetoi50

You have no rights to post comments