artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A magyar kultúra napja alkalmából nyílt jubileumi kiállítás a nagyváradi Tóth István fotóművész alkotásaiból 2022. január 21-én a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Galériájában. A kiállítást megnyitotta Porkoláb Lajos, nyugalmazott művelődési ház igazgató, közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész. A tárlat megtekinthető 2022. február 28-ig, 8-16:30 óra között. KÉPGALÉRIA

Porkoláb Lajos nyitóbeszédében elmondta, 21 éve ünnepeljük a kultúra napját Berettyóújfaluban. Kultúránk mindig is szerves része volt az európai kultúrának. Megtart magyarnak és embernek. A kultúra semmivel sem helyettesíthető, létfontosságú tényező az emberré válás folyamatában. Ahogy Kodály Zoltán mondta: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Európában manapság semmi sem kedvez a kultúrának és a művészetnek. Két nagy úr létezik, a pénz és a közöny. Ennek ellenére, vagy ez ellen mégis létrejöttek olyan közösségek, alkotócsoportok akik dacolnak ezzel a világgal. Megmutatják, hogy értéket itt és most is létre lehet hozni.

Tóth István jubileumi fotóliállítása 06Tóth István jubileumi fotóliállítása 20

A kettős jubileumi kiállítás a fotóművész születésének 70-ik, valamint művészi pályafutásának 50-ik évfordulója alkalmából született, és az elmúlt fél évben bemutatkozott többek között Nagyváradon, Budapesten és Ungváron is.

A kiállított alkotások a fotóművészet fejlődésének három szakaszában készültek: analóg és digitális fényképezőgéppel valamint intelligens mobiltelefonokkal. Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművész már gyermekkorától (1964) kacérkodott a fotózással és autodidakta módon szakosodott a fotóművészetre. 1973 -ban debütált a "Harcban az idővel" című alkotásával, amelyet a bukaresti Dalles Galériában állítottak ki, Románia Nemzetközi Szalonjában, melyet az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotográfiai Művészeti Szövetség (FIAP) védnökségével szerveztek meg.

Tóth István jubileumi fotóliállítása 24Tóth István jubileumi fotóliállítása 25

A kiállító fotóművész fél évszázados pályafutása során több száz hazai és nemzetközi Fotóművészeti Szalonban elfogadott művészfotót alkotott, sokat közülük érmekkel és díjakkal tüntettek ki.Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművész 1973-ban a Romániai Fotóművészek Szövetségének (AAFR) a tagja lett, 1978-ban a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség FIAP művésze. Munkáiból 85 személyi és 57 csoportos kiállítást rendeztek. Meghívottként 53 hazai és nemzetközi zsűriben vett részt. Az évek során 15 Fotográfiai Társaság tiszteletbeli tagjává és tanácsadójává választották, részt vett 40 nemzetközi fotóművészeti szimpóziumon és kollokviumon, valamint 43 nemzetközi fotóművészeti fesztiválon.

Tóth István jubileumi fotóliállítása 26Tóth István jubileumi fotóliállítása 17

Az 50 éves művészi tevékenység során 109 alkotói utazást tett a világ különböző részein. 12 nemzeti fotóművészeti projekt koordinátora volt, 70 hazai és nemzetközi fotóművészeti szalont, illetve 37 nemzetközi fotóművészeti fesztivált szervezett pályafutása allatt. Ő alapította és vezeti 45 éve a Nagyváradi Fotográfusok "Tavirózsa" Klubját, 13 éve alapította és vezeti az "Euro Foto Art" Nemzetközi Egyesületet, a világ egyetlen FIAP Regionális Tagját.

A Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke volt 2007 és 2012 között, a Nemzeti Szövetség 17 éves válsága után. 2016 óta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének MAFOSZ határon kívüli szervezeteinek alelnöke (amely Magyarország operatív tagja a FIAP-nál). 2019 -ben a FIAP Nagyvárad - Románia Kiállítási Központ igazgatója lett, amely a 17. a világon. 2016 -ban a Nagyváradi Városi Múzeum keretén belül megalapította és berendezte a „Ștefan Tóth István” Technikai és Fotóművészeti Gyűjteményt, melynek a kiállítási tárgyak nagy részét adományozta (összesen 20 000 euró leltári értékben).

Tóth István jubileumi fotóliállítása 07

Jelenleg két nagyváradi fotóművészeti galéria menedzsere/kurátora. 45 éven keresztül több mint 200 hazai és nemzetközi technikai és fotóművészeti tanfolyam oktatója volt, amelyeket a nagyváradi „Euro Foto Art” Akadémia keretében szerveztek, és amelyeket több mint 2000 fotózás kedvelője fejezett be: Kanadából, Moldovából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, az USA-ból, Ukrajnából és Magyarországról. Három kiadó igazgatójaként 57 katalógust és fotóművészeti albumot szerkesztett. A fotóművészet területén elért érdemeiért 14 nemzetközi érdemdíjat kapott, köztük a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által odaítélt életműdíjat. 

You have no rights to post comments