artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fotók: Kari Sándor

2021. szeptember 02-án hatalmas érdeklődés kíséretében "Hazai tájakon" címmel nyílt kiállítás Dr. Kiss Kálmán festményeiből a Szentpéterszegi Faluházban. A kiállítást Dr. Szénási György nyitotta meg, közreműködött Herczegfalvi Zoltán hegedűművész. A kiállítás szeptember 20-áig, 9-15 óra között látogatható a Faluházban. KÉPGALÉRIA 

Hazai tájakon... 16Dr. Szénási György az alábbi gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást:

"Szeretettel köszöntöm a nagyszámú közönséget Dr. Kiss Kálmán főorvos úr festménykiállításán!

Engem ért az a megtiszteltetés, hogy megnyissam a 32 db olajfestményből álló tárlatot, és néhány mondattal érzékeltessem, hogyan is jött létre ez a nagyszerű esemény.

A kiállítás helyszíne is arra motiválta a képek alkotóját, hogy minél szélesebb körben megmutathassa a nagyközönségnek, nem csak az orvoslással, hanem a festészettel is aktívan foglalkozik. Ahhoz, hogy a látogatókhoz minél közelebb kerüljenek a főleg tájfestészeti témájú művek, szükséges egy tájékoztató a művész életrajzi előzményeiről, iskoláiról, tanárairól.

Dr. Kiss Kálmán 1951. december 12-én született Marosvásárhelyen. Apja Maros megyei tanfelügyelő, édesanyja tanítónő volt, a kishúga szintén az orvosi pályát választotta. Az általános iskolát szülőhelyén, a középiskolát a Papiu Lyceum magyar tannyelvű szakán végezte el. Érdekességképpen megemlítem, hogy az iskola névadója az 1827-ben született Alexandru Papiu Ilarian - történész, jogász, forradalmár - volt, aki aktívan részt vett az 1848-as forradalom és szabadságharcban.

Fontos megemlítenem, hogy két kiváló művésztanár is volt az oktatóközösségben, akik nagy hatással bírtak Dr. Kiss Kálmán érdeklődési irányának kialakulására. Az egyik Bordi András (1905-1989), aki a Budapesti Képzőművészeti Főiskola növendéke volt, és olyan tanárok tanították, mint Réti István festő és grafikus, a nagybányai művésztelep egyik alapító tagja, valamint Rudnay Gyula festőművész. Bordi András hamar felismerte Dr. Kiss Kálmán rajz és festészet iránti tehetségét.

A másik tanár Bálint Károly (1935- ), aki szobrászművész és rajztanár is volt egyben, művei között számos plasztika és köztéri szobor is megtalálható, mint például Wass Albert szobra Zalaegerszegen, vagy Szent Istváné Csíkszeredán.

Hazai tájakon... 20Hazai tájakon... 29

A 32 olajkép közül az egyik legmegragadóbb a reneszánsz stílusban épült Marosvécsi Kemény kastélyt ábrázoló festmény, amely előtt a Maros folyó folyik. A kastély mögött egy csodálatos park található, amely Wass Albert sírhelyét őrzi. Ebben az épületben - amely a történelem során több erdélyi fejedelem tulajdonában is állt - dolgozott Dr. Kiss Kálmán nagybátyja, mint orvos, ugyanis akkoriban az épület 150 ágyas egészségügyi intézményként funkcionált. Az alkotó itt szívta magába a környező táj szépségeit, miközben az egészségügyi pálya irányába történő elköteleződését erősítette, hiszen itt kezdett el injekciózni.

Hazai tájakon... 30

A festészet mellett zenével is foglalkozott, 8 évig tanult hegedülni, majd 2 évig gitározott. Az orvostudományi egyetemet is Marosvásárhelyen végezte el - summa cum laude minősítéssel, majd eredményes szakvizsgát tett Bukarestben. Ezt követően osztályvezetői állást kapott a Bixad-fürdői szanatóriumban.

1987. május 17-én települt át családjával Berettyóújfaluba, és a területi kórház tüdőosztályán kezdett el dolgozni, ahol osztályvezetői kinevezést kapott. A hivatása mellett a festészet is fontos szerepet játszott az életében, és alkotásaiban a korábbi kedvelt témái mellett (Nagybánya, Felső-Maros mente, Nyáradmente, Marosvécs, Isten széke, Galonya) megjelentek Berettyóújfalu környékének szép természeti adottságai is ( Berettyó folyó, Keleti-főcsatorna), illetve távolabbi vidékek, például a Hársas-tó. Ezek a tájak mind gazdagították festészeti témáit.

Hazai tájakon... 57Hazai tájakon... 53

Dr. Kiss Kálmán elmondása szerint a befogadó alföldi tájak gazdag színvilága, a naplementék, a fák, a vizek fontosak és meghatározóak a festményein.

Ezen godolatok jegyében szeretném megköszönni hogy meghallgattak, kellemes tárlatszemlélődést kívánok Önöknek, és fogadják a kiállított képeket olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel azok készültek. "

Szentpéterszeg, 2021. szeptember 02.

Hazai tájakon... 33Hazai tájakon... 34

Fotók: Kari Sándor

You have no rights to post comments