artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy debreceni férfit védett kulturális javakkal visszaélés bűntette miatt. Büntetővégzésében a bíróság 220.000 forint pénzbüntetést szabott ki a büntetett előéletű 34 éves vádlottal szemben.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi a bűncselekmény elkövetése idején régi érmék és ezekhez kapcsolódó tárgyak adásvételével foglalkozott. A vádlott 2019. szeptember 17-én egy 25 darab érmét tartalmazó csomagot adott fel egy csomagküldő szolgáltatón keresztül. Az érméket a szolgáltatónak egy németországi címre kellett volna leszállítania. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága mélységi ellenőrzés keretében a vádlott által feladott csomagot vizsgálatra jelölte ki, az ellenőrzés során pedig abban négy olyan érmét is találtak, amelyek kivitele engedélyköteles. A NAV ellenőrei a csomagban két darab Mária aranyforintot, egy 1631-ből származó Rákóczi György dukátot és egy Ferencz József koronázási érmét találtak.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy az érmék a vádlott tulajdonát képezték, azok korábban jogszerűen kerültek a birtokába. A kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján ezek a kulturális javak, bizonyos kivételektől eltekintve, a hatóság engedélye alapján műtárgykísérő igazolással vihetők ki az országból.

A négy érme magyar kultúrtörténeti vonatkozással rendelkezik – mivel Magyarország területén készültek, magyar uralkodó rendelkezései alapján, magyarországi művészek közreműködésével, részben forgalomba kerültek magyar fizetőeszközként –, ezért az országból történő kivitelük csak engedéllyel lehetséges. A vádlott a jogszabályi előírásoknak megfelelő engedéllyel azonban nem rendelkezett, azok beszerzése érdekében kérelmet a műtárgyfelügyeleti hatósághoz nem nyújtott be.

A 2021. február 23-án meghozott büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni, mert a bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tarthat. A büntetővégzés jogerőre emelkedett.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

You have no rights to post comments