artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Helybenhagyta a Debreceni Törvényszék a Berettyóújfalui Járásbíróság ítéletét, így jogerősen 2 év 10 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a fiatalt, aki 2015 októberében rabolt ki egy fiút fényes nappal, Berettyóújfaluban.

V. Alexet a bíróság másodfokon is bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett 3 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. Miután V. Alex próbaidő alatt követte el a bűncselekményt, ezért a korábban kiszabott javítóintézeti nevelés hátra lévő részét a törvényszék szabadságvesztésre változtatta át, amelyet a vádlottnak fiatalkorúak börtönében kell letöltenie.

A nyilvános ülésnek most első alkalommal a Debreceni Javítóintézet adott otthont, országosan is példa nélküli együttműködés eredményeként. A két intézmény között 2016 őszén jött létre a megállapodás. Ennek értelmében a bíróság félévente legalább egy alkalommal a javítóintézetben tárgyal, vagy hirdeti ki ítéletét, ha olyan ügyben zajlik büntetőeljárás, amelynek vádlottja, vagy sértettje a javítóintézetben él.

A most jogerősen elfogadott tényállás szerint a vádlott 2015. október 13-án dél körül Berettyóújfaluban, az utcán találkozott a sértettel, aki barátaival sétált a városközpont irányába. A fiatalkorú vádlott odalépett hozzá és felszólította, hogy a rajta lévő kabátot, cipőt, valamint a nála lévő hangszórót adja át, vagy megveri. A 21 éves közepes fokban értelmi sérült fiú a fenyegetés hatására megijedt, sírva fakadt, a bántalmazástól tartva levette a kabátját és cipőjét, majd azokat a hangszóróval együtt átadta V. Alexnek. A vádlott a hangszórót zsebre tette, a kabátot és a cipőt magára öltötte, majd a saját pulóverét és cipőjét odadobta a sértettnek. A fiút távozásra szólított fel, de a sértett nem ment el, megpróbálta visszakérni az értéktárgyait. A vádlott közölte, hogy azokat nem adja vissza, és egy alkalommal, a sértettet bal arcát megrúgta. A fiú az újabb bántalmazástól tartva távozott a helyszínről.

A vádlott az eljárás során tényfeltáró, beismerő vallomást tett, a bűncselekmény elkövetését megbánta és bocsánatot is kért a sértettől.

V. Alex nem először követett el vagyon elleni bűncselekményt, dr. Nagy Antal tanácselnök szerint ezért másodfokon az enyhítésre nem volt mód. Mint hangsúlyozta, az elkövetőnek számolnia kell tettei következményeivel, és ha ezt a bűncselekményt néhány évvel idősebb korában követte volna el, akár 8 év szabadságvesztést is kaphatott volna. Nagy Antal szerint a javítóintézeti nevelés olyan iránymutatást ad az élethez, amely megalapozhatja az újrakezdést.
A rendhagyó tárgyaláson a Debreceni Javítóintézet csaknem 60 lakója vett részt, többségük most látott először bírósági tárgyalást, a közeljövőben azonban nekik is bíróság elé kell állniuk. A Debreceni Javítóintézetben jelenleg csaknem 120 fiatalkorú él, többségük 14 – 18 év közötti, és zömében erőszakos, vagyon elleni bűncselekmények (rablás, zsarolás) miatt került az intézetbe. A fiatal bűnelkövetők több mint a fele első bűntényes.

You have no rights to post comments