artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Staféta rovatunkban olyan embereket szólítunk meg, akik a mindennapi tevékenységük, a közösségért végzett munkájuk alapján példaként állíthatók embertársaik elé. Most rendhagyóan nem egy embert, hanem a Bajnóca Néptánc Egyesületet és annak "frontembereit", Turzó Renátát, Turzó Boglárkát és Csarkó Erikát mutatjuk be, akik óriási jelentőségű munkát végeznek a felnövekvő generációkkal! KÉPGALÉRIA

Mióta gazdagítod városunk kulturális-közösségi életét?

Turzó Renáta:

- Gyermekkorom óta táncolok. Az alapokat a Bihar Gyermek Néptánccsoportban kezdtem, itt nőttek ki a szárnyaim és kisebb sikereket is elértem. Eleinte Kanalasné Harasztosi Judit volt a tanárom, majd ahogy cseperedtem, felkerültem Bakné Ildi néni kezei közé. Rengeteg helyre eljutottunk velünk, mind belföldre, mint külföldre egyaránt. A gimnáziumi évek közepén sajnos feloszlott az ifjúsági csoport, így 3 év kihagyás következett. Debreceni diákként csatlakoztam a Debreceni Népi Együttes felnőtt csoportjához, 2009-ben pedig megalakítottuk a saját csoportunkat, a Bajnóca Néptánc Egyesületet, amelynek azóta az elnöke is vagyok. Összegezve a tánc mindig is szerves részem volt és az is marad. Hála Istennek, már a saját tanítványaink is besegítenek a munkába, akik néptánc tagozaton tanulnak a középiskolában. Igyekszünk az utánpótlás gárdát kinevelni.

bajnoca11bajnoca16

Turzó Boglárka:

2009 óta vagyok tagja, egyben alapító tagja is a Bajnóca Néptánc Egyesületnek. Ezzel egy időben csatlakoztam a Szederinda Énekegyütteshez is.

Csarkó Erika:

A néptánc iránti szeretetem már óvodás koromban megmutatkozott, 4 évesen kezdtem táncolni Bak Istvánné Ildi néni tanítása alatt, majd a Széchenyi István Általános Iskolába jártam, ahol tovább folytattam, 2010 januárjában pedig csatlakoztam a Bajnóca Néptánc Egyesület felnőtt csoportjába. Itt az egyesületben többször megkértek az akkori csoportvezetők, hogy segítsek be a táncpróbákba, illetve az egyesületi munkába, végül 2016-ban felkértek a Kökörcsin csoport vezetésére, amit örömmel elfogadtam.

Milyen végzettséggel, gyakorlattal rendelkezel?

Turzó Renáta:

7 éves korom óta táncolok aktívan. Tanítói diplomát szereztem a Debreceni Kölcsey Ferenc Református tanítóképző Főiskolán: ember és társadalom, angol műveltségterületen és kommunikáció szakon (televíziós szakirány). 2011-ben végeztem Pécsett, táncos és próbavezető szakirányon. 2019-ben államvizsgáztam és szereztem képesítést népi gyermekjátékok, néptáncpedagógus és hagyományismeret oktató szakon.

Turzó Boglárka:

Tanító, ének-zene alapszakos diplomával rendelkezem, és jelenleg a Nyíregyházi Egyetem ének-zene-népzene-népi kultúra-népi ének tanári szakán tanulok.

bajnoca36bajnoca06

Csarkó Erika:

Debreceni Egyetemen végeztem környezetgazdálkodási agrármérnökként és jelenleg is tanulok, a Gazdálkodás Tudományi Karon, ahol idén fogok végezni.

Konkrétan milyen tevékenységet folytatsz most?

Turzó Renáta:

Jelenleg a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és AMI intézményében dolgozok pedagógusként és a BNE elnökeként intézem az egyesület dolgait, valamint oktatok 2 csoportban az 5-ből.

Turzó Boglárka:

2011-től csoportvezetőként működöm a Bajnócánál. 2015-ben toboroztam népdalköreimbe gyermekeket először.

Csarkó Erika:

A Kökörcsin csoport vezetője vagyok, ők óvodás korosztályúak, 3-6 év közöttiek. Hetente 2 alkalommal tartok nekik próbát. A műhelymunka során minden évben megtanítok nekik egy-egy új koreográfiát, amit a minősítő versenyeken és a helyi rendezvényeken tudnak bemutatni. A csoport vezetésén túl, a háttérben folyó egyesületi munkában is részt veszek. Turzó Renáta és Turzó Boglárka mellett szervezője vagyok a Bajnóca által tartott rendezvényeknek.

bajnoca30bajnoca33

Mi motivál a munkád során?

Turzó Renáta:

Munkám során a legnagyobb motiváció a gyerekek visszajelzése, és a rengeteg jó és jobbnál jobb minősítés. Talán ennél jobb visszajelzés nem kell, hogy jó amit csinálunk és a helyén van a dolog. Mindig van hova fejlődni, de úgy gondolom, hogy azon az úton járunk, hiszen országosan ismert csoport vagyunk.

Turzó Boglárka:

Motivációt jelent számomra, hogy hétről hétre találkozhatom azokkal a gyerekekkel, akiknek örömet okoz a népi kultúra megismerése, jelenti ezt a népdalok és néptánc szeretetét. Továbbá ezek a foglalkozások lehetőséget adnak egy jó közösség tagjának lenni, jó programokon részt venni, más kultúrákkal találkozni, tudásunkat, saját hagyományainkat elmélyíteni.

Csarkó Erika:

A gyerekektől kapott szeretet és pozitív hozzáállásuk motivál, amikor boldogan jönnek be a táncpróbáimra és már várják a következő alkalmat, úgy gondolom felbecsülhetetlen érzés. A minősítő versenyeken elért eredmények pedig visszaigazolás számomra, hogy jól végzem a munkámat.

bajnoca25bajnoca37

Mit szól mindehhez a családod?

Turzó Renáta:

A család türelme és segítőkészsége nélkül nem tudnék teljes értékű munkát végezni! Lányom, Nóra ebben nőtt fel, így számára ez természetes. Sokszor elmondta, hogy büszke rám és a rendezvényeken is büszke az anyukájára. Én pedig a 8 éves kis tündéremre vagyok mérhetetlenül büszke. Lovagol, zenél és nagyon jól tanul a kis drága! Párom, Bozóki Tamás rengeteg erőt ad, segít és támogat. Tavaly végzett cipészként, néptáncos cipők lesznek a fő profiljába. Így valamilyen szinten ő is szakmabeli. Van közös pont, ami a jól működő kapcsolatokban elengedetlen.

Csarkó Erika:

Berettyóújfaluban élek a párommal, ő Debrecenben dolgozik egy tervező irodában, gépészmérnökként végzett az egyetemen. Idén 9 éve lesz, hogy együtt vagyunk, tavaly augusztusban megtörtént a lánykérés és 2021-re tervezzük az esküvőnket, utána pedig itt helyben szeretnénk családot alapítani. Az egyesületben végzett munkámhoz szükséges a megfelelő családi háttér, és a vőlegényem támogatása. Köszönöm nekik!

bajnoca27bajnoca29

Mivel töltöd a szabadidőd?

Turzó Renáta:

Szabadidőmben sokat vagyok otthon, főzök a családra. Szeretek eljárni futni. Rajongok a kertészkedésért. Úgy érzem, hogy az életem kiegyensúlyozott minden téren. Nem kívánhatnék egyebet. Van egy szerető családom, munkám, barátaim. Merjünk nagyot álmodni és sikerül minden.

Turzó Boglárka:

Szabadidőmben lovaglok, kutyázok, sétálok, biciklizek.

Csarkó Erika:

Szabadidőmben a 1,5 éves keresztfiammal vagyok, és a párommal nagyon szeretünk kirándulni, így amikor tehetjük, irány a természet, kettesben.

A Bajnóca Néptánc Egyesület tagjai Sándor Zeréndnének, mindenki Marika nénijének adják a stafétát.

You have no rights to post comments