artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Magyar Turisztikai Ügynökség online sajtótájékoztatót tartott a „Berettyóújfalui strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztése” című projekt vonatkozásában 2020. december 18-án. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, Berettyóújfalu Város Önkormányzata a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. által több mint kétmilliárd forint összegű központi költségvetési céltámogatásban részesül a Bihar Termálliget Strand, Uszoda és Gyógyvizes Fürdő gyógyászati célú fejlesztésére.

onlinekonf

vitanyiA sajtótájékoztatón Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte, Berettyóújfalu és térsége a turizmusban látja a kitörési pontot, ennek érdekében a környék elérhetősége, közlekedési infrastruktúrája is folyamatosan fejlődik. Az állami támogatásnak köszönhetően egy újabb fontos turisztikai beruházás valósulhat meg, amely szervesen kapcsolódik a korábbi fejlesztésekhez, mind vonzóbb turisztikai desztinációvá téve ezáltal az egész bihari régiót. Kiemelt jelentőségű volt ebből a szempontból az M35-ös autópálya Debrecen-Berettyóújfalu közötti szakaszának, illetve az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki határátkelő közötti szakaszának átadása, a Debrecen-Berettyóújfalu-Nagyvárad között megépült kerékpárútkerékpárút, a Rhédey-kastély, a Zsinagóga és a Bessenyei-ház felújítása, hogy csak néhányat említsünk a közelmúltban megvalósult projektek közül. A gyógyfürdőhöz kapcsolódóan a későbbiekben 25 szobás, 50 férőhelyes apartmanház építését is tervezik. 2021 januárjában elindul a munka, első körben legalább 30 munkahely jön létre.

murakoziiMuraközi István polgármester elmondta, a berettyóújfalui és bihari emberek évtizedes vágya valósul meg a fürdő fejlesztésével, amely 1997 óta minősített gyógyvízzel rendelkezik. Üdvözli, hogy Magyarország Kormánya nem megszorít, hanem fejleszt, és a világjárvány ideje alatt is megteremti azokat a lehetőségeket, amelyek a koronavírus járvány utáni gazdasági fellendülést szolgálják. A polgármester kihangsúlyozta, 2017-ben a Gróf Tisza István Kórház rehabilitációs részlegén 18.255 főt láttak el, ez a szám a beruházás után várhatóan körülbelül 25.000 főre fog nőni. A fürdőfejlesztéssel tovább növekszik a Bihar Termálliget látogatottsága és egész évben várhatóak fürdővendégek, ez pedig a környékbeli szolgáltató szektor számára is előnyös, hiszen plusz bevételeket és új munkalehetőségeket teremt, és további magánerős turisztikai fejlesztéseket generál.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese járványhelyzet miatt Budapestről, az MTÜ székházából jelentkezett be az online sajtótájékoztatóba. Beszédében elmondta, a Magyar Kormány a pandémia idején is hisz a turizmus fejlesztésében. Ha visszagondolunk a nyári időszakra láthatjuk, hogy mekkora tartalék van még a hazai turizmusban. Abban a hazai turizmusban, amelyiknek a vidéki lábát a fürdőtelepülések és a fürdők mozgatják, ezek az első számú attrakciók. Amikor strand, illetve fürdőfejlesztési döntéseket hoz a kormány, akkor ezeket a szempontokat maximálisan szem előtt tartja.konnyid

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, a berettyóújfalui fejlesztés a helyi összefogás legjobb példája. Dr. Vitányi István komoly erővel képviselte a település érdekeit a kormányzatnál, az így elnyert támogatás Muraközi István polgármester úr és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével érhetett célba.

Könnyid László kihangsúlyozta, mind a belföldi, mind pedig a beutazó turizmus újra fog indulni. Bízik benne, hogy már tavasszal látható lesz a turisták korábbi időszakokhoz viszonyított számának növekedése itt Berettyóújfaluban is. Abban a nemzetközi versenyben, amelyben hazánknak, illetve a magyarországi fürdőknek helyt kell állni, az ilyen fejlesztések fogják garantálni azt, hogy egy megújult árualap legyen a turizmusban és elérjük, majd meghaladjuk a 2019-es év – a turizmus rekordéve – statisztikai adatait.

Fürdőfejlesztés 02Fürdőfejlesztés 01

A Berettyóújfalui strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztése igazi keretté formálja azt a koncepcionális gondolkodást, ami a településre és a térségre jellemző.

A most induló beruházás a város környezetében már meglévő hajdúszoboszlói (Hungarospa) és debreceni (Aquaticum), nemzetközi jelentőségű nagy fürdőkhöz tud hálózatban csatlakozni. A vendégek általában nem csupán egy helyen akarják eltölteni a szabadidejüket, hanem szeretik felfedezni a környéket, az ott található attrakciókat, fürdőhelyeket. Ehhez a desztinációs szintű gondolkodáshoz járul hozzá Bihar első gyógyfürdője, a berettyóújfalui gyógyfürdő is, melynek hatására egy valódi egészségturisztikai hálózat tud létrejönni a térségben.

Fürdőfejlesztés 03Fürdőfejlesztés 04

Könnyid Lászlótól megtudtuk azt is, hogy a Magyar Kormány a pandémia kitörése óta immár 800 milliárd forintot fordított a turizmus fejlesztésére, a turizmussal összekapcsolódó kiadásokra. Ebbe beletartoznak a munkahelymegőrző intézkedések is. Ez nemzetközi összehasonlításban – a maga 2 milliárd eurójával – azon országok közé emel bennünket, akik valóban komolyan veszik a turizmust.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a fejlesztések után, a piacra való bevezetésben is támogatni fogja Berettyóújfalut, hogy az elkészült beruházást a hazai és a külföldi vendégek megismerhessék. Ebben a 108 Tourinform iroda és az értékesítési politika is a segítségünkre lesz.

Fürdőfejlesztés 06Fürdőfejlesztés 08

A Nemzetközi Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból – ahol közel 40 ezer szálláshely adatait látjuk napi rendszerességgel – azt tudhatjuk, hogy a településen jelenleg 23 szálláshely található (3 panzió, 1 üdülőház, 19 magán és egyéb szállás). A szálláshelyek fejlesztésére a kormány idén kiemeleten odafigyelt. A nyári időszakban valósították meg 42 milliárd forint forrásból – 14 ezer magánszálláshely bevonásával – minden idők legnagyobb magánszálláshely-fejlesztési programját. Ebben a családi tulajdonban lévő kis magánszállások (maximum 8 szobáig) kaphattak szobánként 1 millió forint támogatást. Ezek a fejlesztések, felújítások jelenleg is zajlanak, egészen 2021 március végéig. Berettyóújfaluban 10 szálláshely összesen 30 millió forint támogatást nyert el. Az elmúlt időszak adataiból tudhatjuk, hogy a településen a vendégek 95%-a belföldi volt, így van tartalék a nemzetközi irányba való fejlesztésben.

Végezetül a projektgazdának sok sikert kívánt a beruházáshoz a vezérigazgató-helyettes, és reményét fejezte ki, hogy az intézmény átadóján már személyesen is jelen lehet majd. 

You have no rights to post comments