artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Balogh András, Tépe polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója sajtótájékoztatón adta át a Debrecen–Berettyóújfalu–Nagyvárad kerékpáros útvonal Tépe–Berettyóújfalu közötti szakaszát. KÉPGALÉRIA

Tavaly ősz elején a Tépe-Berettyóújfalu közötti szakasz alapkőletételi ünnepségéről készült cikkünkben a most átadásra került kerékpárút technikai részleteiről és turisztikai szempontból való fontosságáról is beszámoltunk.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, a most átadott kerékpárút szakasszal folyamatossá válhat a kerékpáros összeköttetés Debrecen és Nagyvárad között, amely biztonságos közlekedést tesz lehetővé. A kerékpárútnak nagy jelentősége van mind a napi munkába járás, mind pedig a kerékpáros túrázás szempontjából.

Kormánybiztos úrtól megtudtuk, hogy a Debrecen-Nagyvárad közötti kerékpárút része lesz a jelenleg tervezés, illetve megvalósítás alatt álló EuroVelo 14 (EV14) kerékpáros útvonalnak, ami nemzetközi szempontból is jelentős beruházás. Az EuroVelo 14 a Bodeni-tótól indul, az Őrségnél érkezik Magyarországra. Zalaegerszegen keresztül eljut a Balatonra, onnan Budapestre, majd Hatvan – Eger – Tisza-tó – Hortobágy – Debrecen útvonalon halad tovább és a Debrecen-Nagyvárad kerékpárúttal folytatódik./További részletek az EV14 útvonalról ITT olvashatók/.

A Kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ennek fontos része a teljes életmódváltás, az egészséges és aktív életmód. Ezt segíti a biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtése is. Révész Máriusz ígéretet tett arra, hogy a Derecske-Sáránd közötti szakaszt is hamarosan megépítik.

Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 06Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 04

Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, amennyiben a Derecskénél hiányzó pár kilóméteres szakasz is elkészül, valóban egy nemzetközi kerékpárútról beszélhetünk, amely térségünk számára turisztikai szempontból is nagy jelentőségű. Képviselő úr tájékoztatott arról is, hogy az előzetes tervek szerint az autópálya határig terjedő szakasza július 31-ig elkészül. Amennyiben a román fél a határon túl Borsig megépíti az autópálya kb. 5 km-es szakaszát, akkor be lehet csatlakozni a nagyváradi négysávos útba. Ezek a beruházások mind esélyt adnak arra, hogy a bihari térség végre méltó helyet foglaljon el a magyar gazdaságban. 

Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 07Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 08

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte az átadóra kerékpárral érkezőket is, és bízik abban, hogy még sokszor megteszik ezt a távot. - Berettyóújfalu idén elnyerte a haladó kerékpárosbarát település címet, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években nagy léptékben fejlesztettük a város kerékpárút hálózatát - mondta. Berettyóújfalu belterületén 12,5 km kerékpárúttal rendelkezünk. Ehhez csatlakozott a 2015-ben átadott Berettyóújfalu-Nagyvárad kerékpárút, ami 35 km hosszúságú szakaszt jelent. Továbbá a Berettyó-parton, Berettyóújfalutól egészen Szeghalomig egy közel 40 km-es út áll a kerékpározók rendelkezésére. A most átadásra kerülő szakasszal együtt egy 100 km nagyságú úthálózaton tudunk biztonságosan közlekedni. Elmondható, hogy a kerékpáros balesetek száma évről évre csökken városunkban. A kerékpározás valóban hozzásegít az aktívabb és egészségesebb életmódhoz - hangsúlyozta a polgátmester.

Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 02Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 09

Balogh András, Tépe polgármestere köszöntőjében elmondta, Tépe – 1.070 fős település – életében mindig nagy jelentőségű, ha egy beruházás átadására kerül sor. A települést 4,9 km hosszan érinti ez a kerékpárút. Az itt élő lakosok mostantól biztonságosan tudnak közlekedni és be lesznek kapcsolva a kerékpáros élet vérkeringésébe. Polgármester úr köszönetét fejezte ki annak, hogy ez a fejlesztés kiemelt állami beruházásként valósulhatott meg, így a település költségvetését anyagilag nem terhelte.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója már az alapkőletételnél a kerékpározás éveként említette a 2020-as évet. Beszédében tájékoztatott arról, hogy 10 napja került átadásra a Tisza-tónál az a hiányzó 6,5 km-es szakasz, ami a tó körbe kerékpározásának lehetőségét nagyban elősegíti. Ma pedig a Tépe-Berettyóújfalu szakasz átadása vált lehetővé, amely mintegy nettó 945 millió forintos beruházás volt. Pántya József a projekt technikai részleteit ismertette.

Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 13Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 10

A 8,3 km-es kerékpárút szakasz 2 méter hasznos szélességgel épült, a kerékpáros sávok között 0,25 méter biztonsági sávval, mindkét oldalon 0,5-0,5 méteres padkával, illetve süllyesztett szegéllyel.

A fejlesztés két szakaszra osztható. Mindkettő az M4 gyorsforgalmi út I. szakaszának megvalósítása során már megépült kerékpárúthoz csatlakozik: Az első a Tépe, Rákóczi utca és az M4 gyorsforgalmi út közötti 4,9 km-es szakasz, mely tartalmazza a Tépei ér és Nagy-ér csatorna keresztezését.

A második az M4 gyorsforgalmi út és a Berettyóújfalu, Tesco áruház közötti 3,4 km-es szakasz, melyen a Perdedűlői csatorna keresztezésénél épült meg. A csatornák keresztezésénél kétoldalt kerékpáros csőkorlát került kihelyezésre, valamint egy napelemes kerékpárosszámlálót is beépítettek.

Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 12 Átadták a Berettyóújfalu Tépe kerékpárutat 23

You have no rights to post comments