artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2020 nyarára a már meglévő Debrecen–Tépe és Berettyóújfalu–Nagyvárad közötti kerékpáros útvonalak kiegészülnek, így folyamatossá válik a kerékpáros összeköttetés Debrecen és Nagyvárad között. A hiányzó Tépe-Berettyóújfalu közötti szakasz alapkőletételi ünnepségén beszédet mondott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Vitányi István József, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Balogh András, Tépe polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. KÉPGALÉRIA

A 8,3 km-es kerékpárút szakasz 2 méter hasznos szélességgel épül, a kerékpáros sávok között 0,25 méter biztonsági sávval, mindkét oldalon 0,5-0,5 méteres padkával, illetve süllyesztett szegéllyel.

A fejlesztés két szakaszra osztható. Mindkettő az M4 gyorsforgalmi út I. szakaszának megvalósítása során már megépült kerékpárúthoz csatlakozik: Az első a Tépe, Rákóczi utca és az M4 gyorsforgalmi út közötti 4,9 km-es szakasz, mely tartalmazza a Tépei ér és Nagy-ér csatorna keresztezését.

A második az M4 gyorsforgalmi út és a Berettyóújfalu, Tesco áruház közötti 3,4 km-es szakasz, melyen a Perdedűlői csatorna keresztezésénél épül meg. A csatornák keresztezésénél kétoldalt kerékpáros csőkorlát kerül kihelyezésre.

Berettyóújfalu Tépe kerékpárút alapkőletétele 04Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a Miniszterelnök úrtól a kormánybiztosság azt a feladatot kapta, hogy olyan kerékpárutak építésére van szükség, amelyek hálózat részét képezik. A most épülő Tépe-Berettyóújfalu közötti szakasz remekül illeszkedik ehhez az elváráshoz, hiszen ha az útszakasz elkészül, Debrecen és Nagyvárad összeköttetésbe kerülnek. Az útvonal nem csupán turisztikai szempontból fontos, hanem az itt élők napi munkába járását is segíteni fogja.

Berettyóújfalu Tépe kerékpárút alapkőletétele 06Vitányi István, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője az útszakasz kiépülését személyes küldetésének tekinti. Az útvonalat darabonként állították össze, akárcsak a lego kockákat. A megyét érintő infrastruktúra beruházásokkal kapcsolatosan kiemelte, hogy most különösen jó Hajdú-Bihar megyei lakosnak lenni, hiszen soha nem látott fejlesztések indulnak és valósulnak meg.

Berettyóújfalu Tépe kerékpárút alapkőletétele 10Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere kiemelte, hogy az utóbbi időben felgyorsultak a települést érintő események, hiszen tavaly átadták az M35-ös autópályát, jövőre pedig az M4-es autópálya eléri a határt. A mai alapkőletétel szintén egy nagyobb fejlesztési egység részét képezi.

Berettyóújfalu Tépe kerékpárút alapkőletétele 11Balogh András, Tépe polgármestere reményét fejezte ki, hogy a Derecske és Tépe közötti szakaszhoz hasonlóan, a most készülő Tépe és Berettyóújfalu közötti útvonal is komoly forgalmat bonyolít majd le. Kiemelte, hogy a fejlesztés turisztikai hatása jelentős, a település feladata lesz a szakasz idegenforgalmi tartalommal történő feltöltése. Célul tűzte ki, hogy az egészséges életmód és természeti értékeink megismerése érdekében a diákok pedagógusaik közreműködésével az út aktív használóivá váljanak.

Berettyóújfalu Tépe kerékpárút alapkőletétele 18Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a NIF Zrt. kerékpáros projektjeiről beszélt: A NIF Zrt. számára már 2019 is a kerékpározás éve. Hosszas előkészítő munka után végre eljutottunk oda, hogy az év hátra lévő részében több kerékpáros projektet tudunk elindítani. Múlt héten tettük le az Eurovelo6 Budapest-Szentendre közötti szakaszának alapkövét, hátra van még a Balatoni bringakör Zamárdi – Balatonlelle közötti kerékpárút szakasz és a Balatonakarattya – Siófok közötti kerékpárút szakasz fejlesztése, a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal, Budapest-Etyek szakasz megépítse, a Győr – Pannonhalma közötti kerékpárút szakasz fejlesztése valamint az EuroVelo6 Budapest – Dunakeszi közötti szakasz kivitelezése.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A fejlesztést a HE-DO Kft. végzi nettó 944 millió forint értékben.

Berettyóújfalu Tépe kerékpárút alapkőletétele 23

You have no rights to post comments