artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata pályázatból valósította meg a "Fiatalok helyben maradásának ösztönzése Berettyóújfaluban” elnevezésű EFOP-1.2.11-16-2017-00039 azonosítószámú szakmai programját. Ennek keretében létrehoztak egy helyi ösztönzőrendszert, valamint fecskelakásokat alakítottak ki. 2019. június 28-án a projekt keretében felújított lakásokat, valamint az oktatási, munkavállalói ösztöndíj nyerteseinek emléklapot adtak át. KÉPGALÉRIA

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntője és Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármesterének beszédét követően – melynek a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Erdélyi Gábor-terme adott otthont – az ünnepélyes kulcsátadásra és az oktatási, munkavállalói ösztöndíj nyerteseinek emléklap átadására az Orbán Balázs tér 1. szám alatti fecskelakásoknál került sor. A polgármester elmondta, a sikeresen pályázó 11 fiatal 2 évre kapja meg a teljesen felszerelt, bebútorozott, laptoppal is ellátott lakások használati jogát, mely idő alatt bérleti díjat nem, csak a felmerülő rezsiköltségeket kell megfizetniük. Az önkormányzat célja a támogatással a hiányzó szakemberek pótlása , a fiatalok helybenmaradásának ösztönzése Berettyóújfaluban. A projekt másik része az ösztöndíjtámogatás, ami egyrészt a hiányszakmákat tanuló fiatalokat támogatja, illetve a már hiányszakmában dolgozó 18-35 év közötti munkavállalók is pályázhattak az úgynevezett ösztönző támogatásra, ami 12 hónapig havi 45 000 Ft juttatást jelent.

fecskelakas02

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, Berettyóújfalu Város Önkormányzata az Esély Otthon című felhívásra pályázatot nyújtott be EFOP-1.2.11-16-2017-00039 azonosítószámmal, amelyet 2017. december 12-én 200 millió forint összegű támogatásra ítélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázat 100%-os támogatási intenzitású.

A projekt fő célja a helyi fiatalok képessé tétele arra, hogy a településen fellelhető életlehetőségekkel tudjanak élni, valamint helyben egzisztenciát, családot alapítani – hozzájárulva ezzel az elköltözések számának mérsékléséhez, és a vándorlási különbözet optimalizálásához. 

fecskelakas01A pályázat során az alábbi tevékenységek valósultak/valósulnak meg:

  • ingatlanok felújítása-átalakítása, felszerelése önálló lakás céljából (a beköltöző fiatalok/párok/családok kiválasztásánál a felhívás előnyben részesíti a 30. életkorát el nem érőket.) Összesen 11 felszerelt lakás kerül kialakításra.
  • Fiatalok életpálya-tervezését segítő helyi szolgáltatások nyújtása, munkaszerzési ismeretek. Alapkompetencia-fejlesztés, álláskeresési ismeretek és technikák, pénzügyi és gazdasági kultúra fejlesztése a mindennapok segítésére, stressz-és kiégési tréning.
  • Helyi lehetőségeket, értékeket, adottságokat feltáró, gazdasági együttműködéseket generáló tevékenységek szervezése. Együttműködési hálózat kialakítása, workshopok szervezése, nyitott egyetem előadás-sorozat, partnerség építés.
  • Helyi ösztönzőrendszer kialakítása és nyújtása.

Az ösztönző a célcsoport munkaerő-piac hátrány kompenzálása céljából, a település közössége számára fontos, hiányzó tevékenységnek, foglalkozásnak számító szakember hiánypótlását szolgáló, a meghatározott területen elhelyezkedő olyan fiatalnak adható (minimálisan 6, maximálisan 24 hónapig), aki a támogatási kérelmet benyújtó településen a támogatás eredményeként életvitelszerűen a településen tartózkodik, valamint állandó lakcímmel rendelkezik.

A lakhatási támogatás ideje minimum 20 hónap, de legfeljebb 24 hónapon keresztül lehet lakója a felújított ingatlanoknak a fiatal. A lakhatásért pénzügyi ellentételezés nem szedhető, ellenben rezsi költség fizetésére kötelezettek. A támogatásban részesítettek számára kötelező közösségi célú önkéntes tevékenység végzése a településen.

fecskelakas04fecskelakas05

fecskelakas06

You have no rights to post comments