artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2017. június 26-án, hétfőn 18 órától a Nadányi Zoltán Művelődési Ház nagytermében került sor a börtönkorház építése kapcsán megrendezésére kerülő lakossági fórumra, melyen a meghívott szakemberek - dr. Csiba Gábor (a büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakításának és felügyeletének koordinálásáért felelős miniszteri biztos), Csóti András (bv.altábornagy, a Belügyminisztérium tanácsadója) mellett dr. Vitányi István országgyűlési képviselő,  Muraközi István városunk polgármestere és dr. Muraközi Zoltán a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója -  válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Muraközi István elmondta, a lakossági fórumon meghallgathatják vendégeinktől azokat az érveket, amelyek a testületi ülésen is elhangoztak, és aminek eredményeképpen minden képviselő támogatta a terület állami tulajdonba adását, majd hangsúlyozta, hogy addig a pillanatig míg jogerős eredménye nem lesz a helyi népszavazási kezdeményezésnek, egy kapavágás, egy aláírás sem fog történni!

Mint ismeretes a városi képviselő-testület négy fideszes tagja hivatalosan is elindította a népszavazási kezdeményezést. Az indítványi kezdeményezés így szól:

„Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?”

Egyelőre a képviselő-testület is csak arról hozott döntést, ha lesz kormányhatározat a börtönkórház megépítéséről, akkor ingyen átadják a telket. A kérdésre így az ellenzőknek igennel kell majd válaszolni, nem pedig a tiltakozást hagyományosan kifejező nemmel.

20170626 (1)A fogvatartottak egészségügyi központjával kapcsolatban az alábbiakat tudhatjuk: a 200-220 fogvatartott egészségügyi ellátására 5 milliárdért épülő új börtönkórházban 110 egészségügyi alkalmazottal számolnak, melyet nagyrészt helyi munkaerőből kívánnak betölteni. Ez a berettyóújfalui képzett ápolók elhelyezkedését biztosítaná, további 70-80 embernek pedig biztonsági őri, börtönőri, takarítói állást kínálna a létesítmény. A mintegy egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően jelentősen bővülhet a kórház műszerezettsége, mely a betegellátás színvonalasabbá tételét vonza maga után. Jelenleg MR-vizsgálatra a helyieknek Debrecenbe kell utazniuk, amennyiben viszont megvalósul a beruházás, Berettyóújfaluba is telepítenek ilyen berendezést. A fogvatartottak egészségügyi központjának megépítési határidejét 2018 év végéig tűzték ki.

20170626 (4)A fórumon résztvevőknek Csiba Gábor elmondta, hogy beruházás olyan lehetőség, amelyet nem lehet, nem érdemes kihagynia a városnak. Dr. Muraközi Zoltán hangsúlyozta, a központ megépítése stabilizálná a Gróf Tisza István Kórház működését és lehetőséget biztosítana azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik - szabadidejükben- plusz munkát szeretnének vállalni.

Csóti András, a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, a büntetés-végrehajtás nyugalmazott országos parancsnoka kiemelte: a legkorszerűbb technikai eszközök és szakképzett személyzet garantálná a biztonságot, a fogvatartottak vizsgálata, kezelése döntően a polgári betegektől teljesen elkülönítve történne. Dr. Vitányi István a térség országgyűlési képviselője szerint a beruházásnak több előnye lenne, mint amennyi a hátránya, ugyanakkor megjegyezte; tiszteletben kell tartani, ha a város lakosságágnak többsége a központ megépítése ellen szavaz.

Muraközi István záró gondolataiban elmondta, mindenképpen lesz helyi népszavás, mely az ősz folyamán valósulhat meg.

You have no rights to post comments