artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Jó hangulatban folytatódott szombaton is az immár ötödik alkalommal megszervezett Szent László Napok: a reggeli órákban finomabbnál finomabb illatok csábították az érkezőket, napközben gyermekzsivajtól volt hangos a várudvar, közben pedig a középkori várfalak között egymást követték a városalapító lovagkirályunkról szóló előadások, kulturális programok, este pedig látogatottsági rekordot döntött Nagyvárad kulturális fesztiválja.

Örömfőzés öröménekléssel

Olyan örömfőzés kerekedett szombat délelőtt, hogy a résztvevők dalra is fakadtak – a hangot a Váradi Dalnokok adták meg, akik maguk is főztek az eseményen. Összesen tíz csapat mérte össze gasztronómiai rátermettségét, tehetségüket pedig mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy hamar kiürültek az üstök. A főzök többsége Váradról, illetve az Érmellékről érkezett, de volt egy csapat Ráckevéről is. Érdekesség, hogy két résztvevő csapat is főzött kölest, amit ugyebár Szent László korában is használtak. És további kuriózum, hogy a szombat este színpadra lépő KFT együttes tagjai az Érmelléki Gazdák Egyesülete által főzött körömpörköltből laktak jól.

Az örömfőzés keretében mutatta be Kölcsönkért kovász című könyvét a Gasztroangyalból jól ismert, csíkmadarasi Gáll Tímea. Mint elmondta, a férjével, Gáll Leventével közösen működtetett panzió vendégei évek óta kérik, hogy jegyezze fel a receptjeit, hogy ők lemásolhassák – ez adta az ötletet az Ádám Gyula fotóival igazi albummá varázsolt kötethez. A „kosztos könyvet” a helyszínen sokan megvásárolták és dedikáltatták.

Ugyanakkor a főzőverseny idején az arra járók Debrecen hungarikumát, a páros kolbászt is megkóstolhatták.

Középpontban Szent László

A Szent László Napok szombati napján a Magyar Polgári Egyesület szervezésében több előadáson is részt vehettek az érdeklődők. Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens A keresztény hit és a szuverén Magyarország védelmezője: Szent László című délelőtti előadásában történeti áttekintést adott Szent László életének fontosabb eseményeiről, a lovagkirály jelleméről és a halála utáni Szent László-kultusz kialakulásáról. Az előadó több alkalommal is párhuzamba állította Szent László külpolitikáját, az ország megszilárdításáért foganatosított törvényeit, a mai magyar külpolitikával, illetve törvénykezéssel.

A délelőtt második tervezett előadója, dr. Fodor János, aki Szent László templomok a Kárpát-medencében című könyvbemutatóját tartotta volna meg, sajnos egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni, de előadását bemutatta a kötet előszavának írója, Szőcs Zoltán író, szerkesztő. A könyvbemutatón arról a hiánypótló kötetről volt szó, amely a Kárpát-medencében Szent Lászlóról elnevezett 191 templomot, kápolnát mutatja be.

Délután került sor dr. habil Pálfi György antropológus, tanszékvezető, egyetemi docens (Szeged Egyetem, Embertani Tanszék) előadására. A professzor arról a kutatásról tartott előadást, amelyet 2011 szeptemberében végeztek Győrben, amikor is a győri bazilika Héderváry-kápolnájában őrzött Szent László-hermát felnyitották, és a benne lévő koponyán természettudományos vizsgálatokat és méréseket végeztek. A kutatásban számos szakember vett részt, majd a vizsgálatok után elkészült Szent László királyunk arcrekonstrukciója is.

Ugyancsak ehhez az előadáshoz kapcsolódott Kristóf Lilla Alida antropológus, paleoradiológus, muzeológus előadása. Kristóf Lilla Alida volt az, aki a Szent László-koponyaereklye kutatását koordinálta. Ebből a kutatásból mára egy kötet is született, amit az előadáson be is mutatott. Az igényes kivitelű, sok fotót tartalmazó kötet a Szent király, lovagkirály – A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai címet viseli. A kötetben nem csak a konkrét tudományos vizsgálatról olvashatunk, hanem például középkori pénzekről, a herma ötvösművészeti leírásáról, vagy éppen Szent László kultuszáról.

19441757 818156721684332 3053939522192745448 o19264363 818214591678545 3488169824319012372 o

Gyermekfesztivál a kulturális fesztiválban

Kézműves játszóházba várták a gyerekeket szombaton egész nap a Debreceni Művelődési Központ és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársai, valamint a telegdi fajáték-készítők. Az ügyes kezű résztvevők festhettek, papírból koronát, csigát vagy pillangót készíthettek, babákat, bőr- vagy fonalkarkötőket állíthattak elő, nemezelhettek, sőt, akinek ahhoz volt kedve, annak az arcát is kifestették.

Eközben a nap folyamán a vár belső udvarában a telegdi játékkészítők szerveztek tradicionális jellegű népi játszóteret. A gyerekek huszonötféle fajátékkal szórakoztak, kipróbálhatták a célbadobást, a hordólovaglást, sőt, még a malacdobálást és a csirkeröptetést is, természetesen nem valódi, hanem gumiból készült állatfigurákkal.

A várudvarban délelőtt és délután a debreceni Ort-Iki báb- és utcaszínház gólyalábasai szórakoztatták a fák árnyékába gyűlt gyerekeket és felnőtteket. A társulat, amely most először lépett fel Váradon, érdekes hangzású nevét egy osztják kisistenről kapta, akit a hagyomány „világügyelő férfinek”, vagyis Ort-Ikinek nevezett el. A művészek óriásbábokkal és vásári attrakciókkal hívogatták közönségüket, amely megleshette egyebek közt a kentauridomítás mikéntjét is.

A bölcsődés, tehát három év alatti korosztálynak szólt a Kerekítő bábos torna, amely már visszatérő vendége a Szent László Napoknak. A várszínház bejárata melletti zöldövezetben elhelyezett baba-mama sátorban mondókákkal, énekekkel és ölbéli játékokkal várták a kicsiket, majd a Holdvilág Dúlakör szervezésében ugyanitt Bernád Ilona bába tartott előadást a csecsemőgondozás népi hagyományairól.

Székelyföldi Legendárium csapata is már régi barátunk, ők idén a gyermekeknek szóló rajzfilmvetítések után új kiadványukat, A sziklahitű király. Szent László Kárpát-medencei legendáriuma című könyvet is bemutatták az érdeklődőknek. Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium vezetője és Gyöngyösi János történeti grafikus elmesélte: a könyv szoros összefüggésben áll egy nappaliszőnyeg-méretű térképpel, ez utóbbin ugyanis a grafikus megjelenítésében mind a 224, a könyvben felbukkanó legendahelyszín megtalálható. A serdülőkortól időskorig ajánlott kötet egyik részét alkotó kalandregényben Szőr Manó lovag, akit a képzőművész önmagáról mintázott, végigveyeti Zetét, a székely pásztorlegénykét azokon a Kárpát-medencei helyszíneken, ahol a lovagkirályról még legendákat őriz az emlékezet.

Népi hangszerekkel, élő és interaktív muzsikálással szólította meg közönségét a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes, amely ezúttal Varró Dániel méltán közkedvelt gyermekverseinek megzenésített változatait tartalmazó, Dalóka című albumának anyagát hozta el Váradra, de bemutatták új, székelyföldi legendákat feldolgozó lemezük egy-egy dalát is.

19441907 818116215021716 7147518084772728479 o19250537 818231811676823 7544566958875713324 o

Múltidézés az Elszármazottak találkozóján

Egy ilyen jellegű rendezvényhez illően a nosztalgia jegyében zajlott az Elszármazottak találkozója a déli órákban. Az érdeklődés igen nagy volt az esemény iránt, így szépszámú közönség előtt vetíthették le Villányi Zoltán Erdély nyugati ablakában című filmjének egy részét, amely természetesen a Pece-parti Párizs hangulatát idézte meg. Az esemény keretében előbb Soós Csabával beszélgetett Török Sándor szervező, majd Biluska Annamária színésznőt szólította ki a közönség soraiból. Soós Csabától megtudhattuk: egy nemzetközi cég vezető beosztású munkatársaként elkerült Váradról, de igazából nem tekinti magát „elszármazottnak”, hiszen ténylegesen soha nem költözött el innen. Biluska Annamária kolozsvári születésű, 1963 és 1973 között játszott a váradi színházban. Szívesen gondol vissza az itt eltöltött évekre, és bár sok helyen megfordult pályája során, „Várad az, amelynek olyan varázsa van, hogy most is itt vagyok”, fogalmazott.

A következőkben a Metropol Group tagjait szólította a pódiumra Török Sándor. A beszélgetés apropóját természetesen az adta, hogy egy olyan eseményre készültek a legendás nagyváradi együttes tagjai, amelyre „csekély” 38 évet kellett várni: arra, hogy egy rendezvény keretében, egy este lépjenek fel az Omegával. Erre pedig vasárnap este kerül sor, az 5. Szent László Napok keretében.​

Innováció, oktatás és egy kis mozgás

A Nagyváradról elszármazottak és a szép számban egybegyűlt helyiek és vendégek ugyanakkor megismerkedhettek az Ady Endre Gimnázium diákjaival is, akik megépítették azt a robotot, amellyel megnyerték a World Robot Olympiad verseny magyarországi szakaszát, ezzel együtt pedig a jogosultságot arra, hogy részt vegyen az Újdelhiben megrendezett döntőben, onnan pedig a 82 csapat közül a tisztes 10. helyezéssel tértek haza.

A sikeres diákok egy későbbi panel keretében is bemutatkoztak, a bemutató után dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok magyarországi biztosa tartotta meg rövid előadását az innováció szükségszerűségéről. Elmondása szerint nem szükséges finnek lennünk ahhoz, hogy feltegyük azt a kérdést, amelyet az oktatásban eddig soha nem tettek fel: „miért tanítunk?”. A „mit tanítunk” kérdés már többször megválaszolásra talált Romániában, ám nem mutatott jelentős változásokat. Aáry szerint az Ady-SOKK, azon fiatalok közé tartoznak, akik feltették maguknak a gyerekkorban annyiszor kimondott kérdést, és kíváncsian várták rá a választ, ezer órán át dolgozva és kijavítva kis robotuk minden részét. Ez a kérdés jelentheti a romániai oktatási innováció fejlődését.

A jövő nemzedékéhez szólt a Kárpátmedencei Szent László-vetélkedő is, amelynek döntőjét a Szent László napok keretében, Nagyváradon szervezték meg pénteken, az ünnepélyes díjazást pedig szombaton tartották meg a vár Fejedelmi udvarában. A díjátadón részt vett Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, Okos Márton, a Szent László Emlékév Bizottságának tagja, Czibolya Gábor, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársa, valamint házigazdaként Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Kovács Antal főszervező elmondása szerint a Tiszta szívvel, erös kézzel elnevezésű vetélkedőn összesen kilencven iskola nyolcvan csapata vett részt, a döntősök nyolc elődöntőből érkeztek a váradi döntőbe. Tőkés László felszólalásának középpontjában az összetartozás gondolata állt, míg Lomnici Zoltán Szent László királyunk alakja köré építette beszédét, hangsúlyozva, hogy milyen sokat köszönhetünk szent királyunknak.

Többnyire a tizenévesek körében volt ugyanakkor népszerű az Ady Endre Gimnázium Sportklubja által szervezett Vártájfutás is, de más generációk is szép számban csatlakoztak.

19417158 817834998383171 5553349142339514072 o19237918 817834505049887 5423213469860558538 o

Filmvetítések a nagyközönség előtt

A középkori nagyváradi várat rekonstruálja virtuálisan, 3D-ben Mihálka Nándor régész és Bíró Róbert, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) képzőművészeti szakos hallgatója által készített film – a munkálatokról részletesen is beszéltek az alkotók a délutáni órákban, este pedig a két nagyszínpadi koncert között a színpadi kivetítőkön mindenki megtekinthette az alkotást, ami egyébként a YouTube videómegosztón is megtekinthető.

Ugyanott vetítették le a Kincses Kolozsvár Egyesület rendkívüli meglepetését: a Kolozsvári Magyar Napok szervezői a kettős emlékév alkalmából egy olyan kisfilmet készítettek, amelyet Arany János Szent László című költeménye ihletett – egyszerre emlékezik meg tehát mindkét emlékévről. A 20 perces filmet Maksay Ágnes, Filep Farkas és a kolozsvári VideoPontes Stúdió készítette. A zenéjét Kelemen László szerezte, a felvételeken Pál István Szalonna és bandája muzsikál. A balladát Marosán Csaba színművész adja elő.

Mutass jó példát, Biharban is

A Nőileg magazin szerkesztőivel is zajlott közönségtalálkozó a szombati napon. A beszélgetés fő témáját a magazin Mutass jó példát! elnevezésű kampánya jelentette, amellyel a cél megtalálni azokat a nem közismert, nem híres embereket, akik a szűkebb környezetük számára követendő példaként szolgálnak. A verseny 2017 áprilisától 2018 áprilisáig tart, 15 megyében. A jelölés minden hónapban egy adott megyében/régióban zajlik: jelenleg épp Biharban, egészen vasárnap éjfélig.

Favágóverseny fejszével, láncfűrésszel

Látványos esemény színesítette az 5. nagyváradi Szent László Napok programját: szombaton a várban rendezték meg a Stihl Timbersports Román Országos Bajnokság döntőjét. A résztvevők több versenyszámban bizonyították ügyességüket, erejüket, és nem utolsósorban gyorsaságukat, hiszen a farönkök mellett az idő volt az egyik legfőbb tényező, amivel meg kellett „küzdeniük”. Úgy tűnik, hogy ebben a világszerte egyre népszerűbb sportban a Bihar megyeiek különösen jeleskednek, hiszen az első három helyezett mindegyike székelyhídi: I. lett Dan Petrescu, II. Nagy Botond, III. pedig Cser Szilárd.​

Látogatottsági rekordot döntöttünk

A késő délutáni-esti órákban a szórakozás vette át a főszerepet, előbb a Debreceni Hajdú Táncegyüttes tartott elkápráztató előadást, majd a Szomszédnéni Produkció Iroda szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ínyencek a „rozé király” Dúzsi Tamás borait kóstolgathatták, este pedig a nagyszínpadon a KFT, majd Demjén Ferenc adott fergeteges koncertet a rekordszámban összegyűlt közönségnek – csaknem 15 ezren csápoltak a tömegben vagy oltották szomjukat a sörsátrakban.

További fotókat a Szent László Napok Facebook-oldalán találnak.

A Szent László Napok sajtóirodája

You have no rights to post comments