artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Magyarország szerte 16 különböző helyszínen közel 1.000 cukorbeteget mozgatott meg a Botra fel! Nordic walking túra a cukorbetegekért elnevezésű program. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSz) által kezdeményezett, idén először megrendezett túra arra hívja fel a cukorbetegek figyelmét, hogy rendszeres testmozgással a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható. Egy másfél órás, intenzív sétával már megfelelő lehet vércukorszintjük.

Szakképzett edzők vezetésével, 16 hazai helyszínen – két fővárosi helyszín mellett a nagyobb megyeszékhelyeken, így Debrecenben, Szegeden, Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron, valamint Monoron, Sárváron, Balatonszabadin, Várpalotán, Mátrafüreden, Gyálon, Sopronban, Kaposváron, Törökszentmiklóson – idén májusban először rendezték meg a Botra fel! Nordic walking túra a cukorbetegekért elnevezésű eseményt. A túrán országszerte közel 1.000 cukorbeteg vett részt, fiatalok és idősek egyaránt. Azért vállalkoztak a körülbelül 1-1,5 órás testmozgásra, hogy megtudják, ez hogyan befolyásolja a vércukorszintjüket. A résztvevők vércukorszintjét ugyanis a séta előtt és után is megmérték.

„Még egy ilyen viszonylag rövid, de intenzív testmozgás után is legalább 1, de akár 2 egységgel is csökkenhet egy cukorbeteg vércukorszintje” – emelte ki Füzesi Brigitta, a CEOSz elnöke. „Ez azt jelenti, hogy egyes betegek csupán a mozgással a normális, vagy normál közeli szintre csökkenthetik a vércukorszintjüket. Azok, akik rendszeresen mozognak, jelentősen lassíthatják a cukorbetegség előrehaladását és a szövődmények kialakulását.” Hozzátette: a mostani rendezvényen a betegek saját maguk is megtapasztalhatták a testmozgás jótékony hatását.

Országos megmozdulás a cukorbetegekért Budapest 01Országos megmozdulás a cukorbetegekért Budapest 02

A CEOSz azért választotta épp a Nordic walking-ot, mert olyan mozgásformát kerestek, amely a nem és életkor szerint is nagyon heterogén összetételű cukorbetegek mindegyike által művelhető, ráadásul könnyen beépíthető a mindennapokba is. A cukorbetegek többsége nem sportol rendszeresen, gyakoriak a mozgásszervi problémák, sokan rendelkeznek már különböző szövődményekkel. A CEOSz ezért is szeretné a mostani túrát, még több helyszín bekapcsolásával, évente ismétlődő, nagyszabású, országos rendezvénnyé tenni. Céljuk, hogy az eseménybe minél több egészséges ember is bekapcsolódjon, hiszen nagyon sokan vannak olyanok, akik épp a testmozgással előzhetik meg a cukorbetegség kialakulását.

Országos megmozdulás a cukorbetegekért Balatonszabadi

A WHO becslése szerint ma 400 millió cukorbeteg él a világon, a jelenség hazánkban is fenyegető, hiszen jelenleg közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él Magyarországon. Közülük 120 ezren folyamatos inzulinos kezelés alatt állnak. Minden második cukorbeteg pedig nem képes tartani az előírt vércukorszintet, ami különösen súlyos egészségügyi kockázatokkal jár.

You have no rights to post comments