artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete közmeghallgatást tartott 2023. november 15-én, melynek első részében a Berettyóújfaluban elszállásolt harmadik országbeli vendégmunkásokkal kapcsolatban adott tájékoztatást Muraközi István polgármester. Városunk polgárai közül viszonylag sokan részt vettek a több mint 3 órás rendkívüli testületi ülésen és a vendégmunkás kérdésen kívül számos más témában – többek között az ivóvíz és a belvárosi közlekedés – fejtették ki véleményüket, kérdéseiket, javaslataikat. KÉPGALÉRIA

Vendégmunkások

Muraközi István, városunk polgármestere elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél teljesebb képet kapjanak a lakosság véleményéről a téma kapcsán, ezért is hívták életre a Bihari Hírlapban hamarosan megjelenő konzultációs ívet. A városvezető emlékeztetett, hogy a képviselőtestület egy kötelező érvényű határozatot is elfogadott, miszerint az önkormányzat saját tulajdonú ingatlanjaiban vendégmunkások elszállásolására nem lesz lehetőség. A magántulajdonban lévő épületek kapcsán ennél jóval bonyolultabb a helyzet, de a régió más településeivel történő egyeztetés után a közös fellépés hatására itt is kézzelfogható eredmények várhatók.

A fórumon felszólalók közül többen azon a véleményen voltak, hogy amíg nem áll elő aggodalomra okot adó helyzet, addig nem zavarja őket a vendégmunkások jelenléte. Annál inkább aggasztó a közösségi médiákban eluralkodott gyűlölködés, amely szerencsére a közmeghallgatáson nem volt tapasztalható. Jó volt látni, hogy a lakossági fórum résztvevői kulturáltan igyekeztek elmondani véleményüket, problémáikat, türelemmel meghallgatták egymást és konstruktív párbeszédre törekedtek. (A közmeghallgatás ezen a linken visszanézhető.)

kozmeghallgatas01 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Ivóvíz

Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott a városi ivóvízhálózat, az újfalui ivóvíz minősége is. Többen lakossági visszajelzéseket, kérdéseket fogalmaztak meg a hivatal és Muraközi István felé az ivóvízminőséggel kapcsolatban. A városvezető válaszul elmondta, az ivóvízhálózat kérdéskörében nagyon nehéz helyzetben találták magukat, ez számos okra vezethető vissza. Az egyik felszólaló a lajtos kocsikkal történő vízszolgáltatás gondolatát is felvetette. Muraközi István felhívta a figyelmet, ha erre lenne szükség, ez azt jelentené, hogy a városban az ivóvíz fogyasztásra alkalmatlan. Ez szerencsére nagyon távol áll a valóságtól, még akkor is, ha a látszat időnként elbizonytalanít minket.

Az ivóvízvizsgálati jegyzőkönyvek szerint minden az egészségügyi határérték alatt van. Az illetékes hatóság rendszeresen végez méréseket, a víz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Számos intézkedés született az utóbbi időben, hogy az elavult, 70-80 éves múltra visszatekintő ivóvízhálózat gyenge pontjait orvosolhassák. A hálózatmosatási ütemtervet már közzétették, melynek köszönhetően az elkövetkezendő hetekben megtisztul a rendszer a lerakódásoktól.

kozmeghallgatas15 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Közlekedés

Számos lakossági jelzés és javaslat érkezett a város közlekedési kérdéseit illetően is, főképp a 47-es főút egyes szakaszai kapcsán. Az egyik lakos a főút szentmártoni szakaszán átívelő gyalogos átkelőhelyek számát kevesellte, ami véleménye szerint a gyermekek és felnőttek számára egyaránt veszélyt jelent. Illetve olyan észrevétel is elhangzott, mely szerint a meglévő zebrákat is láthatóbbá kellene tenni. Muraközi István elmondta, meg fogják vizsgálni a lehetőségét további átkelőhelyek telepítésének és a meglévő, veszélyesebb szakaszok biztonságossá tételének érdekében is javaslatokat fogalmaznak majd meg a közútkezelő felé, mivel nem minden városi útszakasz tartozik önkormányzati fenntartás alá.

Felmerült még a helyi járat "minőségének" és szükségességének kérdése is, melyre reagálva a polgármester ismertette azokat a tényezőket, amelyek a jelenlegi helyzet megtartását indokolják.

You have no rights to post comments