artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu Város Önkormányzata közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert külterületi helyi közutak fejlesztésére. A pályázati pénzből a Morotva utca külterületi szakaszán valamint a Csonka torony környékén valósulhatnak meg a beruházások. Ezek részleteiről és a városban tervezett további fejlesztésekről Demény Zsoltot, a Városfejlesztési Iroda irodavezető-helyettesét kérdeztük.

Mit tudhatunk az előzményekről?

- Pályázatot nyújtottunk be a Külterületi helyi közutak fejlesztése című VP6-7.2.1.1-21 kódszámú kiírásra két külterületi utunkra, mégpedig a Morotva és a Monostor utcára. A beadási határidő 2021. július 27. volt, amivel kapcsolatban 2022. január 20-án kaptuk meg a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által a jóváhagyott Támogató Okiratot. Az Okirat alapján 313.434.559 Ft összköltségű beruházásunkhoz 293.009.192 Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk.

Mi valósulhat meg ebből a pénzből?

- A beruházás során tehát Berettyóújfalu két külterületi útján készülnek útépítési munkák. Az egyik a Morotva utca külterületi szakaszán, a másik pedig a Monostor utca 42-es főút és a Csonka torony közötti, illetve az ebből nyíló Fehér templomromhoz vezető útnak a romig tartó szakaszán.

A kivitelezéssel kapcsolatos nyílt közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, ami után megkötöttük a vállalkozási szerződést a nyertes kivitelezőkkel.  

Milyen fejlesztések várhatók ezeken az utakon?

- Kezdjük először a Morotva utcával. Itt a nyertes vállalkozó a Berettyó-Útép Kft., akit szerintem nem kell bemutatni, hiszen helyi vállalkozóként számos fejlesztés kivitelezését végezte el a városunkban. A beruházás során először irtási munkákat végeznek, majd a meglévő út beton burkolatát több helyen megrepesztik, illetve lokálisan kiszedik azokat a betonelemeket, amelyek megsüllyedtek. Mivel a jelenlegi út 3,5 m szélességű, fel kell szélesíteni 25 cm-rel, így lesz 3,75 m a végleges burkolatszélesség.  Az út mellett találhatók kitérők, ezeken a helyeken felszélesítjük az utat 6,5 m-re. Az út teljes hosszában szegélynélküli, így mindkét oldalon 1,25 – 1,25 méter széles stabilizált padkát alakítunk ki. A pályaszerkezetet 5,5 cm vastag AC11 aszfalt kopóréteggel zárjuk le. A felújítás teljes hossza 1.728 m, ami a tanya bejáratáig ér.

utak top plusz 09

Az út burkolatának víztelenítését az út mindkét oldalán található meglévő nyílt földmedrű árokrendszer biztosítja, amiken a beruházás során a szükséges helyreállításokat elvégezzük. Itt a kivitelezési munkák már elkezdődtek, ezért több szakaszon forgalomkorlátozásokra lehet számítani, ezért kérjük az ott közlekedők türelmét. A kivitelezőnek 10 hónapja van a kivitelezés elvégzésére így várhatóan jövő év első felében fog elkészülni a teljes felújítás.

utak top plusz 03utak top plusz 04utak top plusz 05

- A másik helyszín a Monostor utca. Itt más kivitelezővel lett szerződés kötve a munkák elvégzésére, mivel a nyílt közbeszerzési eljárásban a két utcára külön-külön lehetett ajánlatot tenni, így külön is lett kihirdetve a nyertes. Ezen a helyszínen a hajdúböszörményi székhelyű KORONA-HUMÁN Kft. nyerte el a kivitelezési munkát.

Itt két útszakaszt kell építeni, illetve felújítani. Az út első szakasza a Monostor utca (10601 hrsz., 071 hrsz.) 42-es főúti csatlakozásától a Csonka Toronyig tartó szakasza, ami 339 m hosszú és 3,5 m szélességű aszfaltburkolatú út kiépítését jelenti. Egy kitérő is elkészül a Csonkatorony bejáratánál, itt 6,5 m-re szélesedik fel az út.

utak top plusz 10

A másik szakasza a Monostor utcából nyíló út (066 hrsz., 062 hrsz.) felújítása lesz, ami a Fehér templomromig tart, ennek hossza: 490 m. Itt az első 30 méter kap aszfaltburkolatot, utána 35 cm vastag M63 zúzottkő mechanikailag stabilizált burkolatalappal látjuk el azt utat, amit M22 kiékelő réteggel építünk egybe. Ez alkalmas nagyobb mezőgazdasági gépek közlekedésére is.

utak top plusz 11

Ezekre a munkákra is 10 hónapja van a kivitelezőnek. A munkaterület már átadásra került, de ez évben munkavégzés nem fog történi, itt csak tavasszal kezdődnek el a munkálatok. 

csonkatorony berettyoujfalu02csonkatorony berettyoujfalu03

csonkatorony berettyoujfalu01

A berettyóhír és Muraközi István polgármester úr már több fórumon is bemutatta a TOP PLUSZ-os pályázatokat, ezek hogy állnak jelen pillanatban?

- Igen, nagyon várt pályázatokról van szó, hiszen ismét látványos fejlesztések szerepelnek ezekben a projektekben. Ahogy a kérdésben is szerepel, polgármester úr több fórumon is bemutatta már a projekteket, legutóbb a közmeghallgatáson, így én csak pár szóban foglalnám össze ezeket.

utak top plusz 01utak top plusz 12

Két körben adhattunk be a fejlesztésekre pályázatokat. Az első körben az egyik pályázati konstrukció az Élhető település pályázat, aminek több lába is van.

  • Az egyik a csapadékvízelvezetés, amelynek segítségével azoknak az utcáknak a vízelvezetését szeretnénk felújítani, amik a belterületi utak fejlesztésében szerepelnek egy másik pályázatban. Ez azért is fontos, mert így a két pályázat összköltségvetéséből több utcát tudunk fejleszteni út és csapadékvíz szempontjából. Ezek az utcák: Bessenyei, Batthyány, Kinizsi, Török Bálint, Egressy Béni, Nagyváradi, Csikász, Malom, Sport ésTinódi utcák.
  • A másik lába ennek a pályázati konstrukciónak a kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése. Itt a Honvéd utca, Csillag utca, Bem Apó tér, Budai Nagy Antal utca, Bocskai utca, Puskin utca, Nadányi utca, Herpály utca, Nyárfa utca, Táncsics tér, Báthory utca közterületein lesznek zöldterület-fejlesztések valamint játszóterek kerülnek kialakításra. Fontos itt megjegyezni, hogy a város minden körzetében terveztünk fejlesztéseket, aminek a végleges helyszíneit a körzet képviselőjével egyeztetve választottuk ki.
  • Egy harmadik lába szintén ennek a pályázati konstrukciónak a Nadányi Művelődési Ház melletti és a Polgármesteri Hivatal mögötti parkolók építése, bővítése, valamint a Berettyó Áruház előtti tér rekonstrukciója.  

utak top plusz 08

 - A másik pályázati konstrukció egy Energetikai pályázat, amiben a Rákóczi tagóvodát és a berettyószentmártoni vegyes használatú épületet érinti.

A fenti projektek kapcsán megkaptuk a támogatásról az értesítést, megkötésre kerültek a támogatási szerződések, illetve elkezdődtek a tervezési munkák is. Várhatóan jövő év elején a tervek elkészülnek, ami után a lakosságnak is bemutatásra kerülnek, majd jóváhagyatjuk a hatóságokkal és kezdődhetnek a közbeszerzések. Ha minden rendben megy, akkor jövő év közepétől folyamatosan kezdjük megvalósítani a projekteket.

A második fordulóban a Helyi gazdaságfejlesztés című pályázati konstrukcióban a reptér és a lőtér területén, mint ipari területek vonatkozásában kívánunk fejlesztéseket megvalósítani. A reptér esetében a bekötőút átépítését, a lőtérnél pedig az ipari terület kialakításához szükséges közművek kiépítését tervezzük.

Ebben a pályázati konstrukcióban még egy konyhafejlesztést is meg kívánunk valósítani, mégpedig a Honvéd utcai ingatlanon egy új, korszerű diétás konyha építését tervezzük.

A Belterületi utak fejlesztése pályázati konstrukció talán a legfontosabb számunkra, hiszen ebben vagyunk legjobban lemaradva. Itt azok az utcák lesznek szilárd burkolattal ellátva, amelyek a csapadékvizes pályázatban is szerepelnek.

A TOP PLUSZ-os pályázati felhívások utolsó ága a Turizmus fejlesztés. Itt egy régi álmunk válhatna valóra, ami a város történelmi jelképének, a Csonkatoronynak és környékének a fejlesztése lenne. Eddig mindig csak kisebb összegekre tudtunk pályázni, most viszont komolyabb pályázati forrás állna rendelkezésünkre, ami lehetővé tenné nem csak a torony állagmegóvását, hanem több olyan funkciót is megvalósíthatnánk, amelyek még több programot biztosítanának az odalátogatóknak. Ennek segítségével épülhetne meg egy új látogatóközpont is, ahol be lehetne mutatni a csonkatorony történetét.

A második fordulóban bemutatott fejlesztésekben még döntés nem született, de a madarak azt csiripelik, hogy hamarosan ez is megtörténik. 

csonkatorony berettyoujfalu04

 

You have no rights to post comments