artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 17. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Sonkával töltött sertéskaraj rántva, burgonypürével, majonézes almás lilakáposztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ha a termékenységi zavarok kivizsgálása és kezelése kerül valahol szóba, szinte mindenkinek hosszas, időrabló, embert próbáló, kimerítő kivizsgálás és kezelések derengenek fel a szeme előtt. A teherbe esést azonban sokszor olyan tényező akadályozza, mely néhány vizsgálattal könnyen felderíthető és viszonylag egyszerű terápiával megszüntethető. Már elérhető az Intima.hu női egészségportál által elindított Útvesztők helyett – Termékenységi program legújabb videója, melyben dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos a termékenységet negatívan befolyásoló hormonzavarokról beszél.

„Miért nem jön még a baba, amikor másoknak olyan hamar sikerül, mi pedig hosszú idő óta hiába próbálkozunk?” – merül fel a tipikus kérdés szinte minden pár fejében, amikor legalább egyévnyi rendszeres házasélet mellett sem fogan meg a terhesség. És szinte ezzel a kérdéssel egy időben vetődik fel egy másik is: mikor kell orvoshoz fordulni, mikor gyanakodjunk, hogy talán nincs minden rendben? Egyáltalán: szükséges-e endokrinológus tanácsát kérni már akkor, amikor megfogalmazódik a gyermekvállalás terve?

Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos szerint a kérdésre a válasz: attól függ. Ha egy fiatal pár babát tervez, és nem merül fel rendellenesség gyanúja, a menstruáció is rendszeres, akkor semmi nem indokolja az endokrinológusnál tett látogatást. Más a helyzet azonban, ha az anya idősebb és/vagy korábban már diagnosztizáltak nála valamilyen endokrinológiai problémát, vagy valamilyen gyanús tünet jelentkezik – ez utóbbi esetben egyébként családalapítási tervektől függetlenül is szükséges szakorvos tanácsát kérni – hangsúlyozza. Ha pedig hosszas próbálkozás ellenére sem fogan meg a terhesség, akkor nem is kérdés, hogy kell-e a kivizsgálás. Az endokrin hátterű termékenységi zavarok egyik jellemzője, hogy általában nem jelentik a terhesség áthághatatlan akadályát, ám nehezítik a teherbe esést, így a gyanú mielőbbi tisztázása elengedhetetlen egy olyan szituációban, ahol az időfaktornak alapvető jelentősége van.

Hogy ne késs el!

A másik – voltaképpen szerencsésnek mondható – jellemzője a teherbe esést nehezítő endokrin kórállapotoknak, hogy az esetek többségében egyszerű vizsgálati módszerek rövid idő alatt elvezetnek a diagnózishoz, és viszonylag egyszerű és gyors kezeléssel megszüntethető a probléma. A szakorvos olyan, egyáltalán nem ritka eseteket említ, amikor a hormonháztartás rendezését követően akár néhány hónappal két csík jelent meg a terhességi teszten.

Policisztás ovárium szindróma, inzulinrezisztencia

A termékenységi zavarhoz vezető leggyakoribb endokrin zavarok ismertetését a policisztás ovárium szindrómával kezdi Kelemen doktor, melyet sokan csak PCOS-ként emlegetnek, nem is tudva, milyen elnevezés rejlik a négybetűs rövidítés mögött.

A PCOS eseteiben a markáns tünetek általában már korán felhívják a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben, hiszen a menstruációs ciklus felborul, és a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt fokozott szőrnövekedés, pattanások, hajhullás jelentkezhet – csupa szemmel is jól látható, könnyen észrevehető tünet. Ilyen esetekben endokrinológiai szakrendelés felkeresése javasolt, de a megszokott szülész-nőgyógyász is jó kiindulópont lehet.

Amennyiben az első vizsgálatok – ami praktikusan egyszerű vérvételt jelent – hormoneltéréseket mutatnak, a vizsgálatokat ki kell terjeszteni inzulinrezisztencia irányában, mely jelentkezhet PCOS-hez társulva, de attól függetlenül is.

A PCOS-ről szólva a szakorvos hangsúlyozza, hogy a ritka vagy rendszertelen menstruáció nem feltétlenül jelenti azt, hogy a páciens nem tud teherbe esni, ám könnyű belátni pusztán matematikai alapon is, hogy például 3-4 havonta jelentkező menstruáció esetén a fogamzás szempontjából alkalmas időpontok száma harmadára-negyedére csökken – az idő pedig közben kérlelhetetlenül telik.

Minden erőfeszítés ellenére csak nem akar lejjebb kúszni a mérleg mutatója? Időről-időre falási rohamok és édesség iránti leküzdhetetlen éhség tör ránk? Ez bizony inzulinrezisztencia (IR) jele is lehet. A videóban hasznos tanács hangzik el az IR kivizsgálásának alapját képező terheléses vércukorvizsgálathoz is.

A pajzsmirigy, szervezetünk „sebességváltója”

A pajzsmirigy által termelt hormon a testünkben zajló élettani folyamatok sebességét befolyásolja. A szükségesnél kevesebb hormon jelenlétében többek között székrekedés, nehezített gondolkodás és lassult anyagcsere jellemző – és a hormonhiány sajnos nem hagyja érintetlenül a petefészkek normális működését sem. Dr. Kelemen Csaba kiemeli, hogy a teherbe esést már olyan mértékű alulműködés is kedvezőtlenül befolyásolhatja, ami még az égvilágon semmi tünetet nem okoz. Jó hír viszont, hogy a hormonzavar akár a háziorvos által is rendelhető laborvizsgálattal gyorsan és egyszerűen igazolható, melyet követően a kezelés akár rövid időn belül megszüntetheti a terhesség előtt álló akadályt.

Amikor a prolaktinnak nincs feladata, mégis sok van belőle

A prolaktin a tejelválasztásért felelős hormon, ennél fogva voltaképpen nem sok szüksége van rá a szervezetnek, ha a nő éppen nem szoptat. Mégis vannak olyan állapotok, amikor a prolaktin szintje még meg is emelkedik, ez a hiperprolaktinémia. Sokszor nem deríthető ki pontosan, hogy az agyalapi mirigy miért kezd hirtelen lázas prolaktintermelésbe teljesen feleslegesen, de vannak esetek, amikor jóindulatú daganat húzódik meg a háttérben. Akár így, akár úgy, az endokrinológiai kivizsgálás indokolt, sőt a kutatások azt is kiderítették, hogy a teherbe esés szempontjából az az optimális, ha a prolaktinszint inkább valahol a normáltartomány alsó felében-egyharmadában van.

Hurrá, jön a baba, felejtsük el az endokrinológust?

A normális hormonszintek fenntartása akkor sem veszít jelentőségéből, miután megfogan a terhesség – figyelmeztet az endokrinológus szakorvos. Hiszen a kóros hormonszintek a terhesség kimenetelére és a magzat fejlődésére is káros hatással lehetnek. Éppen ezért a terhesség alatt is szükséges a rendszeres kontroll, esetleg otthoni vércukormérés, a fizikai aktivitás, a kiegyensúlyozott étkezés és a normális testsúly fenntartása.

Ehhez bátran kérjük szakember segítségét, és semmiképpen ne a különböző fórumokról összeszedett, sokszor téves vagy megbízhatatlan információmorzsák alapján magunk hozzunk döntéseket.

Mert a tét nagy, az idő pedig telik.

Az Útvesztők helyett – Termékenységi programról itt olvashatók részletesebb információk, a programra regisztrálni itt lehet, a termékenységgel összefüggő endokrin zavarokról szóló videóból ízelítő itt tekinthető meg.

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus, egészségügyi szakújságíró

Intima.hu megbízott főszerkesztője

You have no rights to post comments