artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a mosoly, a kedvesség és a szeretet. Azt ígértem az elmúlt héten, hogy megosztok néhány apró trükköt azzal kapcsolatban, mit érdemes szem előtt tartani, amikor szokásokat akarunk átalakítani.

Ha ön is azok közé az emberek közé tartozik, akik hisznek még abban, hogy változni tudnak, ezt előrelátóan eldöntik, és eltervezik, akkor lehet, hogy sokakhoz hasonlóan ön is valamilyen jelentős időponttól kezdve szeretne változtatni. Általában elhatározzuk, hogy másképp csinálunk dolgokat a születésnap, más jelentősebb életesemények, évfordulók, vagy az újesztendő napjától kezdve. Az újév sokaknál a nagy fogadkozások, aztán pedig a nagy csalódások ideje.

boiannacoachAz első kérdés, amit érdemes a csalódások elkerülése miatt végiggondolni, hogy mennyire akarunk az eddigi megszokott életvitelünkön változtatni? Biztosan sokan hallottak már a komfortzónáról, ami azt az intervallumot jelenti, amit már megszoktunk, ezért itt általában kényelmesen érezzük magunkat. Hogyha kikerülünk a komfortzónánkból, akár pozitív, akár negatív irányba, akkor diszkomfort érzésünk lesz. Ezt már megtapasztalta mindenki, amikor rosszabb helyzetbe került, mint előtte volt, mert akkor rosszabbul is érezte magát. Erre mondjuk, hogy rossz érzésünk van, vagy szoktuk azt a kifejezést is használni ilyenkor, hogy „kicsúsztam a komfortzónámból”.

Azzal viszont már kevesebben vannak tisztába, hogy amikor pozitív irányba térünk el a komfortzónánktól, akkor is ugyanúgy diszkomfort érzésünk lesz. Tudom, ezen sokan elcsodálkoznak, hiszen ha fejlődünk, többé válunk, vagy teljesül valamilyen vágyunk, amit már régóta szeretnénk, akkor hogyan lehet, hogy nem jobban, hanem rosszabbul érezzük magunkat tőle, mint azt megelőzően? Valóban nagyon érdekes, de van rá ésszerű magyarázat. Ez is a komfortzónával magyarázható.

Azt mondják a szakemberek, hogy a kényelmi zónánk, vagyis a komfortzónánk alatt, és fölött öt – tíz százalékkal érezzük még biztonságban magunkat.

Hogyha ennél messzebb megyünk, akkor elveszítjük a biztonságérzetünket, ami magyarázat a kellemetlen, rossz érzésre. Hogyan kapcsolódik ez a szokásokhoz? Úgy, hogy az életünket érdemes mindig a komfortzónánkon belül tartani. Ennek nem az a lényege, hogy nyugodjunk bele, abba, ami van, és semmin se változtassunk. Sokkal inkább az, hogy amin változtatni akarunk, azt körültekintően válasszuk ki, megfontoltan tűzzünk ki új célokat, és a változást tudatosan hajtsuk végre.

Erre azért van szükség, mert bármilyen nehéz, rossz helyzetbe kerül is egy ember, egy idő után egyszerűen megtanul alkalmazkodni hozzá. Hozzászokik a rossz dolgokhoz is, így ha egyik napról a másikra kimozdítja valami ebből a negatív helyzetbél, ebből a komfortzónából, akkor ő ezt akkor is negatívan fogja megélni, ha sokkal jobb helyzetbe került. Amikor a gyermekvédelmi szakellátásban dolgoztam nevelőszülői tanácsadóként, vagy középiskolai tanárként halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésével, támogatásával foglalkoztam, megdöbbentő volt látni, ahogy a rossz, szinte élhetetlen körülmények közül kikerült gyerekek reagáltak arra, hogy egy sokkal jobb környezetbe kerültek. De ez nemcsak rájuk igaz, hanem mindenki másra is.

Összességében azt érdemes elmondani, hogy amikor új szokásokat tervezünk, függetlenül attól, hogy ez a dohányzás abbahagyása, a félelmeinknek az átalakítása, vagy a jövedelmünk növelése, érdemes szem előtt tartani ezt az öt – tíz százalékos szabályt. A pénz esetében például ez azt jelenti, hogy ha eddig havi kétszázezer forint volt a bevételünk, akkor bármilyen csodatanfolyam ígéri is, hogy egy bizonyos technikával megduplázhatjuk, vagy megtízszerezhetjük egyik pillanatról a másikra a bevételeinket, az én véleményem szerint érdemesebb lépésről lépésre haladni. Ha eddig havi kétszázezer forintot kerestünk, akkor most havi kétszáztízezer, vagy havi kétszázhúszezer forintot tűzünk ki kezdésnek célul. Amikor ez már megy, akkor mehetünk tovább a havi kétszáznegyvenezer forintra, majd, ha már ez is megvan, a havi kétszázhatvanezer forintra és így tovább. Persze ezzel a módszerrel látszólag, jóval hosszabb idő alatt érjük el ugyanazt az eredményt, de tényleg csak látszólag, mert valószínűleg sokkal biztosabban fogunk eljutni odáig, hogy elérjük az általunk áhított célt. Amikor középiskolai tanárként dolgoztam akkor ugyanezzel a módszerrel tudtunk a diákokkal a tanulmányi eredményeiken javítani, hogy hogyan, arról majd legközelebb fogok írni.

Akinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240 0007 - es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. Szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Fotó: pixabay.com

You have no rights to post comments