artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere március 23-án, hétfőn azonnali tanácsgyűlést hívott össze, melynek egyetlen, de igen fontos napirendi pontja volt. Miután a város  krízistanácsa jóváhagyta, egy a koronavírus kimutatására alkalmas laboratóriumi rendszer beszerzését a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház részére, Pocsaly Zoltán polgármester összehívta a helyi tanács azonnali gyűlését.

Figyelembe véve a gyülekezési jog korlátozását, a helyi döntéshozó testület rendhagyó módon, telefonos videó-összeköttetéssel oldotta meg a fontos gyűlést, néhány önkormányzati képviselő személyesen volt jelen, de többen telefonon keresztül csatlakoztak be a döntéshozó testület ülésére.

Pénteken, Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter javaslatára összeült a margittai kórház válságtanácsa, mely egyetértett egy a koronavírus kimutatására alkalmas, Real-Time PCR típusú laboratóriumi  rendszer beszerzésével. Kéréssel fordultak az önkormányzathoz, és Pocsaly Zoltán polgármester támogatásáról biztosította a kórház vezetőségét. Miután a város krízistanácsa szükségesnek ítélte meg a rendszert, Pocsaly Zoltán polgármester azonnali tanácsgyűlést hívott össze, melyen megtárgyalásra került a város költségvetésének kiegészítése, és a pénzek átcsoportosításával sikerült finanszírozást biztosítani a rendszer megvásárlására.

A kórház vezetősége részéről a tanácsgyűlésen személyesen jelen volt  Bradács Alíz kórházigazgató, Dr. Tabacu Sorin orvosigazgató és Dr. Györfi András, az orvosi ellátásért felelős főorvos, akik köszönetüket fejezték ki az önkormányzat gyors és hatékony segítségéért, valamint megköszönték, hogy a képviselő testület tagjai politikai színezet nélkül, egyhangúlag támogatták a laboratóriumi rendszer beszerzését. A laboratóriumi rendszer két gépből áll, az egyik nyál, orr és torokváladékból, míg a másik vérmintából mutatja ki a koronavírus jelenlétét a szervezetben, alig 24 óra alatt.

Ez a rendszer, remények szerint gyorsabb eljárást biztosít majd, s mivel helyben el lehet végezni a tesztet, tehermentesíti majd a már meglévő laboratóriumokat, amelyek alkalmasak ezen vírus kimutatására. Az országban eddig Bukaresten kívül csak néhány regionális központban volt és újabban Nagyváradon van hasonló rendszer. Ezekhez a településekhez csatlakozik majd Margitta is. Jelenleg folyik a tárgyalás a forgalmazó céggel, és előreláthatólag egy hónapon belül üzembe lehet majd helyezni.

You have no rights to post comments