artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Június 22-én, pénteken tették le hivatali esküjüket Margitta választott városvezetői és Pocsaly Zoltán, RMDSZ színekben megválasztott polgármester.

 

 

 

 

A megjelenteket elsőként Emil Bendie, a megyei kormánybiztosi hivatal képviselője köszöntötte, aki gratulált a megválasztottaknak, arra kérve mindenkit, hogy félretéve politikai hovatartozását a város érdekeit tartsa szem előtt az elkövetkező négy évben. Az ünnepélyes tanácsgyülés vezetői a legidősebb tanácstag, Ilieş Moise liberális tanácsos valamint a két legfiatalabb, a szintén liberális Moca Gavril és az RMDSZ tanácsosa, Kotlár Norbert voltak.
Következett a frakciók és azok vezetőinek kijelölése. Az RMDSZ frakciót Árkosi Antal vezeti, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője Ciarnău Claudiu, míg a Szociáldemokrata Párté (PSD) Timar Iulius lett. Utóbbi frakcióhoz csatlakozott a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) egyetlen tanácsosa, Mărieş Mihaela is.

Ezután a tanácsosok hivatalos eskütételére került sor. Demeter Cornelia, a város jegyzője olvasta fel az eskü szövegét, minekután a tanácsosok egyenként letették az esküt, kezüket a Bibliára és az állam alkotmányának egy régi megkopott kis könyvecskéjére téve. Ezután megválasztották az ülésvezetőt a következő három hónapra, aki Horváth Sándor, az RMDSZ rangidős tanácsosa lett.

A tanácsosok eskütétele után Gal Ioan ítélőbíró felolvasta Pocsaly Zoltán polgármesterségét igazoló végzést, majd gratulált az elöljárónak. Miután Margitta megválasztott magyar polgármester letette az esküt, köszöntötte a jelenlévőket. „Ezelőtt nyolc évvel boldogan álltam itt, de akkor még nem tudtam, hogy mi vár rám elöljáróként. Most is boldogan állok önök előtt, de már tudom, hogy mivel kell szembenézzek. Margittának fejlődésre van szüksége. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy a következő négy évben rászolgáljak a városlakók bizalmára, s négy év múlva emelt fővel zárjam a mandátumom”– zárta beszédét a polgármester.
Következett volna a bizottságok és az alpolgármester megválasztása, de az RMDSZ frakcióvezetője egyeztető szünetet kért, miután bejelentették, hogy az RMDSZ és a PNL visszavonul a gyűlésről egy későbbi tanácsgyűlésen választva meg ezeket, így bizottságalakítás és alpolgármester nélkül kezdi meg mandátumát az új városvezetőség.

Margittának 17 tanácsosi helye van. Ebből hetet az RMDSZ birtokol Árkosi Antal mérnök, Almási István állategészségügyi aszisztens, Nagy Gabriella iskolaigazgató, Kotlár Norbert az ifjúsági nagykövet, Botos Sándor pszichológus, Horváth Sándor mérnök és Pápai József által. A PNL hat tanácsossal rendelkezik, Ciarnău Claudiu cégvezető, Şandor Emil tanár, Ilieş Moise iskolaigazgató, Carp Mariana tanár, Cheregi Gheorghe mérnök és Moca Gavril bankigazgató által. A PSD-nek három tanácsosa került be a városvezetésbe, mégpedig Lazăr Ioan vállalkozó, Durnea Cosmin tanár és Timar Iulius tanár személyében. Utóbbi az a személy, aki a 2008-as parlamenti választások kampányában megverte az RMDSZ egyik önkéntesét, amiből bírósági per lett. A PPDD egyetlen tanácsost tudott bejuttatni az önkormányzatba Mărieş Mihaela személyében. Nagy meglepetés volt, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) egyetlen tanácsosi tisztséget sem nyert, noha az előző mandátumban polgármesterük és öt tanácsosuk is volt.

You have no rights to post comments