artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. december 1. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos csirkeraguleves

Rántott tengeri halfilé párolt rizzsel, remulád mártással

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Tolna Éva könyvbemutatója Margittán. Pénteken délután mutatták be a margittai születésű, ma Kolozsváron élő nyugalmazott tanár, gyermekvers-, és prózaíró Tolna Éva Aranylakodalom című fikcionált életrajzát a szerző szülővárosaában. Az eseményre zsúfolásig megtelt a polgármesteri hivatal konferenciaterme. 

 
A jelenlévőket elsőként Bradács Aliz, a margittai RMDSZ körzeti elnöke köszöntötte, majd a Gyöngyvetők népdalkórus tagjai énekeltek és olvasták fel a szerző életrajzát valamint a könyv összefoglalóját. Az Aranylakodalom a szerző és férje, néhai Könczei Ádám etnográfus szerelmét és életét dolgozza fel.
 
Tolna Éva meghatódottan szólt a margittaiakhoz. Megköszönte, hogy ilyen hosszú idő elteltével sem felejtkeztek el róluk szülővárosában. A szerző szólt a Margittán eltöltött gyermekkoráról, férjével való megismerkedéséről a szülői tiltás ellenére megkötött házasságukról és későbbi nehéz életükről is. Mesélt pályafutásáról, tanári munkásságának nehézségeiről és szépségeiről. A kommunizmus állandóan üldözte Könczei Ádámot munkája és magyarsága miatt. Volt, hogy nagyon hosszú ideig nem volt munkája, ez nagyon nehéz körülmények közés sodorta a négy gyermeket nevelő szülőket. 

Az etnográfus korai halála véletlen baleset volt, bár ma sem tisztázott pontosan. Végezetül a szerző részleteket olvasott fel művéből. A szerzőt nagyobbik lánya, Csilla kísérte el a bemutatóra, aki a jelenlévők kérésére szintén mesélt egy keveset Margittán eltöltött gyerekkoráról.
 
A jelenlévők közül többen is hozzászóltak, kérdéseket tettek fel a szerzőnek. Régi ismerősök, gyermekkori barátok, osztálytársak elevenítették fel Tolna Évával közös régi emlékeiket. Pocsaly Zoltán alpolgármester, az RMDSZ polgármesterjelöltje is üdvözölte a szerzőt, virággal és a Margitta – Egy város egykor és ma című helytörténeti kiadvány egy példányával ajándékozva meg.
 
A bemutató végén a kötetet meg lehetett vásárolni, amelyet a szerző dedikált.
 
 
 
 

You have no rights to post comments