artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szombaton került sor a Margittai Ifjak Köre (MIK) által első alkalommal megrendezett kolbásztöltő versenyre.

 
Az ötlet, hogy rendezzenek egy disznótoros mulatságot, egy tavalyi gyűlésen merült fel a fiatalok között. A MIK vezetősége szerette volna különlegessé tenni a rendezvényt, ezért nemcsak egy hagyományos disznótort hoztak össze, hanem egyúttal összemérték tudásukat kolbásztöltésben. A rendezvényre öt ifjúsági szervezet kapott meghívást. Ott volt a Clevers tánccsoport, a Horváth János Iskolacsoport Diáktanácsa (DT), a Gyöngyvetők néptánccsoport, valamint a házigazda MIK. Az ötödik meghívott, a magyarkéci Kécenlét Egyesület nem tudott részt venni az eseményen.
 
A fiatalok már korán reggel talprakeltek, pirítóssal és melegborral, teával melegítettek be és gyűjtöttek erőt a röfögő jószág becserkészéséhez. Kovács István böllér vezetésével sikerült ledönteni a jajveszékelő pucsut, majd egy szúrás és a négylábú az utolsót rúgta. Erre már csúszott a jófajta kisüsti pálinka, majd következett a munka legjava. A margittai Caritas Catolica udvarán folyt a munka, a perzselés, a pucolás, majd mikor a megboldogult már szép tisztán virított, kezdődhetett a disznó felbontása.
 
Amíg odakint folyt a munka, addig a Caritas nagytermében gyülekeztek a fiatalok, s a kiosztott friss húsból megkezdhették a kolbászbavaló összegyúrását. Mindegyik csapat saját maga által hozott fűszereket használt. Még egy kis bors, még egy kis fokhagyma, még egy kis pirospaprika, és lassan mindenkinek megvolt az alapanyag. Aztán jött a töltés, majd a sütés. Mikor mindenki készen állt, a csapatok bemutatkoztak. Mindegyik szervezet egyik tagja bemutatta annak tevékenységét, eddigi megvalósításait, és a jövőbeli terveket. Ezt követően a Pocsaly Zoltán alpolgármesterből, Kovács István böllérből és Kiss Károly Caritas-igazgatóból álló zsűri értékelte a kolbászokat. Az első helyet a Clevers tánccsoport, a másodikat a házigazda MIK, harmadikat a Gyöngyvetők, míg negyediket a DT szerezte meg. 
 
Mikor minden készen állt, a résztvevők elfogyasztották az ízletes toroskáposztát és főtt burgonyát, amit finom fánkkal és jófajta háziborral koronáztak meg. Az ebéd után a Botos Sándor, a MIK elnöke és Demián Zsolt ügyvezető elnök köszönték meg a támogatók segítségét, valamint a résztvevő csapatok jelenlétét, majd emléklapokat osztottak ki. Az igazi meglepetés azonban ekkor jött, amelyen a legjobban Pocsaly Zoltán lepődött meg. A MIK egy tortával lepte meg a születésnapját ünneplő alpolgármestert, aki meghatódva vette át a kedvenc sportját jelképező, focipálya alakú finomságot. Az alpolgármester megköszönte a figyelmességet, majd felvágta és a fiatalokkal együtt fogyasztotta el azt.
 
Az egész napos munkát és fáradtságot egy esti bulival koronázták meg a résztvevők, majd a sikerre való tekintettel eldöntötték, hogy jövőre is megszervezik a kolbásztöltő versenyt, s disznólkodnak még egy kicsit.
 

You have no rights to post comments