artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Hajdú-Bihar mindig is igazi sportfellegvár volt, világ- és Európa-bajnok sportolók, sikeres olimpikonok öregbítették megyénk hírnevét. Bihari Büszkeségeink névre keresztelt rovatunkban mostantól heti rendszerességgel egy-egy, megyénkhez kötődő sportoló pályafutását elevenítjük fel. Az ötödik részben Hódos Imre birkózóról olvashatnak.

 
Hódos Imre 1928. január 10-én született Hajdúnánáson. Fiatalon megismerkedett a birkózás alapjaival; légsúlyban, kötöttfogásban indult. 17 évesen már a DMTE (Debreceni Munkás Testedző Egylet) versenyzője volt. 1946-ban a DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club) sportolója lett, míg 1949-től négy évig a fővárosban lakott, a Budapesti Vörös Lobogó színeiben versenyzett. 1953-ban ismét visszatér a Hajdúságba, klubszinten ismét a DVSC következik – az aktív sportolást ebben az egyesületben fejezi be.
 
Korának egyik legkiválóbb birkózójának tartották, aki már tanulóként is bontogatta szárnyait, 1949-ben második lett. a főiskolai világbajnokságon. Hétszeres felnőtt magyar bajnok (’52 és ’54 között például zsinórban háromszor első), hatszor egyénileg, egyszer csapatban bizonyul a legjobbnak. A válogatottba 1952-ben került be – ilyen debütálásról talán még ő maga sem álmodott! Rögtön tagja az 1952-es olimpiai csapatnak, s mindjárt aranyat is nyer élete első olimpiáján. Hozzáteszi a magáét a magyar éremesőhöz – Helsinki mindmáig a legeredményesebb olimpia magyar szempontból, versenyzőink (szinte hihetetlen még leírni is…) 16 arany-, 10 ezüst-, valamint 16 bronzérmet szereztek! Aranyat nyertek a labdarúgók, Papp László verhetetlen volt a szorítóban, a férfi kardvívás mindhárom dobogósa Magyarországról érkezett - csak néhány a sikerek közül. Magyarország ezt az olimpiát az összesített éremtáblázat harmadik helyén zárta.
 
Hódos Imrének a világbajnoki aranyéremmel nem volt szerencséje, „elkerülték egymást”, azért a nápolyi második hely (1953) így is megsüvegelendő teljesítmény. Visszavonulása után sem szakadt el kedvenc sportágától, szívügye volt a bíráskodás, nemzetközi versenyeken is zsűrizett. 1989-ben hunyt el, halála előtt a Debreceni MÁV munkatársa, előbb utókalkulátor, később főtanácsos volt.
 
Nevét sportcsarnok viseli Debrecenben, a Hódos Imre Rendezvénycsarnok sportesemények, koncertek helyszíne. Itt volt 2010-ben a hőlégballon-világbajnokság logisztikai központja, itt játszik a város két kézilabdacsapata, nem mellesleg a létesítmény rendszeresen ad otthont különböző kulturális és társadalmi eseményeknek is.

You have no rights to post comments