artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hivatalos meghívást kaptunk a helyi nagymestertől, Sijo Bagoly Tibortól az új kínai kung-fu terembe, ahol fokozatvizsgák lebonyolításának lehettünk tanúi. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a mestert, aki a következőket mondta el.

A H.W.T.C.A-nál 2020. szeptember 26-án fokozatvizsgák megrendezésére került sor, mind mester-, mind tanuló szinten. A vizsga néhány tanulónk életében jelentős mérföldkövet jelentett, hiszen első mesterfokozatuk megszerzésére készültek.

A mestervizsgára készülők közül ketten kiemelt jelentőségű dolgot vittek véghez. A világon ők ketten, egyedüliként kapták meg saját kategóriájukban, magyarként a Wah Ngai Wing Chun rendszerében a mesterfokozatot. Az első magyar női és első magyar junior mestert köszönthettük ezen a jeles napon. A mestervizsgát tevők mindegyike kimagasló felkészültségről adott számot, bizonyítva ezzel, hogy megérdemelten kapták meg a diplomájukat.

A vizsgák több részből álltak. Egyrészt elmélet, mely a Wah Ngai W.T története és családfája, a harci elméletek, a mozdulatok nevei kínai és magyar nyelven, másrészt a gyakorlat, ahol a formagyakorlatok, páros harci gyakorlatok, és a fabábu szekciók elsajátításáról adtak számot a tanulók. Végül levezetésképpen erőnléti gyakorlatok szabályos bemutatására került sor. Az egyenként két órás vizsgák után mindenki izgatottan várta a vizsgabizottság döntését.

szaszák tamara a magyar és kínai nyelvű mesterdiplomávalszaszák tamara a világ első mesterfokozatú wah ngai wing chun kuen mesternője, sijo bagoly tibor 9. duan fokozatú mester, a h. w. t. c. a. elnöke, magyar és európai főinstruktor, zsoldi andrea a h. w.t.c.a. e

Örömömre szolgál bejelenteni, hogy a H.W.T.C.A. 4 új 1. duan fokozatú mesterrel erősödött. A világon egyedüli női mesterként Szaszák Tamara, illetve egyedüli magyar junior mesterként Mester Sándor. Mellettük még sikeres mestervizsgát tett Dr. Kövér Pál, és Erdélyi Attila.

A mesterek mellett sikeres tanuló fokozatvizsgát tett három tanuló: Szilágyi Norbert 7. tanuló fokozat, Szűcs László és Orosz Zalán 3. tanuló fokozat. Gratulálunk nekik, és eredményes felkészülést kívánunk a továbbiakban mind a mester, mind a tanuló fokozatok megszerzéséhez.

A vizsgák reggel 8-tól este 19 óráig folyamatosan zajlottak, a végén pár kérdést tettünk fel a vizsgázóknak. Elsőként az első magyar női és junior mesternek.

Szaszák Tamara:

szaszák tamara 1. duan mesterfokozatMikor kezdted el tanulni a kung-fut?

Két és fél évvel ezelőtt a húgommal együtt kezdtünk el a tréningekre járni. Őt nem fogta meg ennyire a Wing Tsun, ezért pár hónap után egyedül folytattam. A tanuló fokozatok sikeres megszerzése egyre jobban motivált. Mind az edzőtermi, mind az otthoni gyakorlás a mindennapjaim része lett.

Ajánlod más hölgyek részére?

Egyértelműen igen! Egyrészt mert önvédelmet tanulnak, ami a mai világban bármikor szükséges lehet. Másrészt a folyamatos testmozgás révén karban tartja a testet, illetve az elmélet révén a szellemet is. Bizonyos fokú magabiztosságot nyújt, amit saját magamon is tapasztalok.

Te is találkoztál a nagymesterrel?

Igen, részt vettem a szemináriumon, ahol nagy élmény és megtiszteltetés volt találkozni Sijo Leung Kwok Wah nagymesterrel. Hatalmas gyakorlati tudását szeretettel és önzetlenül osztotta meg velünk. Egy végtelenül szerény és közvetlen embert ismertem meg benne.

Mit jelent számodra a Wing Tsun?

Nagyon pozitív hatással van az életemre. Kitartóbb lettem, emellett nagyon jó motiváció számomra az újabb fokozatok megszerzése. Rengeteg új embert ismertem meg. A szüleim nagyon büszkék rám, amiért sikerült elérnem az 1. mesterfokozatot. Velem együtt bíznak benne, hogy ilyen sikeresen megyek tovább a megkezdett úton.

Mester Sándor

mester sándor 1. duan mester fokozat junior kategóriaKöszöntelek, mint junior mestert. Mesélnél a kezdetekről?

Az elején kicsit nehézkesen mentek a mozdulatok, mert merev voltam, kötött volt a tartásom. Aztán ahogy egyre többet gyakoroltam, úgy fejlődtem és vált egyre könnyebbé ez a laza mozdulatokat igénylő technika.

Milyen volt találkozni Sijo Leung Kwok Wah nagymesterrel?

Egy szóval kifejezve lenyűgöző! Azt hittem szigorú és távolságtartó lesz, ezzel szemben egy nagyon kedves, közvetlen és rendkívül pozitív személyiséget ismertem meg. A szemináriumokon nagyon jó volt a hangulat és rengeteget tanultam tőle.

Miért ajánlanád másoknak, elsősorban a korosztályodnak ezt a sportot?

Több okból is. Jó kikapcsolódás, mozgásban tartja a testet és az agyat is. Emellett ha bármilyen konfliktusba keverednék, meg tudom védeni magam.

Mondj pár mondatot az oktató mesteredről, Sijo Bagoly Tiborról?

Amikor arra van szükség szigorú, megköveteli a teljes figyelmet és koncentrációt a tréningen, de alapjában véve kedves és segítőkész. Nagyon szeretek edzésre járni hozzá.

Dr. Kövér Pál

dr. kövér pál 1. duan mesterfokozatMi volt az, amiért elkezdted a tréningeket?

Az egyetemi tanulmányaim alatt már megismerkedtem más kung-fu irányzatokkal. Hosszabb kihagyás után – mintegy 17 év – tavaly februárban egy betegségből lábadozva megnőtt bennem az elhatározás, hogy újra kezdjem. Ekkor hallottam a Sijo Bagoly Tibor által képviselt Wah Ngai Wing Tsunról. Felkerestem a mestert és azóta a tanítványa vagyok.

Milyen volt találkozni a kínai nagymesterrel?

A 2019 júliusában tartott szemináriumon találkoztam a világszövetség elnökével, Sijo Leung Kwok Wah nagymesterrel. Számomra meglepő volt, hogy kora ellenére 20-30 éves fiatalokat megszégyenítő fürgeséggel és technikával mozog. Mind fizikai, mind szellemi téren mennyire fitten tartja magát eme technika segítségével.

Milyen hatással van az életedre a kung-fu?

Mióta részt veszek a tréningeken, elmúltak a mozgásszervi problémáim, emellett a mindennapi életben is sokkal kiegyensúlyozottabbá tett.

Hogyan készültél a vizsgára?

Hetente több alkalommal veszek részt a tréningeken. Mesterem útmutatása alapján végeztem a felkészülést mind a tréningeken, mind otthon. Végül ennek köszönhetően sikeresen megszereztem az első mesterfokozatot.

Kinek ajánlod a tréningeket?

Bárkinek ajánlom jó szívvel. Kortól és nemtől függetlenül, aki egy rendkívül összetett mozgáskultúrával rendelkező harcművészeti ággal szeretne megismerkedni, amely a test mellett a lelket és a szellemet is pallérozza.

Erdélyi Attila

erdélyi attila 1. duan mesterfokozatMondanál pár szót a kezdetekről?

A wing tsun kung-fu nekem bakancslistás volt. Ezért mikor találkoztam Sijo Bagoly Tiborral, eldöntöttem, hogy elkezdem az edzést. A kezdet nehéz volt, nagyfokú odafigyelést és koncentrációt igényelt, amit meg kellett szokni. Fantasztikus érzés volt találkozni Sijo Leung Kwok Wah nagymesterrel, aki nagy ember létére szerény, emberközeli, közvetlen tudott maradni.

Milyen hatással van az életedre a kung-fu, hogyan készültél a vizsgára?

A kung-fu az életem szerves részévé vált. A vizsgákra rendszeres edzésekkel, nagy odafigyeléssel és koncentrációval készültem.

Miért ajánlod másoknak is a Wah Ngai Wing Tsun Kuent?

A wing tsunt mindenkinek csak ajánlani tudom, mert úgy gondolom, a harcművészetek, önvédelmi sportok közül az első, legtökéletesebben összehangolt, finom, de ugyanakkor átütő hatású.

További tervek a kung-fuban?

Elsődleges célom természetesen a további mesterfokozatok megszerzése, valamint a lehető legtöbbet elsajátítani a Wah Ngai Wing Tsun Kung-fu örökségéből.

Szilágyi Norbert

szilágyi norbert 7. tanuló fokozatMondanál pár szót a kezdetekről?

Kevesebb, mint egy éve barátaim ajánlására látogattam el Sijo Bagoly Tibor edzéseire, ahol azonnal megfogott a tréningek könnyed, mégis pörgős, ugyanakkor rendkívül fegyelmezett hangulata.

Milyen hatással van az életedre a kung-fu?

Azt veszem észre magamon, hogy nyugodtabb, összeszedettebb, koncentráltabb vagyok. Javult a döntéshozó képességem, egyszerűbben  tudom kezelni a különböző nehézségeket, konfliktusokat.

Miért ajánlod másoknak is a Wah Ngai Wing Tsun Kuent?

A fent említett dolgokon kívül gyakorlása – a hatékony önvédelmi technikának hála – növeli az önbizalmat, a koordinációs készséget és az egyensúlyérzéket. Kortól, nemtől függetlenül bárki megtalálhatja benne a számára fontos részleteket, legyen az az önvédelem, az egészségmegőrzés vagy akár a több 100 évre visszanyúló kínai kultúra megismerése.

Milyen módon készültél a vizsgára?

A fokozattételt egy felkészülési időszak előzte meg, ahol tökéletesítettük az eddig tanult technikákat. A vizsgán az elméleti rész után bemutattuk a formagyakorlatokat, a páros harci technikákat, a fabábu-gyakorlatsorokat, majd erőnléti felméréssel zártuk a vizsgát.

További tervek a kung-fuban?

Mesterem segítségével szeretnék minél magasabb fokozatra eljutni, és minél több dolgot elsajátítani a Wah Ngai Wing Tsun Kung-fu örökségéből.

Szűcs László

szűcs lászló 3. tanuló fokozat Honnan hallottál a Wah Ngai rendszerről és miért ezt választottad?

A Wing Chunt 3 hónapja ismertem meg. Egy barátom invitálására látogattam el egy edzésre, melyet a mesterem tartott. Az egyesület a legrégebben bejegyzett (1905) kung-fu irányzatot hozta el Magyarországra. Már az első edzésen megfogott, hogy egyszerű mozdulatokból épít fel egy komplex rendszert, amelyben minden konfliktushelyzetre megtalálhatjuk a választ.

Milyen hatással van az életedre a kung-fu?

Az első edzés óta lelkes tanulója vagyok, mert egyszerre fejleszti a testet és a szellemet. Lassan a mindennapjaim részévé vált.

Hogyan készültél a vizsgára?

Mind az elméleti, mind a gyakorlati felkészítést köszönöm mesteremnek, Sijo Bagoly Tibornak.

További céljaid?

A jövőben szeretnék minél többet tanulni a Wing Chunról, és minél magasabb szinten elsajátítani ezt a technikát, mely kortól és nemtől függetlenül mindenkinek könnyen tanulható.

Ezután ismét Sijo Bagoly Tibort kérdeztük a további tervekről.

Először is szeretném megköszönni a vizsgabizottság másik két tagjának egész napos munkáját, Dr. Balogh Zsoltnak (4. duan mester fokozat) és Zsoldi Andrea egyesületi titkárnak.

A következő évre több rendezvényt is tervezünk, pályázatokat indítottunk be, és szeretnénk bővíteni azt a kört, ahová a Wah Ngai Wing Tsun eljut. Erről azonban részleteket még nem tudok mondani, mert kidolgozás alatt van több tervünk, programunk. Talán majd bővebben egy következő cikkben.

You have no rights to post comments