artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ahogy már minden héten megszokhatták a Berettyóhír olvasói, most is szeretnénk egy kis betekintést nyújtani az egyesületünk egyik tevékenységi körébe, mely jelenleg a legfiatalabb mind közül. Ez nem más, mint az akadályfutás, illetve a különböző teljesítménytúrák.

Magyarországon és több országban is egyre elterjedtebbek a különböző teljesítménytúrák, akadályversenyek. Azok számára, akiket nem mozgat meg egy futóverseny vagy bármely más hagyományosnak mondható sportrendezvény, azok számára ezek kiváló megmérettetésnek számítanak. Túl kell lépni a saját komfortzónánkon, megdönteni saját rekordjainkat, le kell győzni a természeti erőket, különböző épített akadályokon kell túljutni és nem utolsó sorban le kell győzni az időt is. Ezek adják meg az igazi kihívást a versenyek során, kiegészítve némi sárral és izzadtsággal.

img 1842

Ahogy már említettük, ez a legfiatalabb szakág jelenleg az egyesületben. Aktívan városunkból 5 fő képviselteti magát az emberpróbáló megmérettetéseken. A tavalyi évben mindhárom távon sikerült részt venni, melyek a „sprint” (5 km legalább 20 akadállyal), a „beast” (21 km legalább 30 akadállyal) és a „super” (10 km legalább 25 akadállyal). Hatalmas élmény egy-egy ilyen verseny, mivel egy hétvégén körülbelül 11-12 ezer induló is lehet, akár 20-25 országból is érkezhetnek versenyzők. Mindegyik országban más-más földrajzi viszonyokat használnak ki a szervezők, hogy a legkülönfélébb és legnagyobb kihívást nyújtó pályákat állítsák össze.

De mire is kell gondolni, amikor akadályról beszélünk? A legkülönfélébb feladatokat kell teljesíteni: sárban kúszás, homokzsák cipelés, tó átúszás, majomlétra, kőgolyó cipelés, kötélmászás, római fal, dárdadobás, z-fal és sok más kiszámíthatatlan akadály, melyre csak verseny közben derül fény. Nem beszélve a sokszor nagy szintkülönbségekkel tarkított alaptávról. Ha valaki nem tudja teljesíteni a kiszabott feladatokat, ki lehet váltani más feladattal is (30 burpee), de szabálytalan teljesítés esetén is büntető feladatot kell végrehajtani vagy kizárással is járhat.

A versenyeknek létezik egy kimondottan gyerekekre szabott típusa is, ahol a legkisebbektől a középiskolás korosztályig megmérettethetik magukat az indulók. Mindenképpen jövőbeli terveink között szerepel, hogy nemcsak felnőtt, de gyerekekkel is bővítsük egyesületünket és így több résztvevőt tudjunk delegálni ezekre a versenyekre is. Így ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot és vágj bele!

img 1840img 1841

img 1844

Az idei legelső hazai verseny április elején került volna megrendezésre, de sajnos a járványügyi helyzet miatt, el kellett halasztaniuk a szervezőknek. Ennek ellenére elszántak voltunk és szerettük volna, ha az eddigi felkészülésünk nem vész kárba. Ezért a verseny eredeti kitűzött időpontjában megszerveztük a saját „házi” versenyünket a Berettyó parton. A cél az volt, hogy felmérjük a jelenlegi erő-állóképességi állapotát a csapatnak, hogy később tudjuk, min kell még fejlesztenünk csapat és egyéni szinten. Természetesen a szabadtéri sportolás közben is vigyáztunk a kellő távolság megtartására.

img 1651img 1656

2020.01.24-én került megrendezésre a 24H Burgenland Extrem Tour 2020 elnevezési gyalog teljesítménytúra a Fertő tó körül. Ahogy az esemény nevében is szerepel, 24 óra alatt teljesítik a versenyzők a túrát, melynek távja 80 km és „Memorial Trail” névre hallgat (létezik egy „Original trail”, ami 140 km és egy „Final Trail” ami 60km. Egyesületünk itt is képviseltette magát a téli időjárás ellenére. A túra egyébként egy baráti kezdeményezésből nőtte ki magát, és szellemisége nagyban hasonlít az általunk képviselni kívánt értékekhez is: „Live, Love, Move” ahogy jelmondatuk is mondja. Mozogj szeretettel, szenvedéllyel, tedd meg magadért és az egészségedért és élvezd, amit teszel.

img 1838img 1837

img 1843

Rácz Sándor

LSSZE Elnöke

Források:

https://www.24stundenburgenland.com/burgenland-extrem-24h-tura-hu.html

https://www.spartanrace.hu/hu

You have no rights to post comments