artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A megfázásról, egy meglepően "sikeres" adománygyűjtő akcióról és különleges bambuszházakról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében.

"A téma jól passzol a vírushelyzethez” – mondta a megfázásról szóló szövegről az Eduline által megkérdezett szaktanár, aki könnyűnek tartja a feladatot, ahogy a többit sem nevezné nehéznek, egyedül a bambuszházakról szóló szöveg és az ahhoz kapcsolódó feladatok megoldásához kell többet gondolkodni.

Egy különleges "esőszobáról", egy brit étteremlánc mobilmentes kampányáról és egy elveszett pénztárcáról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében.

Milyen a harmadik rész, azaz a hallott szöveg értése?

A vizsgán az alábbi szövegfajták fordulhatnak elő: közérdekű bejelentések, közlemények (pl. pályaudvaron, repülőtéren, áruházban), rögzített telefonos szövegek (pl. üzenetrögzítő, információs szolgálatok: útinformáció, nyitva tartás, menetrend), utasítások (pl. utcán, repülőtéren, pályaudvaron), médiaközlemények (pl. időjárás-jelentés, reklám, programismertetés, rövid hír). Ezen felül lehetnek beszélgetések, telefonbeszélgetések, műsorrészletek, riportok, interjúk, beszámolók esetleg ismeretterjesztő szövegek is.

Ez a feladatsor 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is. A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc. A feladatsor 20-25 itemből áll.

Egy baráti levél és nyári önkénteskedés - ezekkel a témákkal kapcsolatban kell leveleket írniuk a középszinten vizsgázóknak az angolérettségi utolsó, íráskészséget mérő feladatsorában.

Az egyik szöveget 80-100, a másikat 100-120 szóban kell kifejteniük a vizsgázóknak.

You have no rights to post comments