artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Már túl vagyunk a tavaszi napéjegyenlőségen, de azon kívül, hogy hivatalosan is megérkezett a tavasz, az idő is kezdi végre derűsebb arcát mutatni. Ha éppen nincs elég időtök odakint sétálni, mutatunk néhány ötletet, amivel hasznosan üthetitek el az időt. De remek alkalom ez az évszakok és a hónapok gyakorlására is.

Időjárás jelentés

Beszélgessetek az időjárásról! Amellett, hogy megtanítjátok a kicsiket „small talkolni”, egy sokkal nemesebb célt szolgál ez a feladat, mégpedig a szókincsük fejlesztését. Mutassatok a gyereketeknek tavaszi képeket (akár olyanokat, amelyeket közösen készítettetek), és beszélgessetek a képen szereplő dolgokról!

  • Milyen az idő a képen? Milyen az idő tavasszal? Hideg/meleg, napos/felhős, esik az eső/a hó, vagy száraz az idő?

  • Mi van még a képen? Nap, fa, levél, virág, fű, folyó, ég, felhő? Mutass rá!

  • Miből mennyi van a képen? Hány virágot látsz? Hány ága van a fának? Hány levél van a fán?

Beágyazunk egy példa képet a Pinterest profilunkról:

1

Hív a természet

Tavasszal újjáéled a természet, így nincs is jobb időpont arra, hogy a gyerek ismerkedjen a virágokkal, fákkal, állatokkal.

Virágozzék!

Keressetek otthon, a kertben vagy a közeli parkban igazi virágokat, és beszélgessetek róla: milyen színű, milyen illatú, pici/nagy, kerek/hosszúkás, stb… Tetszik-e neked, ha igen, miért? Ha nem, miért nem?

Keressetek az interneten vagy mesekönyvekben képeket vagy rajzokat virágokról. Melyik virág nyílik tavasszal? Össze lehet hasonlítani a képeket azokkal, amiket a kertben láttak.

Számolás virágokkal

Ha a tavaszi virágok eléggé felkeltették a gyerkőc érdeklődését, akkor ezt mindenképp érdemes kihasználni egy kis gyakorláshoz. A szortírozást, számolást remekül lehet virágos feladatokkal is végeztetni. Mutatunk néhány példát a Pinterest profilunkról, de ha van rá lehetőség, akkor inkább rajzoljátok meg közösen, esetleg vágjátok is ki a feladatokhoz szükséges virágokat. Úgy sokkal izgalmasabb, ráadásul fejlődik a finommotorika is, és jóval tovább leköti a gyerekeket.

Válogasd szét a virágokat méret és szín szerint!

2

Színezd pirosra a kicsi és kékre a nagy virágokat!

3

Hány sárga és hány kék virágot látsz a képen? Melyik a több? Melyik a kevesebb?

4

Számtalan hasonló feladatot kitalálhatunk még, amiben szortírozni, számolgatni kell. Vonjuk össze színezéssel, rajzolással, virágok kivágásával!

Állatkodás

Gyakoroljátok az állatok neveit ezzel a kellemesen idegesítő gyerekdallal!

Tájkép

Kérjük meg a gyereket, hogy rajzoljon és vágjon ki minél több tavasszal kapcsolatos dolgot. Fát, virágot, állatokat, napocskát, felhőket, bokrokat, stb. Ha megvannak a kész elemek, ragasszuk fel őket egymás mellé, és alkossunk tájképet belőle. Beszélgessünk róla, hogy mit miért gondol tipikusan tavaszinak!

Tavaszi divat

Válogassátok át a ruhákat különböző szempontok szerint, hogy gyakoroljátok a tulajdonságaikat (pl. színek, hosszúság, mintázat)! Kössétek össze a kellemeset a hasznossal (jobban mondva a hasznosat a hasznossal)!

  • Válogassátok szét a téli ruhákat a tavasszal is hordhatóktól, és pakoljátok el őket közösen!

  • Szedjétek össze a szennyest, és indítsatok el közösen egy mosást!

  • Párosítgassatok zoknikat a mosás után!

  • Beszéljétek át, melyik évszakban milyen ruhákat hordunk! Használhattok képeket is ehhez, vagy elővehetitek a nyári, őszi és téli ruhákat szemléltetés céljából.

Tavaszi dalok, mondókák

Tavaszi szél vizet áraszt… Süss fel Nap, fényes Nap… Én kis kertet kerteltem… stb. A YouTube ebben sokat tud segíteni.

Kézműveskedés

Készítsétek el az évszakkal kapcsolatos legfontosabb felfedezett, tanult elemeket. Napocskát sárga kartonból és rojtokból, krepp papírból például. WC papír guriga lehet a fa törzse, a lombja pedig formára vágott karton.

5

Rajzoljátok meg előre a virágok szárait, és festékes tenyérnyomok legyenek rajta a virágok! Vagy összefestékezett villákkal is fel lehet varázsolni a virágokat a szárakra.

6

Gyurma! Készüljön belőle Napocska, fa, virág és minél több állat.

Iratkozz fel a hírlevelünke, hogy ne maradj le az ehhez hasonló cikkekről! Plusz egy kis extra motivációként, ha feliratkozol, átküldünkk különböző segédanyagokat, amiket otthon is használhatsz kinyomtatva készségfejlesztésre, pl. egy 100 oldalas játékgyűjteményt, benne rengeteg otthon nyomtatható faladatsorral

Ide kattintva tudod kérni ezt az e-bookot.

You have no rights to post comments