artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését - mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete - írja a portfolio.hu.


Gulyás Gergely közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta. Közölte: konszenzus most sem volt a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról.

A Portfolio.hu online gazdasági újság véleménye szerint a kormány helyes döntést hozott. Bár az elvárás, hogy 18 éves korára az egyetemre, főiskolára készülő fiatalok tudjanak egy idegen nyelvet, helyes, de ezt nem ennek előírásával lehet elérni. A magyar társadalmi mobilitás elkeserítően alacsony, az oktatási rendszer jelenlegi állapotában ezen csak tovább rontott volna az előírás, hiszen még több hátrányos helyzetű hallgatót zárt volna ki a továbbtanulásból. A megoldás természetesen az általános és középiskolákban történő nyelvtanulás általános fejlesztése lenne, ami után nem okozna további egészségtelen szelekciót a nyelvvizsga-elvárás.

Idén egyébként a felsőfokú oktatási intézménybe jelentkezők 45 százalékának és a felvett hallgatók csaknem 40 százalékának nem volt középfokú nyelvvizsgája.

You have no rights to post comments