artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. december 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös zöldbableves

Búbos csirkemell karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Meggymártás pirított darával, párolt szelettel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszak is szerepel az idei középszintű történelem-érettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében. 

Vannak olyan kérdések, amelyekre a Rákosi- és a Kádár-korszak viccei, valamint korabeli plakátok alapján kell válaszolni.
Az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint a feladatsor első része átlagos nehézségű, de vannak olyan témák is, amelyekben nem mozognak otthonosan a tizenkettedikes diákok, ezekkel problémájuk lehet. Egyelőre egy olyan kérdést találtak, amelyeknek a megfogalmazása nem egyértelmű, és amelynél több választ is el lehet fogadni - a kérdés az, mi lesz a hivatalos javítókulcsban.
 
A reformkor, a kiegyezés, valamint a magyarországi kisebbségek helyzete és IV. Béla uralkodása is témakör a középszintű történelemérettségi második, esszéfeladatokból álló részében - tudta meg az eduline. A diákok összesen nyolc feladatot kaptak, de nem kell mindegyiket kidolgozniuk: választaniuk kell egy, az egyetemes történelemre vonatkozó témát, valamint két magyarországi témakört, a tanárok csak ezeket értékelhetik.
Az eduline által megkérdezett szaktanárok szerint az esszéfeladatoknál kevés a forrás, amely alapján a diákok dolgozni tudnak - a szövegrészletek és az ábrák nem segítenek igazán a feladatok megoldásában. Arra számítanak, hogy a magyarországi témák közül a legtöbben valószínűleg a kiegyezést és IV. Béla uralkodását választják majd.
 
A középszintű történelemvizsga 180 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő kérdésekből, valamint szöveges, kifejtendő feladatokból. Az időt a diákok tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is ők határozzák meg.
A középszintű írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja.
 
forrás: eduline.hu