artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kedves Támogatók, mindenki, aki segítségben vagy figyelemben részesíti az Igazgyöngy Alapítvány munkáját! Hírlevelünkkel kicsit visszatekintek az elmúlt tanévre is, hiszen az iskola az nem a naptári évhez igazodik…

 

 

 

Az előző tanévünk sikeres volt, és sikerrel indítottunk 2014 szeptemberében is. Visszarendeződtünk minden telephelyen, novembertől, még, ha szakköri formában is, del mégis sikerült helyet kapnunk Körösszegapátiban is, ahol remélhetőleg vissza tudjuk majd állítani az iskolarendszerű művészetoktatást is. Hála a támogatónknak, tudtuk megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel indítani a munkát. A 2013/14-es tanévben 510 gyerekkel dolgoztunk, öt településen. Június 15-ig, a tanév végéig 552 díjat, elismerést kaptak a gyerekek, 152 nemzetközi díjat, a világ minden tájáról, 325 érkezett a hazai országos pályázatokról, és 72 a megyében kiírt versenyekről.

Vázlatosan a 2014-ben történtekről:

  • 2014. június 15-e és december közepe között 76 nemzetközi díjat és elismerést nyertek a gyerekeink, Japán, Kína, Portugália, Új-Zéland, Románia, Szlovénia, Szerbia, Csehország, Olaszország versenyein. Ebben az időszakban 53 hazai országos verseny díjait hozták el, és két iskolai elismerést is kaptunk a színvonalas pályamunkákért. 20 alkalommal a megyében kiírt pályázaton is díjazottak voltak a tanítványaink.
  • Kiállításaink Budapesten (több helyen), Pécsen, Kapolcson voltak 2014-ben.
  • Támogatóink és pályázataink révén táboroztathattunk hátrányos helyzetű gyerekeket Perkupán, a Balatonon, Erdélyben, Csobánkán kétszer is, Cipruson, Poroszlón, Pilisszentkereszten, Sarudon, Budapesten többször is, és Csillebércen. Színházi élményben részesülhettek a támogatottjaink Cegléden, Debrecenben, Budapesten, és Toldra is eljött a Soltis Színház.
  • Tanártovábbképzést tartottunk Komarnoban, a határon túli magyar pedagógusok Nyári Akadémiáján, Péliszentkereszten, a tanodákban dolgozóknak, és több pedagógust, hallgatót is fogadtunk az iskolában, akik hosszabb-rövidebb időre szerettek volna betekintést kapni a munkánkba. Fogadtunk tantestületeket is, pl. Hejőkeresztúrról.

  • Konferenciákra, workshopokra kaptunk meghívást, hogy beszéljünk a munkánkról: Budapesten sokszor, pl. a CEU-ban, az ELTE-n, az ELTE TÓKban, az Angyalföldi József Attila Műv. Központban, a Marczibányi téri Műv. Központban, a DIA rendezvényén, a József A. Műv Központban, stb., vidéken Miskolcon, Debrecenben, Balatonfüreden, Hajdúszoboszlón, Nyíregyházán, Sárospatakon, Tokajban és Örkényben.
  • Külföldön is kíváncsiak voltak ránk, Glasgowban, Berlinben, Bukarestben mutathattuk be konferenciákon a nálunk folyó munkát.
  • Közös alkotáson vehettünk részt más gyerekekkel Pécsen, Budapesten, Szegeden. Novégiában (Osloban) kétszer is dolgoztunk gyerekekkel.
  • Részt vettünk a OFI komplex művészeti nevelés tananyagfejlesztésében, az Antiszegregációs Kerekasztalban, és több ellenzéki szakpolitikai egyeztetésen is kíváncsiak voltak a tapasztalatainkra.  Hallgatókat fogadtunk az ELTE-ről, a MOME-ról, a Nyíregyházi Főiskoláról, a Debreceni Egyetemről. Voltak külföldi hallgatók is, önkéntes munkán nálunk.

  • Egyetemista önkénteseink heti rendszerességgel, és a szünidők alatt is szervezik a tanoda jellegű programokat, az online tanulástámogatást, a skype korrepetálást és a társasjáték-pedagógiát is használva. Tapasztalataikról bolgot írnak, a -t.
  • Munkánk egy részét most is pályázati támogatásokból fedezzük, 2014-ben TÁMOP-os pályázatok mellett Norvég, Svájci Civil Alap, OSI, Badur, Tandem finanszírozásban, 16 pályázatot bonyolítottunk le, több most is folyamatban van, és új pályázataink is sikeresek voltak.
  • Komplex problémakezelésünk, oktatási és szociális munkánk egyre élhetőbbé teszi a kis falut, Toldot, és a többi 16 településen, mélyszegénységben élő családok életét. Rengeteg munka, sok kudarc, és sok siker mutatja ezt, minden területen. Kertprogram, közösségi kert, gyógynövénytermesztés, gyűjtés, lekvárfőzés, biobrikett-készítés, SZUNO kézművesprojekt, asztalosműhely, lakásfelújítások, ólépítések, tanoda, ösztöndíjprogram, baba-mama klub, főzőklub, teaház, társadalmi kerekasztal, közösségi rendezvények sora, alapkészségek megerősítése a felnőtt lakosság körében oktatási programelemekkel, egészségügyi programok, fogamzásgátlás, kríziskezelések, táborozások, kirándulások, színházi élmények, bicikli-projekt, és még sok más tevékenység jellemzi ezt a munkát, melynek minden eleme e közösség képessé tevésére irányul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Eredmények? Csökken az agresszió, kevesebb a rendőrségi beavatkozást igénylő problémák száma, békésebbek, nyugodtabbak az emberek, mivel segítünk a krízishelyzetek elhárításában, segíteni tudunk, hogy kevesebb esetben kelljen gyerekeket kiemelni, gyorsabban rendeződnek a helyi konfliktusok, egyre bővül az a mag a közösségen belül, akik képesek együttműködni, és érteni, hogy tenni kell a sorsuk jobbra fordításáért.  Javulnak a tanulmányi eredmények, csökken a lemorzsolódás, későbbi a családalapítás, fejlődnek az önfenntartási képességek, kerteket művelnek, önkéntes munkában vesznek részt, lassan alakul a jövőkép, az állampolgári tudatosság fejlődik, fejlődnek a szociális kompetenciák… érzékelhető az attitűdváltás. Lassan, de biztosan haladunk előre, leglátványosabban nyilván Toldon, ahol az összes beavatkozási pontot tudjuk kezelni, a közösségfejlesztéstől a munkahelyteremtésig.
  • A média-megkeresések tovább folytatódtak, a hazai médiák mellett több külföldi tv csatorna is forgatott nálunk. 36 internetes-, 14 rádió-, 7 tv-riport, 19 nyomtatott sajtós megjelenés, 5 video, 50 blogbejegyzés és 26 egyéb internetes cikk fémjelzi ezt.

Dióhéjban ennyi. Nyilván vannak még beszédes számadatok, hogy pl. 27 munkatárs (ebből 7 helyi roma segítő), a karácsonyt nem számolva 107 db. postai adománycsomag, és havi egy kisteherautónyi, + két kamionnyi Ausztriából,  átlagban 5800 km/hó gépkocsiút, jelenleg 91 örökbefogadó támogató, 73 egyéni támogató, 30 féle nemzetközi együttműködés, 462 eladott SZUNO termék, stb... Januártól megpróbálunk majd több területről számadatokkal is jellemezni a munkánkat, hogy jövőre infografikával is szemléltethessük ezt.

Azt gondolom, ebben a nehéz időszakban sikeres éven vagyunk túl. Ebben nagy szerepe van azoknak, akik valamilyen módon támogatják a munkánkat. Köszönjük, hogy mellettünk vannak, és esélyt adnak ezzel annak a több száz gyereknek és családnak, akik az Igazgyöngy Alapítvány körül vannak. Akiket nem engedünk el, ameddig erőnkből futja.

Boldog új évet kívánunk!

Köszönettel:

L. Ritók Nóra

You have no rights to post comments