artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szent Márton életével, legendájával ismerkedtek meg a berettyószentmártoni gyerekek a Hunyadi Mátyás Tagiskolában november 11-én, Márton napon.
 
 
 
 
 
 
 
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) született 316-ban vagy 317-ben, egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka Jézus megjelent álmában, a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ezt megtudta, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, elárulva Márton rejtekhelyét - ismerkedhettek meg Szent Márton legendájával a Hunyadi Mátyás Tagiskola diákjai
Berettyószentmártont 800 éve említette elsőnek írásos forrás, ennek apropóján tartottunk foglalkozást a szentmártoni iskola 3-6. osztályos tanulóinak. A gyerekek egy rövid előadás keretein belül megismerkedhettek Szent Márton történetével, megtanulták a Szent Márton hó és szél nyomán című dalt, amely a legendához kapcsolódik, valamint a település címerét is elkészítették – tájékoztatott Krajczárné Sándor Mária, a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár munkatársa. Mint elmondta, a dalt Sándor Zeréndné Marika néni szintetizátor- és Hajdu Tibor gitárkíséretében énekelték a tanulók. Az előadást és közös éneklést követően a gyerekek elkészítették a két búzakalászt, és a folyót jelképező halat ábrázoló Berettyószentmárton címerét.
 
 
 
Szent Márton hó és szél nyomán
 
A ló viszi de vágtat ám,
 
Szent Márton kedve jó vagyon,
 
Meleg kabátja, hej nagyon.
 
 
 
A hóban rongyos ember ül
 
Ruhája folt csak egyedül,
 
„Segítsetek a nagy bajon,
 
Mert végem lesz ha megfagyok.
 
 
Szent Márton int, a ló megáll
 
És csendben álla koldusnál.
 
Szent Márton kardja gyorsan vág
 
Kabátja félbe tépve már.
 
 
 
Szent Márton fél kabátot ad,
 
A hála érte már fakad
 
De Márton gyorsan lóra száll
 
A másik féllel meg sem áll.
 
 
Álmában jő egy tiszta fény,
 
És lágyan kélő hang beszél:
 
„Amit te tettél jó lovag,
 
A hálám érte elfogadd!”
 
 
 
 
 
 
Szent Márton püspök életéről és a településről még többet tudhat meg, ha ellátogat a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár családi múzeumi délutánjára november 23-án, 14 órakor (a belépés díjtalan).

 

You have no rights to post comments