artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. december 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös zöldbableves

Búbos csirkemell karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Meggymártás pirított darával, párolt szelettel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

Még bő egy hetük van a felsőoktatásban továbbtanulni vágyó diákoknak, hogy jelentkezésüket elektronikus formában, vagy hagyományos módon, papíralapon postára adják. A pontos jelentkezési dátum: február 24, péntek, éjfél.
 
Az egyetemi, illetve főiskolai tanulmányok finanszírozási formája idén szeptembertől kis mértékben megváltozott. A teljes állami ösztöndíj, és az önköltséges képzés mellett megjelent a részösztöndíjas finanszírozás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy amennyiben a felvételiző nem éri el a teljes finanszírozás feltételeként meghatározott felvételi pontszámot, illetve attól csak kis mértékben marad el, lehetősége van arra, hogy tanulmányait az állam 50%-ban finanszírozza. Aki önköltségén tanul, annak az állam az új típusú diákhitel megteremtésével próbál segíteni. A Diákhitel 2 kamata két százalék, a jelenleg érvényben lévő Diákhitel 1, nyolc százalékos kamatával szemben. A felvehető összeg is változott: 400 ezerről 500 ezer forintra. 
 
A jelentkezéseket postai úton, a Felsőoktatási Felvételi Jelentkezési Lap (2012A) ajánlott küldeményként való feladásával lehet érvényesíteni. Ilyen felvételi lapot a Felsőoktatási felvételi tájékoztató mellékleteként találhatunk az ezt árusító üzletekben, illetve a felsőoktatási intézményekben szerezhetünk be.
Lehetőség van e-felvételi realizálására is, a felvi.hu weboldalon külön regisztráció után. 
A felvételi eljárás díja 9.000 forint melyet a jelentkezési laphoz csatolt csekken kell befizetni, illetve banki átutalással is rendezhető. Ezért az összegért három szakot jelölhetünk meg, célszerű kihasználni ezt a lehetőséget, még akkor is, ha az elképzelésünkbe egy szaknál több nem fér be. Minden további jelentkezés 2.000 forintot kóstál.
 
Nagyon fontos, hogy a kért dokumentummásolatokat csatoljuk a jelentkezési laphoz (illetve a pénz befizetését igazoló feladóvevényt is), mert ezek hiányában dokumentumpótlásra szólítanak fel (és ha ez esetleg nyár közepére esik, lemaradhatunk a pótlás határidejéről), illetve szélsőséges esetben ki is zárhatnak a felvételi eljárásból.
Célszerű alaposan, nagy odafigyeléssel kitölteni a jelentkezési ívet, hiszen jó néhány féle módon (nyelvvizsgák, OKJ-s képzések, gyermekvállalás) tehetünk szert többletpontokra, amelyek sokat jelenthetnek majd a végelszámolásnál.
 
Az államilag finanszírozott szakok keretszámainak jelentős „visszanyesésével” várhatóan megnő a költségtérítéses képzésekre jelentkezők száma, így ebben a képzési formában a felvételi ponthatárok jelentős emelkedésére lehet számítani. Amennyiben létezik az egyes szakoknál állami részösztöndíjas képzés, érdemes arra is jelentkezni a teljes ösztöndíjas képzés mellett, mert aki néhány ponttal marad csak el a teljes finanszírozású forma pontszámától, annak felajánlják ezt a képzési formát, tehát azt, hogy a képzés díját az állam felerészben finanszírozza.
 
Új elem az idei felvételi eljárásban a hallgatói szerződés, amelyet az állam nevében eljáró Oktatási Hivatal köt meg azon leendő hallgatókkal, akik állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas formában nyertek felvételt az adott felsőoktatási intézménybe. Ebben a szerződésben az állam kötelezi magát, hogy részben vagy teljes mértékben finanszírozza a hallgató tanulmányait, a hallgató pedig azt vállalja, hogy meghatározott időn belül befejezi tanulmányait, diplomát szerez, és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon dolgozik. A mennyiben a hallgató ezt a szerződést megszegi, a megfelelő kamattal növelt képzési díjat köteles az államnak visszafizetni.
 
Fontos, hogy felsőoktatási intézménybe beiratkozni csak ennek a hallgatói szerződésnek a megkötésével, és az Oktatási Hivatalba való beküldésével lehetséges, az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzés esetén.
Részletesebb információt a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban, illetve a felvi.hu oldalon olvashatnak a jelentkezők!