Munkatársaim ebben az évben is arra törekedtek, hogy megmutassák a diákokoknak, hogy az egészséges étkezés nem unalmas, és a menza is lehet modern és szerethető. Figus Olivia Barbara dietetikus kolleganőm interaktív előadás formájában, sok vizuális példával hívta fel a figyelmet az egészséges és tudatos étkezés fontosságára, illetve arra, hogy milyen veszélyt jelentenek számukra a tápanyagszegény, energiadús ételek. Receptötletekkel segítette, a számukra népszerű ételek egészséges és olcsó alternatíváinak egyszerű elkészítését. Tájékoztatást adott arról is, hogy a menza igénybevételével költséghatékonyan, kényelmes módon tudják biztosítani maguknak az egészséges és tartalmas ételeket. Beszélt arról is, hogyan ismerhetik fel az ételallergiák által okozta tüneteket, és milyen segítséget kaphatnak a KÖSZI által nyújtott diétás étkezési lehetőséggel és a dietetikus konzultációval.
Az előadás végén a résztvevő diákok kvízkérdésekre válaszoltak, illetve egy játékos kóstoló keretében, egészséges alapanyagból készült étel összetevőit kellett kitalálniuk. Csak néhány tanuló ismerte fel az ételben lévő egészséges alapanyagot, hiszen ugyanolyan finom volt, mint az eredeti receptben szereplő. A helyes megfejtőket egészséges édességekkel és a résztvevő osztályokat gyümölcskosárral jutalmaztuk.
Az előadásokon kívül, a hét négy napján lehetőséget biztosítottunk arra, hogy olyan diákok is igénybe vehessék az iskolai menzát, akik jelenleg még nem étkeznek. Ezzel lehetőséget nyújtva arra, hogy megkóstolják, megtapasztalják, hogy az iskolai étkezés is lehet vonzó, egészséges számukra, illetve milyen jó dolog a közös étkezés. A diákok egy összefoglaló kérdőívet is kitöltöttek az ételekkel kapcsolatban, amelynek értékelésével a KÖSZI arra törekszik, hogy minél jobban figyelembe tudja venni a tanulók igényeit.
A DÖK és a KÖSZI a pénteki napra ételkészítési versenyt hirdetett, amelyre egészséges alapanyagokat tartalmazó ételekkel lehetett nevezni. A finomságokat ezen a napon a zsűri és az iskola többi tanulója is megkóstolhatta. Az ételeket a résztvevők videofilm, vagy plakát formájában is bemutatták.
A versenyre az 1-3 helyezetteknek a díjakat a Közintézmények Szolgáltató Irodája (KÖSZI) ajánlotta fel, a többieknek a DÖK biztosított ajándékot.
A megmérettetésben részt vevő csapatok nagyon kreatívak voltak, rendkívül ötletes, egészséges és szépen díszített munkák születtek, ezért a zsűri úgy döntött, hogy minden helyezésnél több csapatot is díjaz.
Örömmel tölt el bennünket, hogy a DÖK és KÖSZI egy színvonalas programsorozattal tudta népszerűsíteni a fiatalok körében az egészségtudatos táplálkozást.
Tarné Török Ilona
intézményvezető-helyettes
Közintézmények Szolgáltató Irodája




