artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Tokió vécékről szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, olvasásértést tesztelő részében. A vizsgázóknak összesen négy szöveget kell elolvasniuk – ezek közül az egyik az év természetfotójáról, egy másik az online vásárlással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről, egy pedig egy szokatlanul fiatal sofőrről szól. Kártyavárépítő versenyről és az M&M’s drazsékról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében. A londoni Tower lakójáról, pihenési formákról, tizenéves feltalálókról és egy érdekes barcelonai kezdeményezésről is kaptak szöveget az angolból emelt szinten érettségizők. Egy belga földműves határokat átrajzoló akciójáról és egy apró brit sziget furcsa „állásajánlatáról” is kaptak szöveget az angolból emelt szinten érettségizők az írásbeli második, nyelvhelyességet tesztelő részében.

A középszintű angolérettségi négy részből áll: az első feladatsor az olvasott szöveg értését méri, vagyis azt, hogy a diákok képesek-e egy angol nyelvű szöveg gondolatmenetének lényegét megérteni, a különböző véleményeket, érvelést követni, egyes részinformációkat kiszűrni.

A négy szöveghez több kérdés is tartozik - ezekre kell a vizsgázóknak összesen 33 pontért válaszolniuk.

Kártyavárépítő versenyről és az M&M’s drazsékról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében. A feladat itt nem (csak) a szöveg értelmezése, hanem a mondatokból hiányzó kifejezések megtalálása.

Az angolérettségin egy négy részből álló feladatlapot kell kitölteniük a diákoknak, középszinten 180, emelten pedig 240 percük van a megoldásra. A középszintű írásbeli az olvasott szöveg értését, a nyelvhelyességi tudást, a hallott szöveg értését és az íráskészséget méri.

A második - nyelvhelyességet mérő - rész megoldására 30 percet kapnak a diákok. Három olyan szöveget kell elolvasniuk, amelyekből több kifejezés hiányzik - majd ezeket kell pótolniuk.

A londoni Tower lakójáról, pihenési formákról, tizenéves feltalálókról és egy érdekes barcelonai kezdeményezésről is kaptak szöveget az angolból emelt szinten érettségizők.

Az angolból emelt szinten érettségizőknek egy négy részből álló feladatsort kell kitölteniük, a vizsga négyórás. Az írásbeli teszteli az olvasásértést, a nyelvhelyességi tudást, a hallott szöveg értését, valamint az íráskészséget.

A középszinten érettségizők más cikkeket kaptak, hiszen az az emelt szinttel ellentétben nem a B2-es, hanem a B1-es tudásszintet kéri számon. Majdnem ötvenezer diáknak az év természetforóiról, egy szokatlanul fiatal sofőrről és az egészen furcsa tokiói vécékről kell cikket olvasniuk, majd megválaszolni az azokhoz tartozó kérdéseket.

Egy belga földműves határokat átrajzoló akciójáról és egy apró brit sziget furcsa „állásajánlatáról” is kaptak szöveget az angolból emelt szinten érettségizők az írásbeli második, nyelvhelyességet tesztelő részében.

Az emelt szintű vizsgára 240 percük van a diákoknak, ez alatt kell megoldaniuk a négy feladatsort. Az olvasott szöveg értését mérő részre 70 percet kapnak, a nyelvhelyességre 50 percük van. Ezt egy 15 perces szünet követi, ez után jön a 30 perces hallásértés és a 90 perces íráskészség. A feladatokkal összesen 120 pontot lehet szerezni, minden vizsgarésszel 30-at.

A nyelvhelyességi tesztben négy szöveg szerepel, ezek mindegyike valamilyen újságcikk, amelyből kihagytak jó pár kifejezést - ezeket kell a vizsgázóknak pótolniuk.

You have no rights to post comments