artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gráfok, halmazok, geometria, mértani sorozat, térgeometria, valószínűségszámítás – többek között ilyen témakörökből kaptak feladatokat a középszintű matekérettségi első részében a diákok. Az egyik feladatban még a BKK budapesti mobiljegyei is előkerültek. Az új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről is kaptak szöveges feladatot a matekból középszinten érettségizők a vizsga második részében.

A matekból középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, ezek megválaszolásához alapfogalmakat, definíciókat, egyszerű összefüggéseket kell ismerniük.

Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat, majd indul a vizsga második része.

Az új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről is kaptak szöveges feladatot a matekból középszinten érettségizők a vizsga második részében. A feladatok megoldásához szükségük lesz a térgeometriai tudásukra, foglalkozniuk kell halmazokkal, és jó néhány statisztikai fogalmat is ismerniük kell.

A második vizsgarész megoldására 135 percet kapnak a diákok, az időt szabadon oszthatják be. Ez a rész ugyanis további két részből áll. Az „A” részben három, egyenként 9-14 pontos feladatot kell megoldani, ezek több részkérdésből állnak.

A II. „B” rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választani és megoldani – az értékeléskor csak ezt a két feladatot veszik figyelembe. Ezek összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak.

A vizsgakövetelmények egyébként meghatározzák a különböző témakörökhöz kapcsolódó feladatok arányát. A teljes feladatsor nagyjából 25 százaléka foglalkozik a geometriával, koordinátageometriával, a trigonometriával, ugyanennyi feladat az algebrával, számelmélettel. A gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok témakörhöz tartozik a kérdések 20 százaléka. A feladatok 15 százalékának megoldásához a függvényeket, az analízis elemeit kell használni, újabb 15 százalékhoz pedig a valószínűségszámítást, a statisztikát.

Matekból összesen 74 ezren érettségiznek, többségük középszinten.

You have no rights to post comments