artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ, mint projektgazda, 2022. március 25-én Berettyóújfaluban, a Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tartotta az EFOP-3.2.5-17-2017-00004 azonosítószámú „Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a köznevelés rendszerében” című pályázatának zárórendezvényét. 2022. március 24-én csütörtökön szintén a Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a tankerületi központ fenntartásában működő köznevelési intézmények (Berettyóújfalui, Püspökladányi, Derecskei, Hajdúszoboszlói járás) 7-8. osztályos tanulói számára pályaorientációs nap került megrendezésre. KÉPGALÉRIA

A zárórendezvényen a vendégeket Ráczné Vetési Enikő intézményvezető, szakmai vezető köszöntötte.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, jelen pályázat része és hasznos segítője a duális képzési forma megvalósulásának, időben elkezdve a gyermekek pályaorientációját, továbbtanulási elképzeléseik kialakítását, megerősítését. Fontos, hogy szeressük azt, amit dolgozunk, így a munkánk is hatékonyabb és szívesen végzett tevékenység lesz.

Pályaorientációs pályázat 01Pályaorientációs pályázat 05

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója beszédében kiemelte, a projekt zárását követően a feladatok továbbra is folytatódnak. Az ebben résztvevő kollégák a rájuk bízott diákok számára egy képet, egy utat mutatnak, hogy mit válasszanak továbbtanulásuk során. A pandémia idején ezek a felkészítő útmutatások online zajlottak, amiért nagy köszönet illet minden munkatársat. Idén már a valóságban is sikerült megrendezni a pályaorientációs napot, ami a visszajelzések szerint minden résztvevő számára nagy élmény volt és hasznos segítségnek bizonyult.

Pályaorientációs pályázat 15Pályaorientációs pályázat 09

A köszöntők után Rácz Anikó mesemondó, majd Turzó Boglárka pedagógus, népdalénekes műsora következett.

Pályaorientációs pályázat 17Pályaorientációs pályázat 22

A projektet Ráczné Vetési Enikő szakmai vezető mutatta be:

EFOP – 3.2.5 Pályaorientáció megerősítése a Berettyóújfalui Tankerületi Központ Intézményeiben című pályázat megvalósítása 2018. február 1. – 2022. március 31. között zajlott. A pályázat középpontjában a pályaorientáció mellett a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés felkeltése, a természettudományos, műszaki, informatikai pályák népszerűsítése állt. Célunk volt, hogy a szakképzést reális célként állítsuk a tanulóink elé.

A programok intézményen belül és intézményen kívül valósultak meg az együttműködő partnerek valamint a településeken, a járásban működő szervezetek, intézmények, vállalkozások, üzemek bevonásával öt szakaszban a tanév rendjéhez igazodóan. A programokba bevont iskolák a tankerületi központ illetékességi területén működő köznevelési intézmények közül azok voltak, ahol az 5-12. évfolyamon folyik az oktatás. Az intézményekben ez alatt az idő alatt pályaorientációs felelősök szervezték az iskolai munkát, természettudományos szakkörök működtek, hangsúlyt fektettek az intézmények a középiskolába való átmenetet segítő foglalkozások szervezésére. A pedagógusok számos a megvalósítást támogató szakmai továbbképzésen vettek részt.

Kiscsoportos foglalkozások 01Mi leszek ha nagy leszek 02

A pályaválasztást segítő programok szervezése, koordinálása tankerületi szinten zajlott, a vészhelyzetben sem állt meg.  A programok a pályaorientációban kulcsszerepet játszó önismeret, kommunikáció fejlesztését támogatták, a választást segítő  pályaismereti elemeket tartalmaztak, a diákoknak és a szülőknek is lehetősége volt megismerni  a középfok és a felsőfok intézményrendszerét az iskolák képviselőinek bevonásával. A pálya- és szakmaismeretet segítették a különböző munkahelyeken, üzemekben, gyárakban tett látogatások, amelyek élményszerű betekintést biztosítottak. Részt vettek tanulóink a megyei és országos szinten szervezett pályaválasztási programokon (Szakma Sztár és Mi a pálya?), melyek a szakképzés és a műszaki pályák népszerűsítését szolgálták és interaktív pályaismeretet adtak.

Látogatások valósultak meg munkahelyeken, üzemekben, gyárakban, megyei és országos szintű a szakképzést és a műszaki pályákat népszerűsítő programokon pályázati forrású útiköltségtámogatással: pl.  NI, DE, Bocskai Halászati Kft., Debreceni Repülőtér, Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság, DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája, Budapest MALÉV Aeropark, Budapest MTV Gyártóbázisa, HNP Látogatóközpont-Madárkórház,   Debrecen: Agóra DigiTér,Tiszaújváros MOL Petrolkémia üzeme, ORFK-Készenléti Rendőrség, Szerencsi Bonbon Kft., Kecskeméti Mercedes Gyár, Debrecen Neopack Kft., Nádudvar Lovarda, Hajdúszoboszló szarvasmarhatelep, BME, Budapest Bonbonetti Gyár, Magyar Közút Mérnökség, LEGO gyár Nyíregyháza, Miskolci Rendészeti Szakgimnázium.

Együttműködő partnereink voltak: MÁV, Debreceni Egyetem, NI, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a tankerület illetékességi területén működő középiskolák, üzemek, gyárak, kis és családi vállalkozások.

Természettudományos Nap

2022. március 18-án online digitális óra segítségével kapcsolódhatott be a programba minden tankerületi intézmény. A Hőgyes Endre Gimnázium természettudományos laborjából Károlyné Teleki Anikó és Vona Nándor pedagógusok irányításával érdekes, de biztonságos kémiai és fizikai kísérleteket végezhettek, valamint az Esztári Irinyi Károly Általános Iskolából Czár Krisztián által vezetett Virtuális robotprogramozás óra kínált betekintést a természettudományok és az informatika világába. Ezeken kívül az iskolák maguk is szerveztek élményalapú természettudományos órákat ezen a napon ahol a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a táblajátékok, matematikai rejtvények, fejtörők is megjelentek a programban a fizikai, kémiai kísérletek és a robotika, informatika mellett.

Ugyanezen a napon a Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Teberánné Körtvélyesi Éva által összeállított és szerkesztett Planétások című online szabadulószoba várta a versenyezni vágyó három fős iskolai csapatokat, ahol egyszerre volt szükség a természettudományos tárgyak során megszerzett ismeretek alkalmazására, szövegértésre, a digitális kompetenciákra és az együttműködésre ahhoz, hogy mindenki kiszabaduljon. A győztesek a zárórendezvényen vehették át a jutalmukat.

Pályaorientációs pályázat 25Pályaorientációs pályázat 26

Pályaorientációs Nap

A pályázat záróakkordjaként 2022. március 24-én a tankerület összes iskoláját bevonva szerveztünk Pályaorientációs napot 160 hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulónak a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ munkatársai segítségével.

A 160 gyermek forgószínpad szerűen vett részt a délelőtti programban:

A Nagyító Alapítvány trénerei által vezetett foglalkozásokon vehettek részt a meghívott 7-8. évfolyamos tanulók, ahol tevékenységközpontú és élményalapú foglakozásokon önismereti, munkaerőpiaci, pályaismereti tudás bővítése, valamint olyan képességek fejlesztése folyt, amelyek nélkülözhetetlenek a későbbi tudatos és sikeres pályaválasztás szempontjából.

Az egészségügyi szakmák bemutatásán túl az állomásokon az egészségmegőrzés és fejlesztés dimenzióival ismerkedhettek meg játékos élményfoglalkozásokon keresztül. Készítettek a gyerekek videót, részt vehettek testösszetétel mérésen, foglalkoztak az okoseszközök használata során rájuk leselkedő veszélyekkel, az egészséges táplálkozással, a mozgás egészséges életmódban betöltött szerepével.

Pályaorientációs játszótér 20Pályaorientációs játszótér 21

A pedagógusok sem maradtak program nélkül. Egy digitális zajoktól mentes találkozás keretében a pályaorientáció iskolai tervezéséhez, járványidőszak iskolai eseményeinek feldolgozásához kaphattak szakmai támogatást. Kaptak egy kis betekintést az Egészség elvitelre című könyv iskolai fejlesztő eszközként való alkalmazásához, melyet a pályázat keretében minden intézmény megkapott. A hangulat olyan kiváló volt, hogy a szakmai programelem miatt majdnem az ebédről is lemaradtak.

 

Okostányér főzőverseny Szabi pékkel   Díjátadó 08Okostányér főzőverseny Szabi pékkel   Díjátadó 23

Okostányér főzőverseny Szabi pékkel   Díjátadó 29Okostányér főzőverseny Szabi pékkel   Díjátadó 09

Délután az Élő könyvtár elnevezésű programon több szakma és középiskola képviselője érkezett hozzájuk (orvos, vízügyi szakember, lézergravírozó, autószerelő, fotós és dokumentumfilm készítő, mezőgazdasági kistermelő, otthoni betegápoló, kereskedő, dietetikus, egészségfejlesztő stb.) akik egy rövid bemutatkozást követően csoportos beszélgetés keretében ismertették meg a gyerekekkel saját szakmájukat, pályaválasztásukat, válaszoltak a feltett kérdésekre. Ezt követően érkezett meg Szabi A Pék, aki a pizzasütés rejtelmeibe is bevonta a gyerekeket. A 10 csapat az Okostányér főzőverse versenyben mérhette össze a tudását, ahol az elbírálás szempontjai között szakmai, egészségtudatos és esztétikai szempontoknak kellett megfelelni. S közben persze sültek a finomabbnál finomabb pizzák a fatüzeléses kemencében minden résztvevő számára.

A nap végén senki nem távozott üres kézzel, egy-egy póló jelentette a tárgyjutalmat, de az igazi jutalom az az élmény volt, amit a nap nyújtott a résztvevőknek.

Szakmák testközelből 07Virtuális hullámvasút 02

Az online verseny eredményhirdetését követően a középiskolák bemutatkozása következett:

Hőgyes Endre Gimnázium Hajdúszoboszló – Sárkányné Kertész Éva intézményvezető

BSZC Arany János Gimnázium és Technikum – Mihucz Sándorné tagintézmény-vezető

Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Technikum-és Kollégium – Nagy József intézményvezető

Pályaorientációs pályázat 30

Az iskolák bemutatkozása után Egészség elvitelre – Dr. Papp Magor és a SEK munkatársainak könyvbemutatójára került sor.

Az esemény vendéglátással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Fotók: Berettyóhír és Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferencx Általános Iskola

You have no rights to post comments