artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ 384.667.348,- forint vissza nem térítendő támogatásból új zeneiskola épülettel bővítette a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és AMI-t. A beruházás ünnepélyes átadására 2021. november 3-án került sor. Az eseményen részt vett Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója, valamint Kurtán Mónika, a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. KÉPGALÉRIA

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte: a berettyóújfalui zeneiskola működése Berettyóújfalut a kultúra térképére helyezte. Városunkban olyan zeneigazgatók, tanárok dolgoztak igen méltatlan körülmények között, akik hozzájárultak a zenei tehetségek és egyben Berettyóújfalu hírnevének öregbítéséhez, értékeink nemzetközi szinten való megismertetéséhez. A zeneiskolának eddig az 1927-28 körül, reprezentációs célból épült volt alispáni ház, később nővérszálló adott otthont. Az új zeneiskola épülete végre méltó és korszerű helyet tud biztosítani a nagy múltra visszatekintő magas színvonalú zenei oktatásnak, de multifunkciós tulajdonságainak hála a szórakozni vágyók számára is számos lehetőséget rejt, mint új kulturális tér.

Átadták a zeneiskola új épületét 03 Átadták a zeneiskola új épületét 02

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt négy évben az EFOP és KEOP pályázati források révén országos szinten több mint 700 oktatási intézmény tudott megújulni 140-150 milliárd forintos keretösszegből. Elnök asszony kiemelte Berettyóújfalut, ugyanis városunk 2 milliárd forintnyi infrastrukturális beruházáshoz jutott az elmúlt időszakban. Megköszönte Majosi Pálmának, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatójának hathatós segítségét a pályázatok lebonyolításában, valamint gratulált a kivitelezők magas szintű munkájához. Hajnal Gabriella hangsúlyozta, az oktatás mellet két olyan jelentős terület van, amely a gyermekeinknek nagyon fontos. Egyik a művészeti nevelés, a másik pedig a sport. Mindkettő olyan pozitív teher az oktatás kiegészítéseként a gyermekeknek, amire óriási szükségük van lelkileg, egészségügyileg, érzelmileg egyaránt, hogy kiegyensúlyozott, boldog felnőttekké válhassanak.

Átadták a zeneiskola új épületét 12Átadták a zeneiskola új épületét 11

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy részt vehet ennek a szép és - oktatási, művészeti szempontból is - jelentős épületnek az átadásán. Mint azt megtudtuk, hosszú évek óta azon munkálkodnak Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő úrral, hogy megüzenjék a kétkedőknek: Bihar nem veszett el! Az üzenet borítékján a bélyeg maga az új zeneiskola. Aki bihari és itt él, az tudja, hogy voltak nehéz időszakok, de mára már Bihar folyamatosan fejlődik, megújul, él! Az emberi munka tette ezt lehetővé és ez az emberi munka a jövőben is meg fogja tartani Bihart. Kiemelte, azt is mindenkinek látni kell, hogy Berettyóújfalu városa a vezérhajó szerepet úgy vállalta fel, hogy maga is komolyan részt vesz ebben a komoly és felelősségteljes munkában, mindenki számára megfelelő életminőséget és lehetőséget biztosítva ezzel.

Átadták a zeneiskola új épületét 16Átadták a zeneiskola új épületét 17

Átadták a zeneiskola új épületét 19

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, a Berettyóújfaluban nagy múltra visszatekintő zeneoktatás nem csak a városban élő diákoknak, hanem a térségben élő tanulók számára is biztosította és a jövőben is biztosítani fogja a művészeti oktatás lehetőségét. Ez a munka 2021. november 3-tól immár egy korszerű, méltó környezetben folytatódik tovább, megőrizve az elődök emlékeit és tovább öregbítve a korábban elért eredményeket. A projektnek köszönhetően az intézmény korszerű elméleti és gyakorlati képzést tud nyújtani az itt tanuló diákok számára.

Átadták a zeneiskola új épületét 25 Átadták a zeneiskola új épületét 37

Igazgató asszony ismertette az új épület adottságait, funkcióit: A zeneiskola tervezésekor fontos szempont volt, hogy legyenek olyan oktatótermek, melyekben az egyéni zeneoktatás feltételei a mai kor elvárásainak megfelelő színvonalon biztosítható. A földszinten két terem is helyet kapott, ahol a kamarazene oktatására, gyakorlására nyílik lehetőség. A termek összenyithatók, így a közönség előtti zeneművészeti előadásokat, szakmai konferenciákat is lehet tartani.

Átadták a zeneiskola új épületét 43Átadták a zeneiskola új épületét 57

Az épület teljesen akadálymentesített, így a fogyatékkal élők előtt is nyitva áll. Az épület berendezéséhez bútorokat szereztek be, továbbá notebook-okat, asztali számítógépeket, illetve a digitális tananyagok szemléltetéséhez projektorokat is vásároltak. Az új informatikai eszközökkel segítik a gyerekek digitális kompetenciáinak fejlődését. Az új épület földszintjén egy koncerttermet hoztak létre, amit versenyzongorával is elláttak, így a terem csatlakozni tud a város gazdag kulturális életéhez. A projektnek köszönhetően az intézmény korszerű elméleti és gyakorlati képzést tud nyújtani. A minőségi oktatás elérhető közelségbe kerül a családok, szülők és a gyermekek számára a Berettyóújfalui járásban.

Az átadó alkalmából ünnepi koncertet adtak a zeneiskola volt és jelenlegi tanulói és tanárai, valamint a hajdúszoboszlói Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai meglepetés előadással is kedveskedtek.




You have no rights to post comments