artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Azzal, hogy szeretett kis településünk cirka száz éven keresztül mennyit robotolt a városi címért, szerintem nem csupán az Újfalu-töriből vörös diplomás lokálpatrióták vannak tisztában. Azt pedig, hogy Berettyóújfalu saját magára mindig is városként tekintett, még azok a diákok is tudhatják, akik a Bihari Múzeumban való látogatáskor csupán a tárlatvezetés első másfél percében odafigyeltek.

Korábban már írtunk a dualizmus korszakáról, amikor a település kétszáz százalékon búgócsigaként pörögve bő negyven év alatt (1871-1914) minden téren (közlekedés, infrastruktúra, kereskedelem, lakosságszám, és a többi) megcombosodott. És hogy mennyire nem vicceltek a szent céllal, jól mutatja, hogy egy-egy kulcsfontosságú hivatal ide költözéséért még egy háborút is simán bevállaltak a szomszéd rivális Derecskével. Az arany korszakok közül toronymagasan a legismertebb a Trianon utáni, két világháború közötti időszak, amikor Berettyóújfalu fehér hollóként úgy lett a megcsonkított Bihar vármegye központja, (1921-1940, és 1944-1950 között) hogy egyébként nem volt város.

Lényegében, ha ma hivatalos ügyet intézünk Berettyóújfaluban, eseményre érkezünk a kultúrházba, strandolni megyünk vagy ne adj’ isten kórházi ellátást veszünk igénybe, azt ennek a korszaknak köszönhetjük. Ami a létrán való lépegetést illeti, volt tehát itt dualizmus, volt vármegyeszékhely-időszak, büszkék lehetünk rá, utólag is hatalmas pacsi a mindenkori vezetésnek.

Ugyanakkor az is természetes folyamat, hogy ezek az emlékek már elhalványultak: hetven és száz évvel ezelőtti jelenségekről jobb esetben van egy-két fotó, de résztvevő, aki mesélni tudna már aligha, így teljesen érthető, ha napjaink embere a plafonig tolt ingerküszöbbel, tehetségkutatós hasonlattal élve azt mondja: „szép-szép, de nem jön át”.

És milyen jó, hogy van olyan korszak is, ami már átjön!

kossuthutcaaruhaz02

Forrás: Filmhiradók online

Az aranyérákat boncolgatva ugyanis van egy harmadik, ami nem véletlenül napjainkban is rengeteg családot tevőlegesen is érint Biharban: az iparosodás korszaka.

Merthogy szeretett településünknek egészen a 70’-es évek elejéig ugyan volt már olyan hivatala, ami a járásban központtá tette, szintén volt olyan klasszikus piaca, amiért érdemes volt a környező kistelepülésekről heti egy nap idejönni, egyvalami viszont nem volt, ami nélkül esélye sem volt várossá válni: ipara.

És ez még akkor sem vigasztalta a települést, ha ez a fájó hiányosság nem az ő saruk volt: nyilván nem a helybeliek szívatták magukat naponta megrendezett korlátoltság-versennyel, aminek a végén kézlegyintés-sóhaj hungarikummal kísérve konstatálták a végeredményt: „ nem kell nekünk iparral fejlődni, jó lesz nekünk csak a mezőgazdaság!”

 Ennek a hátránynak ennél jóval prózaibb okai voltak: a túl nagyra nőtt Hajdúsági árnyék.

gyarlatogatasruhagyar

Fotó: Berettyóújfalu topotéka

Kollektív irgalmat gyakorolva kihagynánk a magyar történelem 1945 utáni részletes alakulásának lidércnyomását, helyette csupán a lényeget húzzuk alá: 1950-ben létrejön Hajdú-Bihar megye, az önálló Bihar pedig egyszer és mindenkorra megszűnik. Mindez a bihariakra nézve enyhén szólva sem jelentett előrelépést: a területében nagyobb, városai által pedig jóval gazdagabb Hajdúság lobbiereje - ne szépítsünk - megette Bihart. Attól a pillanattól kezdve, hogy Hajdú-Bihar létrejött, Budapestről nézve a megye fejlesztése nagyjából azzal jelentett egyet, hogy a „gólem” Debrecen és a nagyobb hajdúvárosok fejlődtek, és mire a megtűrt mostohagyerek, azaz Bihar is sorra került volna, a büdzsé nagy része valahogy mindig elfogyott.


Egy megye, egy „zenekar”, csak nem azonos súlycsoport: míg a Hajdúság volt Mick Jagger, addig Bihar az utazó személyzet.   


Persze mint minden időszaknak, egyszer ennek is vége lett. A hetvenes évek elején Magyarországon az iparosítást tekintve ráléptek a gázpedálra, amiből már Újfalut sem lehetett kihagyni.És hogy ennél is közelebb jöjjön a jackpot, az iparosítással együtt az akkori kormány meghirdette az Országos Településfejlesztési Tervet, aminek célja Újfaluban hangosan kimondva mindig felért egy diszkrét nirvanával: minél több várost csinálni! Ha volt állami cél, ami száz év után végre egybevágott a legfőbb helyi vágyálommal, hát, akkor az a várossá ku pálódás volt - és most végre ez is eljött!

És ezek után tényleg elindult a dominó: 1970-ben Berettyóújfalu és Berettyószentmárton egyesült, Újfalu pedig „középfokú központtá” alakult, ami lényegében annyit tesz: már majdnem város.

Az iparosítás pedig végre elkezdődhetett, hogy aztán néhány év alatt express sebességgel vigye véghez az „Újfalui csodát”: a település soha nem látott mértékben vált Bihar központjává, a lakossága 1980-ban már meghaladta a 16000 főt, a pár évvel korábban még egyáltalán nem létező iparban pedig már több mint 5000 ember dolgozott.

tejporgyar

Fotó: Berettyóújfalu topotéka


Cirka tíz év alatt eljött tehát a harmadik aranykorszak - az iparosítás hívószavai városunk esetében az alábbiak voltak:

ELZETT, Tejporgyár, ÁFÉSZ, Sörgyár, Malom, Ruhagyár, Berettyó Áruház


Szinte nincs olyan család, ahol ezek a vállalatnevek ne jelentenének valamilyen átélt emléket, élményt, tapasztalást - a csupa nagybetűs múltat, amit joggal éreznek a magukénak. És hogy tovább fokozzuk: erről az időszakról nem csupán tengernyi oral-history van beépülve a helybeli társadalom vérkeringésébe, de olyan korabeli filmrészletet is mutatni tudunk, ami még közelebb hozhatja az ELZETT – korszak varázsát. Nem mellesleg, ha már a városi cím a téma, a lényeget se felejtsük: ez az időszak koronázta meg Újfalu évszázados munkáját - a fejlődésnek hála ugyanis 79’-ben a település fejére végre korona került, Berettyóújfalu város lett!

Az alábbi képre kattintva pedig időutazást tehetünk 1976-ba, belekóstolva abba a változásba, ami sokak szemében ma is a hőskorszak.

filmhirado02

 

You have no rights to post comments