artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. február 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejszínes meggyleves

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Pirított grízkockaleves

Paradicsomos húsgombóc

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Rizses hús

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

 ilonatavasz2020

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt és a Hagyományőrzés és értékteremtés Biharban című rendezvény keretében szervezte meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK), a Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum és a Berettyóújfalui Tankerületi Központ a 11. Bihari Múzeumpedagógiai évnyitót 2019. szeptember 23-án, amelyre a korábbi évek hagyományait követve a berettyóújfalui és a derecskei járás iskolavezetőit várták. KÉPGALÉRIA

Bónácz János, Berettyóújfalu alpolgármestere köszöntötte a több mint 20 iskolaigazgatót, helyettest, majd Majosi Pálma igazgatóhelyettes a Berettyóújfalui Tankerület nevében köszöntötte a résztvevőket.

Kállai Irén a BKK igazgatója, 13. éve a megye múzeumi koordinátora bemutatta a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinátori csoportvezetőjét Bolyácz Róbertet. Ő a Skanzen kiemelt projektjét, az EFOP 3.3.3 projekt keretében kidolgozott mintaprojektjeit és annak további hasznosulási lehetőségeit mutatta be a pedagógusoknak. Ezt követően néhány járási muzeális intézmény kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

A program a nagyteremben folytatódott, ahol a Bihari Múzeum partner intézményének standját kereshették fel az iskolaigazgatók. A Bihari Múzeum jelenleg csak kihelyezett utazó múzeumi foglalkozásaival tartja a kapcsolatot az iskolákkal, de bíznak benne, hogy következő tanévnyitón már az új állandó kiállítást mutathatják be a tankerület iskolaigazgatóinak.

Hagyományőrzés és értékteremtés Biharban 22Hagyományőrzés és értékteremtés Biharban 26

A berettyóújfalui Bihari Múzeum, a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület és a Bihari Múzeum Baráti Köre közös szervezésében 2019. szeptember 23-án „Szomszédolás” címmel került megrendezésre a térség közgyűjteményeinek találkozója, amely lehetőséget adott minden érdeklődő számára, hogy megismerkedjen a bihari térségben található tájházakkal, kiállítóhelyekkel és múzeumokkal. A Nadányi Zoltán Művelődési Házban több mint tíz intézmény - Püspökladány, Létavértes, Nagyrábé, Nagykereki, Zsáka muzeális intézményei, Csökmő, Biharkeresztes, Bojt tájházai, Biharnagybajom, Bakonszeg emlékházai, a Bihari Népművészeti Egyesület, a Bodorka Népmesepont és a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület - mutatkoztak be, akik tevékenységükből is ízelítőt nyújtottak minden látogató részére. Az esemény kortalanságából kifolyólag nem csupán az óvodásokat és iskolásokat hívták és várták a szervezők, hanem mindenkit, akit érdekel Bihar múltja és a közös örökségünk továbbélése.

Hagyományőrzés és értékteremtés Biharban 15Hagyományőrzés és értékteremtés Biharban 52

Berettyóújfalu egyik legfontosabb emléknapja szeptember 23., amikor az Erdélyre törő török seregekkel szembe szálló Kádár vitézre emlékezünk. A város arculatát meghatározó lovasszobor, az évszázadokon át fennmaradó mítosz és az abból született népballada szellemi örökségét viszi tovább a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület, akik ebben az évben új formáját választották a hagyományőrzésnek: történelmi vetélkedőt, erőpróbát szerveztek a térség iskoláinak.

Az emléknap alkalmából koszorúk és virágok kerültek a mementót állító szobor tövébe, majd a népzene és a néptánc segítéségével idézték fel áldozatkész őseink korát, megszólaltatva a korszak közismert hangszerét, énekelve a Kádár ballada sorait. A rendezvényen közreműködött Hadobásné Karancsi Annamária népdalénekes, a Kacor Citeraegyüttes, a Rengő Néptánc Egyesület Pityke és Csipke csoportjai, a Baraboly Néptáncegyüttes, Turzó Boglárka népdalénekes és Nagy András Balázs népzenész.