artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2021. augusztus 20-án ünnepélyes keretek között került átadásra a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár felújított épülete és egyben megnyitották a nagyközönség előtt a múzeum új állandó kiállítását. Az eseményen részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke. A kiállítást Török Péter, a Bihari Múzeum vezetője nyitotta meg. KÉPGALÉRIA

Berettyóújfalu Város Önkormányzatának konzorciumi vezetésével valósult meg a TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00010 azonosítószámú, "Nyeregre fel! Múltidéző túra a Berettyó mentén" tematikus útvonal Berettyóújfalu, Bakonszeg, Zsáka települések építészeti, történelmi, irodalmi értékei, hagyományainak turisztikai célú fejlesztése elnevezésű projekt. Ennek keretében Berettyóújfaluban a 2018 nyár elején kezdődtek meg a munkálatok a Kálvin téri épületben. Az épület felújítása során a homlokzati- és belső falfelületek javítása, nyílászárók részleges cseréje, akadálymentesítés belső lift kialakításával, burkolatok cseréje és javítása, villamossági munkák, a tűz- és vagyonvédelmi rendszer korszerűsítése történt meg, ezek mellett, az épület előterében porta, ruhatár került kialakításra. Az emeleten teljes egészben megújult a két helytörténeti kiállító terem és másik két kiállító teremben is kisebb turisztikai attrakciók kerültek megvalósításra, ahogy a fölszinti, könyvtári helyiségekben is.

Szent Isván napi rendezvények  2021 138Szent Isván napi rendezvények  2021 141

Muraközi István polgármester köszöntőjében elmondta, idén számos és sokszínű programot magába foglaló rendezvénysorozattal kívántak méltó módon megemlékezni az államalapítás napjáról. Az egykori községháza épülete városunk emblematikus helyszínének tekinthető, mára megtaláltuk a külső formához a megfelelő belső tartalmat is. A Sinka István Városi Könyvtárnak és a Bihari Múzeumnak otthont adó épület a mai modern kor elvárásainak megfelelően kívül-belül megújult. A városi könyvtár átadása után a Bihari Múzeum is újra megnyílik a látogató közönség előtt. Az eleink által ránk hagyományozott építési örökséget kívánjuk megőrizni és megújult formában az itt lakóknak és az idelátogatóknak tartalmas kulturálódásra alkalmas tereket biztosítani.

Szent Isván napi rendezvények  2021 145Szent Isván napi rendezvények  2021 153

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő visszaemlékezett az államalapítás korára, amikor Szent István király okosan döntött, hogy a római pápától fogadta el a kereszténységet és nem Bizánctól, így egységes, szabad országot teremtett a magyarság számára. Ez a nap az igazi rangját hosszú idő után 1990. március 5-én nyerte vissza, amikor nemzeti ünneppé nyilvánították. A múzeum épületének 20 évvel ezelőtti felújítása után mára ismét méltó kinézettel, megújult tartalommal várja a látogatókat. Az autópálya megépítésével Berettyóújfalunak olyan desztinációs pontokat kell kialakítani, ami arra ösztönzi az átutazókat, hogy ellátogassanak városunkba. Ezt a célt jól szolgálja a megújult Bihari Múzeum és a könyvtár is. A projekt további részét képező zsákai Rhédey Kastély munkálatai 2019 nyarán fejeződtek be, 2021-ben pedig Bakonszegen, a Bessenyei György Emlékház kiállítása is elkészült.

Szent Isván napi rendezvények  2021 157Szent Isván napi rendezvények  2021 158

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy az államalapítást követő több évszázadon keresztül, a Mátyás király utáni korszakba betorkoló sikerek után mindig volt valamilyen veszteségünk, mindig harcban álltunk, mindig elvesztettünk valamit. Ez a magyar állam – amely nagy szellemi egyéniségeket nevelt ki – mégis megmaradt, megmaradtunk benne mi is. A siker titka három szóval összefoglalható: keresztény magyar állam. A mi történelmi küldetésünk, hogy a háromfelé szakadt Bihar, kulturális, szellemi tekintetben újra visszatérjen önmagához, régi egységéhez.

Szent Isván napi rendezvények  2021 163Szent Isván napi rendezvények  2021 165

Török Péter, a Bihari Múzeum vezetője megnyitójában elmondta, közel öt év munkája kerül átadásra a nagyközönség számára és reméli, hogy ugyanúgy lelkesednek majd az új állandó kiállításért, mint ahogy a múzeum dolgozói. A muzeológus gyűjti, feldolgozza, publikálja és őrzi a műtárgyakat, amelyek közös múltunk lenyomatait viselik magukon. Minden tárgy egyedi, mindegyikhez kapcsolódik egy-egy történet, amely életet lehel egy darab vasba, vagy fába. Arra esküdtünk fel, hogy ősapáink hagyatékát unokáinknak is megőrizzük, hogy láthassák azt a történelmi emlékmorzsát, ami miatt mi magyarok magyarnak érezhetjük magunkat.

A Bihari Múzeum felújított épületét Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke és Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója adta át.

A Bihari Múzeum hétvégén is várja megújult állandó kiállításával a látogatókat!
Szombaton és vasárnap, 9.00-17.00 között látogatható "A táj és az ember. Herpálytól a faluvárosig" címet viselő állandó kiállítása, minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!
 

You have no rights to post comments