artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék 2021. február 16-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki görkorcsolyázás közben szabálytalankodott és nekiütközött a szabályosan, kerékpárral közlekedő sértettnek.

A törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes jogi útra utasította.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi jégkorongozóként a téli szezonon kívül görkorcsolyás edzéseket végzett. Ezért 2018. május 3-án 19 óra körül leparkolt autójával Debrecenben, a Hatvan utcán, görkorcsolyát, valamint hozzá sisakot és egyéb védőfelszereléseket vett, majd körülbelül fél óra alatt a Hatvan utca – Bethlen utca – Egyetem sugárút – Békás-tó útvonalon a Nagyerdőre görkorcsolyázott. A vádlott a Nagyerdőről visszaindult a belvárosba a Simonyi út – Bem tér érintésével, majd 19 óra 50 perc körül a Füredi útra érkezett, ahol a közút mellett lévő, gyalogos- és kerékpárút jobb oldalán haladt. A Füredi úti kerékpárúton a vádlott észlelte, hogy előtte vele egy irányba halad egy gyalogos, aki a mobiltelefonját használta. A vádlott ingerülten felszólította a nőt, hogy távozzon a kerékpársávból, miközben balról megelőzte úgy, hogy a haladási iránya szerinti bal oldali sávba áttért, majd a fejét visszafordította a telefonáló nő felé. A férfi eközben mindkét kerékpársávot használva a buszmegálló felé tovább görkorcsolyázott. Ezzel egyidőben a vádlottal szemben az Egyetem sugárút felől a Bem tér irányába a kerékpárút jobb sávjában haladt kerékpárjával a sértett körülbelül 15-20 km/h sebességgel. A vádlott 12-15 km/h sebességgel továbbra is hátrafordított fejjel a menetiránya szerinti bal oldali sávban közlekedett, amikor vele szemben szabályosan, a saját sávjában 19 km/h sebességgel közlekedő sértettnek ütközött. A férfi az ütközés következtében a kerékpárja kormányán keresztül előre esett, az elszenvedett sérülések következtében eszméletét vesztette. A 47 éves vádlott a földön fekvő sértetthez lépett, majd megkérte a buszmegállóban tartózkodókat, hogy értesítsék a mentőket, akiknek a kiérkezéséig a vádlott és a jelenlévő járókelők a sértettet elsősegélyben részesítették, stabil oldalfekvésbe helyezték.

Dr. Lányi Csaba bíró indokolásában elmondta, hogy ezen az útszakaszon külön sáv volt felfestve a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak. A görkorcsolyásokra a gyalogosokra vonatkozó szabályok vannak érvényben, a KRESZ szerint ők csak a gyalogutat választhatják. A bíró hangsúlyozta, hogy a vádlott elismerte, hogy ő a kerékpársávon közlekedett, így az az álláspontja, hogy ő a KRESZ-t betartva közlekedett védelmére nem értékelhető, mivel a jogszabály mást mond. Az ügyben kirendelt szakértő is kimondta, hogy ha a görkorcsolyás szabályszerűen közlekedik, akkor a baleset elkerülhető lett volna.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, téves tényállás és jogi minősítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Fotó: illusztráció / Shutterstoc

You have no rights to post comments