artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Jelentős mértékben módosította a polgári eljárások szabályait a 2021. január 1. napján hatályba lépett, a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény módosításáról szóló 2020. évi CXIX. törvény, amelyet a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. A bíróságok és más jogalkalmazók jelzései alapján készült törvénymódosítás célja a polgári peres eljárások egyszerűsítése, a bírósághoz fordulás megkönnyítése.

A jogi képviselő nélkül eljáró felek vonatkozásában a legfontosabb változás, hogy 2021. január 1. napjától részükre nem kötelező, hogy a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkereset-levelet, a beszámítást tartalmazó iratot, valamint az írásbeli ellenkérelmet kizárólag az erre rendszeresített nyomtatványon nyújtsák be. Az erre rendszeresített nyomtatványok továbbra is a fél rendelkezésére állnak, azok használata azonban nem kötelező.

Egyszerűsödnek a keresetlevél, valamint az írásbeli ellenkérelem benyújtásának feltételei is. Példaként említhető, hogy a keresetlevél érdemi részét érintően, a határozott kérelemhez elegendő, ha a felperes megjelöli azt, hogy milyen döntést kér a bíróságtól. Emellett a módosítás a jogi képviselővel eljáró fél vonatkozásában is kötelezővé teszi hiányos keresetlevél esetén a hiánypótlásra történő felhívást.

A módosítás alapján a felek, ha azt indokoltnak tartják, kezdeményezhetik a perfelvételi tárgyalás mellőzését, erről azonban továbbra is a bíróság jogosult dönteni.

A családjogi pereket érintő fontos változás, hogy ha a keresetlevél perfelvételre alkalmas, a bíróság a keresetlevél alperes részére történő kézbesítésével egyidejűleg kitűzi a perfelvételi tárgyalás határnapját. A jogi képviselő nélkül eljáró fél ellenkérelmét szóban is előterjesztheti a perfelvételi tárgyaláson.

A házassági perekben - a keresetlevélben - az életközösség fennállásának időtartamát annak kezdő és befejező időpontjának megjelölésével kell feltüntetni a továbbiakban. A felperesnek az egyező akaratnyilvánítással történő házasság felbontása iránti keresetlevelében mindenképp nyilatkoznia kell a törvényben meghatározott járulékos kérdésekben, lehetőség szerint pedig csatolni kell valamennyi járulékos kérdésre vonatkozó, a felek közös álláspontját tartalmazó megállapodást is.

A módosítás egy új pertípust is bevezet, kapcsolattartási perek elnevezéssel. A kapcsolattartás megváltoztatása iránti perekben 2021. január 1. napját követően, a bíróság által szabályozott kapcsolattartások megváltoztatásakor, a gyámhatóság helyett minden esetben a bíróság jár el. Amennyiben azonban a bíróság 2021. január 1. napját megelőzően szabályozta a kapcsolattartást, a módosítást megelőző hatásköri szabályok szerint kell eljárni.

Ugyancsak jelentős változás, hogy az elektronikus úton történő kézbesítés szabályai 2021. január 1. napjától nem vonatkoznak a tárgyaláson kézbesíthető irat, illetve határozat kézbesítésére, azaz azok papír alapon is kézbesíthetők.

You have no rights to post comments